Semestr s krosnou na zádech. Studenti ušli 1500 kilometrů, v klášterech psali diplomky

úterý 25. července 2017 ·

Studenti dějin umění a jejich vyučující z brněnské Masarykovy univerzity vyrazili v březnu na pěší pouť ze švýcarského Lausanne na západ Francie k Atlantickému oceánu. Ušli přes 1500 kilometrů. Vždy tři týdny strávili na cestách a tři týdny v klášterech, kde měli semináře a psali diplomové práce. Při své pouti se setkali s mimořádnou pohostinností. Pod širákem spali jen několik nocí. Reportáž přináší server Aktuálně.cz.


Ivan Foletti (muni.cz)
"Chtěli jsme se na památky, předměty našeho zkoumání, podívat jinými perspektivami," popisuje smysl putování vedoucí výpravy a docent středověkého umění Ivan Foletti. Jeho studenti skrz Švýcarsko a Francii šli vždy v kuse tři týdny. Stejnou dobu pak strávili v klášterech.

Přestože skupina historiků má za sebou úctyhodný sportovní výkon, v průběhu nezvyklého semestru studenti plnili své povinnosti, jako by byli v Česku. V klášterech psali diplomové práce o navštívených monumentech a absolvovali zde sérii přednášek od zahraničních expertů, kteří za nimi do Francie dorazili z několika zemí světa.

"Všechny přednášky se přenášely on-line přes Youtube, kde je mohli zhlédnout naši spolužáci, kteří byli v Brně," vysvětluje jedna z účastnic pochodu, studentka Pavla Tichá s tím, že z putování vzniká dvanáct krátkých filmů. Studenti se chystají vydat také knihu.

"Bylo výborné, že jsem se mohla věnovat jedné věci. Na univerzitě musíte plnit různé úkoly, mít dost kreditů a tady to bylo úplně jinak - mohli jsme dělat jednu věc a pořádně," pochvaluje si život na cestě studentka Sabina Rosenbergová, která závěrečnou práci píše o světoznámém přílivovém ostrově Mont-Saint-Michel, kde cesta skupiny brněnských historiků končila.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.