Michal Komárek: Ministerstvo nezískalo 400 milionů na inkluzi. Ministerstvo získalo 400 milionů na zkvalitnění vzdělávání... A čert se v tom vyznej!

pondělí 5. června 2017 ·

Minulý týden vláda neschválila 400 milionů pro ministerstvo školství na inkluzi – mimo jiné na asistenty a pomůcky pro handicapované žáky. Dnes vydalo ministerstvo školství tiskovou zprávu, že vláda schválila 400 milionů na zkvalitnění vzdělávání, mimo jiné na podporu nadaných žáků. Byl jsem z toho trochu zmatený – 400 milionů jednou ano, jednou ne, je to něco jako loterie, jsou to ty samé peníze, jsou v tom nějaké priority...? Požádal jsem proto ministerstvo školství o vysvětlení. Ale obávám se, že mu moc rozumět není.

1. Kolo

Michal Komárek
„Jsem trochu zmatený z těch 400 milionů schválených vládou,“ napsal jsem tiskovému oddělení ministerstva, a pokračoval:

„- jedna zpráva říká, že vláda neschválila 400 milionů potřebných na inkluzi

- druhá zpráva říká, že vláda schválila 400 milionů na zkvalitnění vzdělávání - pro děti nadané, mimořádně nadané...

Je to tedy stále 400 milionů ale jsou to jiné balíky peněz? A znamená to, že vláda, respektive MŠMT má podporu nadaných dětí jako vyšší prioritu než podporu inkluze? A proč se řeší rozpočet MŠMT takto po dílčích krocích - tu 400 milionů, tam 400 milionů, když to zjednoduším a zlehčím?“

Dostal jsem tuto odpověď:

Dobrý den, pane redaktore, v tuto chvíli vláda podpořila záměr MŠMT na posílení rozpočtu o 400 milionů korun pro děti nadané, mimořádně nadané, ale také na pomoc, podporu a péči pro děti ve školních družinách či mateřských školách. Finance jsou určeny na zkvalitnění vzdělávání ještě v roce 2017. Podpora nadání je od září 2016 novou záležitostí, tyto nároky zde nikdy v minulosti nebyly, takže ministerstvo financí dlouhodobě dopředu vědělo, že se budou ještě upřesňovat. Ministryně školství společně s ministrem financí navrhne další postup a řešení nejpozději do konce července.

Co se týče podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, novelou školského zákony, která nabyla účinnosti v září loňského roku, se stalo financování podpůrných opatření pro děti, žáky a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami včetně žáků nadaných, nárokovým. Výši podpory stanovuje vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Jelikož je podpora nadání od září 2016 novou záležitostí, tyto nároky zde nikdy v minulosti nebyly, proto se tyto nároky ještě upřesňovaly.

2. Kolo:

"Děkuji, ale stále tomu nerozumím," odpovídám ministerstvu a snažím se posunout o krok dál:

"Dnes schválených 400 milionů jsou tedy jiné peníze, než minulý týden neschválených 400 milionů?

Těch neschválených 400 milionů na inkluzi:

- o ty ještě bude MŠMT bojovat?

- co bude dělat, když je nezíská? jsou to také ze zákona nárokové peníze...

- nebo je to problém vymyšlený médii?

Dostal jsem tuto odpověď:

Dobrý den, pane redaktore, stát je povinen tyto peníze zajistit a vláda tyto nároky dnes potvrdila. Bližší informace ohledně financí na zkvalitnění vzdělávání (pro děti nadané, mimořádně nadané, ale také na pomoc, podporu a péči pro děti ve školních družinách či mateřských školách) má ale ministryně školství předložit společně s ministrem financí vládě nejpozději do konce července.

Děkujeme za pochopení
Oddělení vnějších vztahů a komunikace MŠMT

3. Kolo

Prozatím to vzdávám.
Děkuji za pochopení.


Dnešní tiskovou zprávu MŠMT naleznete zde

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. června 2017 v 16:22  

znamená to, že vláda, respektive MŠMT má podporu nadaných dětí jako vyšší prioritu než podporu inkluze? ptá se pan Komárek

vláda podpořila záměr MŠMT na posílení rozpočtu o 400 milionů korun pro děti nadané, mimořádně nadané, ale také na pomoc, podporu a péči pro děti ve školních družinách či mateřských školách. Finance jsou určeny na zkvalitnění vzdělávání ještě v roce 2017. Podpora nadání je od září 2016 novou záležitostí, tyto nároky zde nikdy v minulosti nebyly, takže ministerstvo financí dlouhodobě dopředu vědělo, že se budou ještě upřesňovat. Ministryně školství společně s ministrem financí navrhne další postup a řešení nejpozději do konce července. odpovídá MŠMT.

Ta odpověď MŠMT je, myslím, docela v pořádku. Inkuze je součástí konceptu Společného vzdělávání VŠECH dětí, tedy i dětí "postižených" nějakým hendikepem nebo zvláštním nadáním, nebo i dětí ve školních družinách.

Doufám že paní ministryně Valachová přestane svou demisí přisluhovat špidlo-sobotkovskému chaosu, v jehož rámci se o podmínkách pro dobré školství mnohdy jen mluví, vzchopí se, odvolá svou demisi a pak na ministerstvu i ve vládě ještě pořádně zaúřaduje ve prospěch českého školství.

Držím jí palec, aby se správně rozhodla.

J.Týř

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. června 2017 v 16:38  

Ano, paní ministryně dokonce sype zajímavé perly - do mateřských škol jdou tyto peníze proto, že jsou tam děti s dyslexiemi či dysgrafiemi (jsou tam již dávno) a nyní na ně konečně budou peníze. paní ministryně zapomněla zmínit, jakou metodiku používá při zjištění těchto vývojových vad v mateřských školách, protože PPP je zatím umí diagnostikovat až tak ve druhé třídě. Ministerstvo nám tají nový vynález!
A nadaní jsou zahrnuti do inkluze již od loňska. Jedno takové mám a dostalo celých 800Kč na zakoupení encyklopedií!

Unknown řekl(a)...
5. června 2017 v 18:00  

Doufám že paní ministryně Valachová přestane svou demisí přisluhovat špidlo-sobotkovskému chaosu, v jehož rámci se o podmínkách pro dobré školství mnohdy jen mluví, vzchopí se, odvolá svou demisi a pak na ministerstvu i ve vládě ještě pořádně zaúřaduje ve prospěch českého školství.
Držím jí palec, aby se správně rozhodla.

Má ty svatá prostoto. Díky tomu špidlo-sobotkovskému tandemu se paní ministryně vlastně dostala do funkce. Nepletete si paní ministryni s Che Guevarrou?

tyrjir řekl(a)...
5. června 2017 v 18:21  

Docela bych jí i českému školství to prozření přál.

mirek vaněk řekl(a)...
6. června 2017 v 7:54  

Ale vždyť je to jasné. Přiklepli 400 milionů nadaným dětem a školkám(jistě hlavně těm kolem Prahy).
No a na inkluzi 400 milionů zamítli - posunuli rozhodnutí- asi čekají na volby. Možná to hodí na hrb zřizovatelům. Sliby chyby. Ale to už ve školství známe.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.