ČŠI: Zásadní roli žákovskému parlamentu přisuzují ředitelé pouhých dvou procent škol

úterý 27. června 2017 ·

„Česká školní inspekce doporučuje podporovat participaci žáků na rozhodování a na fungování školy, a to zejména u SOŠ, v jejichž nadpoloviční většině nejsou žákovské parlamenty ustaveny. Tato spoluúčast žáků totiž vede nejen k přijímání odpovědnosti, ale má i preventivní dopady na mnoho rizikových jevů, které se ve školách objevují (vandalismus, šikana, generační střety apod.). Školy by se také měly snažit pojímat žákovský parlament jako vzdělávací aktivitu a jeho cíle zanést do svých školních vzdělávacíxh programů,“ píšou autoři tematické zprávy Participace žáků a studentů na fungování a rozvoji školy. Ve zprávě se také konstatuje, že „ zásadní roli žákovskému parlamentu přisuzují ředitelé pouhých dvou procent škol.“


Okolo čtvrtiny ředitelů (23 % ZŠ, 27 % SŠ) chápe parlament spíše jako místo, kde mohou žáci rozhodovat o vybraných záležitostech školy, než jako prostor, kde mají možnost si vyzkoušet, jak funguje demokracie, a osvojovat si dovednosti potřebné pro budoucí zapojení do občanského života. A zásadní roli žákovskému parlamentu přisuzují ředitelé pouhých dvou procent škol.

Přestože přibližně polovina ředitelů nevnímá rozvoj občanských dovedností žáků jako hlavní cíl žákovského parlamentu, zlepšování svých dovedností se věnují jeho členové v 93 % ZŠ a 77 % SŠ.

Ti zejména rozvíjejí:

• vrstevnickou spolupráci (78 % ZŠ, 75 % SŠ),
• aktivní naslouchání (66 % ZŠ, 57 % SŠ),
• plánování a rozhodování ve skupině (65 % ZŠ, 57 % SŠ),
• prezentační dovednosti (53 % ZŠ, 49 % SŠ),
• udělování zpětné vazby (51 % ZŠ, 55 % SŠ).

Tematická inspekční činnost se skládala z inspekčního elektronického zjišťování v podobě on-line dotazníku pro ředitele 3 662 základních a 1 130 středních škol (září 2016), podrobnější informace pak byly elektronicky zjišťovány od 191 ZŠ a 99 SŠ, a to v oblasti fungování jejich žákovských parlamentů. Součástí tohoto zjišťování bylo i 39 samostatných vyšších odborných škol (květen 2017).

Další informace byly získány v rámci prezenční inspekční činnosti (září až duben 2017), při níž bylo navštíveno 460 ZŠ a 133 SŠ, přičemž u 82 základních a 25 středních škol se Česká školní inspekce zaměřovala přímo a podrobně na oblast žákovských parlamentů.


Celá tematická zpráva je ke stažení zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
27. června 2017 v 8:36  

Ředitelé 98 % škol (nebo spíš 98 % ředitelů škol) zatím jakžtakž rozumí slovu "zásadní"...

PS: Jak se volí do školních parlamentů? Jaká je účast? Probíhá nějaký předvýběr kandidátů? I když asi jako ochutnávka toho, jak doopravdy funguje demokracie, to je asi úplně v pořádku...

PPS: "Přestože přibližně polovina ředitelů nevnímá rozvoj občanských dovedností žáků jako hlavní cíl žákovského parlamentu, zlepšování svých dovedností se věnují jeho členové v 93 % ZŠ a 77 % SŠ.
Ti zejména rozvíjejí: -vrstevnickou spolupráci..."

Nevím, asi je to tím, že se výsledky anketního šetření prezentují jako fakt, ale nelíbí se mi ani to souvětí, ani ty navazující odrážky... Jako by se spojily dvě nesouvisející věty.

Jako laik v češtině bych to viděl tak na dva stupně dolů...


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.