Zdeňka Trachtová: Končí schopná hlava zakletého resortu. Prosadila inkluzi a povinnou školku

úterý 9. května 2017 ·

"Kateřina Valachová je jednou z nejvýraznějších a nejdéle působících ministryň školství za poslední čtvrtstoletí. Během svého vedení úřadu stihla prosadit v médiích intenzivně diskutovanou novelu o inkluzivním vzdělávání, zvýšení učitelských platů či povinný rok mateřské školy. Vaz jí zlomila až její náměstkyně Simona Kratochvílová, která si minulý týden vyslechla obvinění z dotačního podvodu," píše Zdeňka Trachtová v komentáři pro server iDNES.cz.

Trachtová pokračuje:

Zdeňka Trachtová (twitter.com)
Za pětadvacet let od vzniku samostatné České republiky se v čele resortu školství vystřídalo patnáct ministrů a ministryň, nepočítáme-li ty, kteří byli pověřeni vedením úřadu jen na přechodnou dobu. Kateřina Valachová je s necelými dvěma lety v jeho čele jednou z nejdéle působících. V úterý však oznámila, že k 31. květnu podá demisi.

Na úvod je třeba říct, že si Valachová v době svého jmenování vytyčila mnoho velkých cílů, jejichž naplnění by vydalo i na deset let práce. Ji přitom tenkrát teoreticky čekalo v čele resortu pouze dva a půl roku. Kritici jí také průběžně vyčítali, že jsou některé změny nedotažené, uspěchané či domýšlené až za chodu.

Na druhou stranu mířily nepochybně správným směrem. S nutností zvýšení ubohých učitelských platů by nesouhlasil jen málokdo. Další výraznou prioritou Valachové bylo od začátku dotažení inkluzivní novely školského zákona, jejíž kořeny sahaly do Chládkovy éry. Mezi další výrazné změny patřilo prosazení povinného roku docházky do mateřské školy pro všechny pětileté děti...


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

jir řekl(a)...
9. května 2017 v 21:31  

To je teda pěknej blábol.

Vít Tomis řekl(a)...
9. května 2017 v 21:50  

I černý humor má své meze, paní redaktorko...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
9. května 2017 v 21:53  

Schopná hlava. Tak nevím, Komárku, na toto chcete nějakou rozumnou diskusi?

Ygrain řekl(a)...
9. května 2017 v 21:57  

Šmarjá, já myslela, že máme květen, a ono je 1. dubna!

Pámbu nás chraň před dalšími výraznými ministry s nepromyšlenými huráakcemi. A ty peníze... až budu mít těch slibovaných 130 % průměrného platu, pak možná na Kačenku vzpomenu se slzou v oku.

Unknown řekl(a)...
9. května 2017 v 23:18  

Politický vaz jí zlomilo vedení ČSSD a kriminální činy nejbližších podřízených. Pověst mezi pedagogy má tak mizernou, že ani Dobeš nedosahoval její úrovně neoblíbenosti. Její činy na MŠMT budou historiky hodnoceny jako pokus o destabilizaci školského systému. Nepodařená "inkluze po českém způsobu", kariérní řád jako naprostý paskvil, chaotický pokus o nové financování škol,....Prostě šlo o "buldozer", který jen bořil a naštěstí mu došlo palivo. Přeji tedy hodně štěstí v rodinném životě.

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. května 2017 v 6:15  

Zdržuji se komentáře

Veronika řekl(a)...
10. května 2017 v 6:40  

Chce se mi zvracet.

Tomáš Barták řekl(a)...
10. května 2017 v 14:34  

Kdo přijde teď? Bude to lepší, horší? Kdopak ví. Nechtělo by to některé vyhlášky a zákony upravit, popř. zlikvidovat. Co "inkluze", RVP ZV a příloha LMP, špatně fungující školství, maturity...?

A co sport a tělovýchova? Neměl by se o tuto oblast starat jiný resort? Systém je zmatený, nepřehledný, nefunkční...

Unknown řekl(a)...
11. května 2017 v 11:43  

schopná hlava co jí pod rukama proteklo půl miliardy si z nás děvče děláš kozy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.