Finance pro školství: Prošly nebo neprošly? MF DNES: Valachová zaspala, školám chybí miliony. Právo: Stamiliony pro nadané i postižené děti už prošly

úterý 6. června 2017 ·

Česká škola včera upozornila na nejasnosti kolem rozpočtu pro školství: Ve hře je 400 milionů, které jednou vláda neschválila na inkluzi a o týden později schválila na podporu nadaných dětí. Ministerstvo nedokázalo uspokojivě vysvětlit, jak to s těmi miliony vlastně je a zda je už dostatek peněz na podporu inkluze. Zmatek se projevil i v textech dnešních médií – podle MF DNES peníze ministerstvu chybějí, podle Práva už je ministerstvo získalo.

MF DNES: Valachová zaspala, školám chybí miliony

Dosluhující ministryně školství Kateřina Valachová minulý týden prožila hned dvě porážky. Senátoři kariérní řád odmítli a vedle toho školství nedostalo 550 milionů, které potřebuje například na pedagogické asistenty a pomůcky pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami. Problém je v tom, že školy, kam tyto děti chodí, mají na peníze od státu od září 2016 nárok. Podle takzvané inkluzivní novely.

Valachová si hned po jednání vlády trpce postěžovala na to, že od premiéra Bohuslava Sobotky očekávala větší podporu. To ale nic nemění na tom, že si kolegové ministři za její nepřítomnosti peníze rozdělili a na inkluzi v rozpočtu nezbylo.

Včera Valachová zaznamenala dílčí úspěch. Na jednání vlády přišla s novými, okleštěnými požadavky na navýšení rozpočtu pro školství. Investice do nových míst ve školkách a školách v něm už nejsou. Řekla si o 400 milionů, ty potřebuje ministerstvo školství ještě pro rok 2017. Zaplatí za ně například pomůcky a podpůrná opatření pro nadané a mimořádně nadané děti, které rovněž řeší inkluzivní novela, nebo školní družiny, které podle nové legislativy mají také nárok na více peněz.

Právo: Stamilióny pro nadané i postižené děti už prošly

Tentokrát to už vyšlo. Zatímco minulý týden požadavek ministryně školství Kateřiny Valachové na stamilióny pro kapacity škol a školek a na inkluzivní opatření pro příští rok ministr financí Ivan Pilný odmítl, včera už požadavek vláda podpořila.

„Požádala jsem vládu, aby se zabývala požadavkem ministerstva školství na posílení rozpočtu o 400 miliónů pro děti nadané a na péči o děti ve školních družinách. Vláda uložila ministrovi financí, aby spolu s ministryní školství našel řešení do konce července,“ uvedla Valachová.

Dalších 150 miliónů by mělo putovat na navýšení kapacit školských zařízení. Zejména v prstenci kolem Prahy, kde ani nestačí finance, jež obce čerpají z evropských zdrojů. Inkluzivní opatření mají pokrýt zákonné požadavky rodičů dětí s postižením, ale i těch, které vykazují nadání.



Citované texty naleznete v dnešních vydáních deníků MF DNES a Právo

1 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
6. června 2017 v 10:48  

Prošly, neprošly?
Pokud ano, je zásadní, aby s doputovaly do škol.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.