Ministerstvo školství zrušilo projekt Implementace kariérního systému učitelů (IMKA). Nebo ne?

úterý 25. července 2017 ·

Ještě ve středu minulý týden odpovědělo ministerstvo školství na otázky České školy, že ohledně projektu implementace neexistujícícho kariérního řádu "vyhodnocuje situaci a zvažuje další kroky.“ V doplňující odpovědi pak naznačilo, že se projekt snaží zachránit. V pondělí už ale zveřejnilo radikálně odlišné informace a po urgenci poslalo aktuální informace i České škole. No, radikálně odlišné... Nově to zní asi takto: Ano, projekt IMKA musíme zrušit, protože kariérní řád neexistuje. Ale stejně bychom si rádi ponechali těch 500 milionů...

Aktuální informace ministerstva školství k projektu IMKA:

MŠMT získalo finanční prostředky z EU, které byly navázány na schválení kariérního řádu, konkrétně na projekt IMKA. Tento projekt muselo MŠMT po nepřijetí zákona o pedagogických pracovnících zrušit. Připravuje se nový projekt, který bude zaměřen na profesní podporu učitelů.

Z důvodu zamítnutí kariérního řádu učitelů, jehož příprava, ověření a implementace byly cílem projektu IMKA, se v současné době připravuje administrace ukončení projektu formou řízení o odnětí dotace, čímž se zamezí riziku nezpůsobilých výdajů a vrácení finančních prostředků Evropské unii. Dotace, která nebude využita na realizaci projektu IMKA, bude převedena na nové výzvy MŠMT, v rámci nichž budou realizovány další projekty podporující vzdělávání v ČR.

Národní institut dalšího vzdělávání v tuto chvíli upravuje projekt IMKA za maximálního využití doposud vykonané práce tak, aby odpovídal účinné legislativě. Projekt bude zaměřen na zkvalitňování podmínek učitelské profese a na podporu učitelů, konkrétně vzniknou např. regionální oborové kabinety nebo bude vyhodnocen a následně upraven systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků. Tyto výsledky jsou aplikovatelné bez ohledu na legislativní změny, resp. v budoucnosti mohou být využity pro další diskuze o kariérním řádu. Jedná se o částku 500 milionů korun.

Poslední odstavec poslalo ministerstvo České škole i ve středu minulý týden. Tehdy se teprve „vyhodnocovala situace“. Nyní už je projekt zrušen. Ale ta základní informace platí dál: Snažíme se ho zachránit!

Nic proti tomu. Ale zdá se, jako by ministerstvo počítalo s automatickým nahrazením zrušeného projektu projektem novým, a to se stejnou dotací. Logika a mechanismus přidělování dotací by přitom měly být trochu jiné, náročnější.... Nebo ne?

- mik

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
25. července 2017 v 18:26  

DOTAČNĚ ČERPADLÁŘSKÁ KOCOURKOKRACIE v MŠMT ČR?

NÚV a NIDV jsou dvě různé organizace přímo zřízené a řízené z MŠMT:

NÚV tvoří a spravuje RVP, je to zařízení pro DVPP, nemá už víc než dva roky jmenovaného ředitele a kvalita jeho práce včetě účelnosti a účinnosti čerpání dotací v případě RVP, Inkluze, DVPP atd. je, myslím, všeobecně známá ...

NIDV je daší organizace,z hlediska DVPP, RVP a metodických kabinetů možná jakési duplicitní "Slepé střevo MŠMT", která dost nepochopitelně dostala na starost Kariérní řád učitelů včetně metodických kabinetů namísto NÚV kterému to, myslím, spíš přísluší...

Inu, když čerpat státní rozpočet a peníze EU, tak pořádně složitě, že?

Milé MŠMT, vysvětlíte nám to, nebo bude v těch nových v NÚV tvořených RVP kniha KOCOURKOV jako povinná četba, kterou pak NIDV metodicky rozebere s učiteli v jím realizovaných metodických kabinetech? :)))

J.Týř

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 21:40  

A to těch 400 milionů budou vracet daňovým poplatníkům v EU? Ba ne, dozajista se objeví nějaký nový projekt, vracet se nic nebude.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.