Pavel Koc: Příprava ředitelů škol aneb Pohádka o mořských vlcích

úterý 4. července 2017 ·

„Pozice ředitele školy je na stránkách Řízení školy často přirovnávána k pozici kapitána lodi, který z můstku řídí plavbu, má přehled o dění na palubě i v podpalubí, zodpovídá za posádku a vlastně za všechno, co se na lodi odehrává. Myslím si, že je to přirovnání velmi trefné... Kapitán se na loď dostává způsoby podobnými těm ve školství a za srovnatelných okolností. Také je vždy jmenován admiralitou (zřizovatelem), a to s různým záměrem. Někdy jde „jen“ o to, udržet nastavený kurz, někdy jde o to, přiložit pod kotel a přidat plnou parou vpřed, někdy se kličkuje mezi ledovými krami do bezpečných vod. Nezřídka čekají kapitána opravy bez možnosti využít klidu a bezpečí suchého doku. Někdy ale musí kapitán zcela změnit kurz důrazným otočením kormidla,“ píše ředitel školy Pavel Koc v letním speciálu časopisu Řízení školy, který se věnuje roli ředitelů.

Pavel Koc (linkedin.com)
Uváděním a přípravou nových lodních kapitánů jsem se zabýval v rámci studia Školského managementu na Centru školského managementu PF UK... Také studie mezinárodní společnosti McKinsey z roku 2010 poukazuje na závažnost situace české lodní flotily. V kontextu výběru, rozvoje a řízení kapitánů máme v České republice co zlepšovat. Admiralita (zřizovatelé) mají obtíže s hledáním vhodných kandidátů, neexistuje jejich databáze a pokulhává příprava kapitánů i jejich hodnocení. To potvrdila i souhrnná zpráva mapující vedení kapitánů flotily základních lodí v ČR TALIS 2013 Lazarové, Pola a Sedláčka (2015), která mimo jiné konstatuje, že všichni kapitáni nově jmenovaní i kapitáni působící ve funkci delší dobu potřebují podporu - ti začínající nejspíše formou mentoringu.

Je proto nezbytné věnovat pozornost tomu, jak se kapitáni na svou funkci připravují, jak se v ní zdokonalují a kdo a jak jim s přípravou pomáhá a kdo a jak jejich práci sleduje...

Metodou pro mé výzkumné šetření byly tři případové studie, jejichž jádrem byly kategorizované rozhovory s nově připravovanými i odcházejícími kapitány. Ty jsem použil, protože jsem se chtěl dozvědět podrobnosti o průběhu adaptace kapitánů a nahlédnout hlouběji do jejich pracovních životů. Šetření bylo založeno na životní historii, na narativním přístupu a retrospektivním pohledu. Hlavním kritériem výběru byla ochota spolupracovat, zkušenost s uváděním kapitánů a působení na lodi základní flotily...

Závěr

Začínající kapitáni škol jsou zasazováni na kapitánský můstek jako surové diamanty do šperků při jejich výrobě. Jsou velmi cennou komoditou, prošli si tlaky a teplotami při svém vzniku, spousta energie a finančních prostředků byla vložena do jejich hledání, výběru a přípravy, ale stále jim něco chybí. Pouze v rukou zkušeného brusiče se z nich stanou brilianty a dodají šperkům odpovídající hodnotu.

Ve firemní praxi je profesnímu rozvoji a adaptačnímu procesu kapitánů věnována velká pozornost. Mechanismy adaptačního procesu jsou detailně popsány, v oblasti lodní dopravy jim ale není věnována pozornost a důležitost uvádění začínajících kapitánů je podceňována.


Celý text naleznete v letním speciálu časopisu Řízení školy (nakladatelství Wolters Kluwer) zde

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
4. července 2017 v 14:26  

Příměry jsou hezké, když sedí. Možná si měl pan Koc zjistit, jak je to s řízením lodi. Kapitán loď řídí a odpovídá za vše s ní související. Na točení kormidlem je kormidelník. Možná, kdyby svou teorii dál rozvíjel na správném příměru, dospěl by i k tomu, že činnost kapitána a kormidelníka je smysluplné rozdělovat mezi dvě neidentické osoby a to dokonce i s různým specifickým vzděláním.

Dneska je to tak, že vyučují kapitáni a školy řídí kormidelníci....

Eva Adamová řekl(a)...
4. července 2017 v 17:25  

Příměr je to možná trefný, až na jednu maličkost, většina kapitánů na můstku většinou vůbec netuší, co se děje v podpalubí. A neslezou z toho můstku a neslezou ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.