Tělocvik děti nezachrání. Většina se už obezity nezbaví, varují odborníci

neděle 2. července 2017 ·

Nenechte se zmást. Pár hodin školního tělocviku a jednou týdně pohybový kroužek pro zdravý vývoj dětí rozhodně nestačí. Experti doporučují tři typy aktivit, bez nich se školáci mohou potýkat se zdravotními problémy. „Až 80 procent dětí trpících obezitou se jí už nikdy nedokáže zbavit,“ varuje výživový expert Petr Havlíček. Reportáž přináší server iDNES.cz.


Petr Havlíček (petrhavlicek.cz)
Z dotazníkového průzkumu, který se uskutečnil na základních školách v několika krajích a v Praze, vyplynulo, že více než pětina dětí se mimo školu nevěnuje žádné formě sportu. To je v kombinaci s faktem, že tělesná výchova bývá na základních školách značně upozaďovaná ve prospěch ostatních předmětů, poměrně alarmující číslo. Téměř polovina dětí navíc tráví denně před počítačem dvě a více hodin.

To, že se děti pohybují méně, než tomu bylo u předešlých generací, je doložitelný fakt. Důvody jsou podle výživového experta Petra Havlíčka zřejmé. „Ubývají plochy pro spontánní a bezpečný pohyb. Rodiče se bojí o bezpečnost svých dětí a často na ně nemají čas. Pohybové kroužky jsou navíc drahé,“ říká s tím, že nedostatek pohybu zdaleka netrápí pouze děti ve větších městech.

„Vždycky jsem si myslel, že na vesnici jsou na tom děti lépe, za posledních dvacet let ale rozdíly, pokud jde o množství pohybu, v podstatě vymizely,“ dodává.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.