Výzkum: V Boha věří Češi asi jako v čáry a kouzla. Bližší je jim osud

čtvrtek 6. července 2017 ·

Česká republika je v míře pobožnosti jedinou výjimkou ze zemí střední a východní Evropy. Narozdíl od zbytku regionu totiž většina zdejších obyvatel nevěří v Boha a neidentifikuje se s žádným náboženstvím. Spíše než v Boha věří Češi v duši, osud či zázraky. Vyplývá to z červnového výzkumu agentury Pew Research Center mezi osmnácti zeměmi regionu. Informuje server iDNES.cz.


Sedm z deseti Čechů (72 procent) uvádí, že se neidentifikují s žádnou náboženskou skupinou. Z toho 46 procent podle svých slov nevěří „v nic konkrétního“, dalších 25 procent se hlásí přímo k ateismu, vyplývá z výzkumu Pew Research Center.

Přibližně 66 procent Čechů výslovně uvádí, že nevěří v existenci Boha. Naproti tomu 29 procent v nejvyššího Stvořitele věří. Ve všech ostatních zkoumaných zemích je přitom víra v Boha výrazně rozšířenější. Například v sousedním Polsku je věřících 86 procent, v Maďarsku pak 59 procent obyvatel. V deseti zkoumaných zemích střední a východní Evropy výrazně převládá pravoslavné vyznání, v dalších čtyřech je nejvíce katolíků.

Celkem 64 procent dospělých Čechů říká, že nebyli vychováváni ke vztahu k jakémukoli náboženství. A podle jiného nedávného výzkumu se vztah obyvatel Česka k víře nezlepší ani v dohledné budoucnosti, jelikož téměř osmdesát procent rodičů své děti ve víře nevychovává ani v současnosti.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
6. července 2017 v 10:38  

Tak jsem se díval na ty procenta věřících v Česku a v Evropě. Jeden takový výzkum a našinec by řekl, že český národ asi dostal rozum .. na rozdíl od všech ostatních, kde to ještě pořádně nepochopili. Přemýšleli jste někdy o této bídě?

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. července 2017 v 12:59  

Institucionalizovaná víra je stejně škodlivá jako komunismus a fašismus dohromady.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.