Rektor Masarykovy univerzity: Vztah současné vlády k vysokému školství je nejhorší od roku 1989

sobota 10. června 2017 ·

Vztah současné vlády k vysokému školství je nejhorší od roku 1989, řekl po jednání České konference rektorů (ČKR) její místopředseda a rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. Rektoři v pátek premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) v otevřeném dopise vyzvali, aby zajistil dodržení slibů o navýšení financování vysokých škol. Chtějí také jednat s ministrem financí. V případě, že se návrh rozpočtu během léta zásadně nezmění, chtějí rektoři na vládu naléhat ještě důrazněji. Informuje ČTK.


Mikuláš Bek (facebook.com)
"Veřejné vysoké školy, respektive komora veřejných vysokých škol se v případě nezměněného stavu setkají počátkem září, aby jednaly o důsledcích, které by mělo zafixování tohoto předchozího stavu a o krocích, které by mohly vést k tomu, abychom apelovali naléhavěji na politickou reprezentaci ke změně postoje k vysokým školám," řekl Bek.

Rektoři jsou podle něj rozhořčeni, že je v návrhu rozpočtu, který předložilo ministerstvo financí, úroveň financování z doby po ekonomické krizi před pěti lety. Vláda sice v dubnu schválila opakované zvýšení rozpočtu školství, který počítal s nárůstem peněz pro vysoké školy z nynějších 21 miliard na zhruba 27 miliard, aktuální návrh ministerstva financí ovšem kalkuluje jen zhruba se sto miliony korun.

"Toto byla nejhorší vláda, pokud jde o vztah k vysokým školám za celou popřevratovou éru, protože nedokázala během svého funkčního období v době ekonomického růstu přidat nic do rozpočtu vysokých škol," uvedl Bek.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
10. června 2017 v 6:20  

Asi tak čtvrt roku zpátky kritizoval rektor Bek VŠ za nepřízpůsbení se měnící se situaci v uplynulých letech (spíš dekádě)... Možná ta dieta jim pomůže se přizpůsobit. Na rozdíl od regionálního školství mají autonomii.
(Dokonce po nich ani nikdo nechce, aby vysokou školu vystudovalo 75 % populace a 25 % aby vyhodily od státnic :-)

Jinak s ohledem na to, že rektorování v Brně často vyústí v politikování na centrální úrovni, měl by být rektor Bek v komentářích zdrženlivější.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.