Poslanci se nedostali k hlasování o kariérním řádu učitelů. Jeho schválení je nejisté

úterý 27. června 2017 ·

Poslanci se nedostali k hlasování o zavedení kariérního řádu učitelů. Nový ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) hájil v dolní komoře její sněmovní znění. Senátní verze nemá podle něho mimo jiné rozpočtové krytí. Kdy se ke sporné novele o pedagogických pracovnících sněmovna vrátí, není jasné. Do diskuse se hlásí desítka poslanců. Informuje ČTK.

Stanislav Štech (twitter.com)
Senátoři v novele navrhli vyšší příplatky třídním a některým dalším učitelům a zrušení některých specializovaných činností. Štech uvedl, že zvýšení příplatku za třídnictví by přišlo na 1,8 miliardy navíc a vyšší příplatky za specializační činnosti skoro na 300 milionů korun. Činnosti, které chce Senátu vyškrtnout, jsou podle ministra potřebné, některé existují už nyní. "Pro rušení činností nezazněl v Senátu žádný argument," řekl.

Diskuse o normě se zatím nekonala, dnešní jednací den skončil po vystoupení zpravodajky Vlasty Bohdalové (ČSSD). Po ní, až se předloha opět dostane na program, ještě bude senátor Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) obhajovat úpravy horní komory.

Předloha budí kontroverze, odpoledne dorazila do dolní komory protestní petice zhruba s 21 tisíci podpisy. ČSSD si navíc není jistá koaliční shodou nad předlohou, mohlo by se stát, že pro její potvrzení nebude dost hlasů.

Lidé podepsaní pod peticí chtějí, aby dolní komora nepřijala svou ani senátní verzi předlohy. Zástupce organizátorů podpisové akce Radek Sárközi podotkl, že sběr podpisů trval jen týden, pocházejí zhruba z 1100 škol. Problémem školství není podle autorů petice absence kariérního řádu, ale dlouhodobý nedostatek peněz. Učitelé by podle nich uvítali snížení byrokracie a zejména zvýšení platových tarifů o čtvrtinu a také růst příplatků a osobního ohodnocení.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.