Tomáš Feřtek: Přišel správný čas na vzpouru učitelů

středa 26. července 2017 ·

"Ministryně Valachová umetala cestu kariérnímu řádu pečlivě. Vyjednávala se školskými asociacemi, nechávala si jednotlivé přípravné kroky schválit na odborné diskusní platformě, které se říká Comenius. Napoprvé Sněmovna kariérní řád v dubnu schválila, oponentům se ho podařilo zastavit až o dva měsíce později, v Senátu. Teprve tam se ukázalo, že ministryně už mnohem méně brala v úvahu, co si o tom všem myslí učitelé. Těm přišel návrh jako další buzerace, s níž budou mít jenom více práce," píše Tomáš Feřtek na serveru Respekt.cz.

Feřtek pokračuje:

Tomáš Feřtek (eduin.cz)
A ministryně měla smůlu, že souběžně vznikala první iniciativa, která se pokouší založit učitelskou profesní organizaci. Pro tu byl kariérní řád vděčný terč a příležitost dát o sobě vědět. Petici proti přijetí kariérního řádu podepsalo jednadvacet tisíc učitelů. To sice není ani dvacet procent celkového počtu, ale v profesi, kde je většina lidí zvyklá poslouchat vrchnost bez odmlouvání, jde o výjimečný výsledek.

Kariérní řád tedy mít v dohledné době nebudeme, ale podstatnější je jiná věc. Zjištění, že učitelský hlas má reálný vliv a může něco změnit. Že alespoň někdy jsou učitelé schopní se spojit, něco si myslet a něco chtít. Že kritické množství, kdy je začnou politici brát vážně, není velké a je dosažitelné. Plyne z toho, že učitelé potřebují profesní sdružení s širokou členskou základnou, které bude věcné a nekompromisní. První bod programu je jasný. Zásadní zvýšení investic do vzdělávání pod hrozbou dlouhodobé stávky. Tu mohou podle zákona vyvolat jen jinak dosti váhavé odbory, ale i ty zvednutý učitelský hlas probral k větší aktivitě. Jedná se o rozpočtu, blíží se volby. Politici jsou v citlivé fázi, ochotní naslouchat. Ideální chvíle dát o sobě vědět. A v tomhle případě by asi ani ministr nebyl proti.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.