17:00: Ministryně Valachová podá demisi k 31. květnu. (Aktualizováno)

úterý 9. května 2017 ·

Ministryně Kateřina Valachová právě v České televizi oznámila, že k 31. květnu podá demisi. Nechce poskytovat ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) záminku k tomu, aby odváděl pozornost od svých závažných problémů, napsala na twitteru. K odstoupení ji vyzývali někteří politici kvůli kauze sportovních dotací.



"Chci podpořit politickou kulturu, tak jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji na funkci ministryně školství," uvedla. Odpoledne přitom na tiskové konferenci o dalším financování sportu oznámila, že neodstoupí, že se nezříká své politické odpovědnosti a vyčká, zda ji bude schopna obhájit. Poté ale mluvila o okolnostech s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Rezignaci mu nabídla sama. "Moje osobní rozhodnutí je nezvratné," řekla novinářům Valachová. Nechce, aby aktuální situace na ministerstvu, byla zneužívána v "politických půtkách" nebo v předvolební argumentaci vůči ČSSD. O možném nástupci s premiérem nemluvila.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poděkoval Valachové za odpovědné rozhodnutí, které je v zájmu slušné politické kultury. Prezident Miloš Zeman se s ministryní setká po svém příletu z Číny, sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Z návštěvy se vrátí 18. května.

Valachová podá rezignaci k 31. květnu, tedy v den, kdy má Senát projednávat kariérní řád. Nechce, aby kvůli vyvození její politické odpovědnosti utrpělo školství. Doufá, že ještě kariérní řád prosadí.


Záznam vystoupení Kateřiny Valachové v České televizi naleznete zde
Celou zprávu ČTK naleznete zde
O rozhodnutí ministryně Valachové informují zpravodajské servery: iDNES, Aktuálně, iHNED, lidovky, Novinky
Tiskovou zprávu MŠMT naleznete zde
 

10 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
9. května 2017 v 17:08  

Škoda, byla to docela sympaťačka. Akorát se jí moc nepovedla ta inkluze, přijímačky, maturity, povinné školky a kariérný řády. Jinak to vedla dobře. Třeba to navýšení platů, co druhý den sežrala inflace. Nu což. Příjde nějaký padesátý ministr a pojede se dál.....třeba ten s tím zlatým jménem od Koblížků.....

Unknown řekl(a)...
9. května 2017 v 17:27  

až přijde někdo od koblížků ,tak začne ve školství peří lítat

Pepa řekl(a)...
9. května 2017 v 17:58  

Tak to paní V. její odhodlání aféru "zvládnout" dlouho nevydrželo. Copak se asi stalo v tom kratičkém období? Nebo že by možným způsobem "zvládnutí" myslela i demisi? To mi přijde matoucí, ale politici mlžit umí, o tom žádná.

aknelka řekl(a)...
9. května 2017 v 18:54  

Já bych ještě s komentáři počkala, pár dní, může se to (z)měnit...:)

Lexxa řekl(a)...
9. května 2017 v 19:05  

Ty veletoče, co předvádí představitelé sociální demokracie naznačují i to, že oni sami nerozhodují a tom, zda ve svých funkcích zůstanou či nezůstanou. Jak jinak si vysvětlit "obrácení" paní ministry během dovu a půl hodiny. Tento stát řídí zřejmě někdo jiný?
A je velice smutné, že se do takovýchto afér dostávají vysocí úředníci instituce, která řídí vzdělávací soustavu našeho státu. Tu vzdělávací soustavu, na jejíž dělníky je v současné době kladen stále vyšší nárok na to vychovávat svobodného, čestného, pracovitého a svědomitého (atd.) občana.
Je mi z toho hodně nevolno.

Ferda44 řekl(a)...
9. května 2017 v 19:08  

Paní Valachová tedy možná podá demisi a odejde...
Bohužel po ní zůstane ještě větší binec, a to jak na ministerstvu, tak ve školství, než se podařil jejím některým (zejména socialistickým) předchůdcům.
Její nástupci se ještě po letech budou muset vypořádávat s extrémním nárůstem zaměstnanců ministerstva, důsledky působení za její éry ustanovených tzv. státních zaměstnanců (např. Fryč a Pícl, ale nejen), množstvím a důsledky vlivu podivných poradců a ještě podivnějších "politických náměstků" či hloupostmi jako pamlsková vyhláška, inkluze, kariérní řád nebo tzv. spravedlivé financování "podle odučených hodin"...
Na druhou stranu - asi jsem nekriticky negativní a určitě může být i hůř...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
9. května 2017 v 19:42  

A zůstane nám po ní zpackaná inkluze.

Jiří Legner řekl(a)...
9. května 2017 v 22:09  

Pán Bůh s námi a zlé pryč. Víc není potřeba dodávat.

tyrjir řekl(a)...
10. května 2017 v 3:14  

Stihnou ještě paní ministryně ještě s panem premiérem řádně písemně odpovědět na písemná podání, jak to určuje Správní řád? J.Týř

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. května 2017 v 6:17  

Nemyslím si, že při demisi Valachové jde o Valachovou. Ty hrátky začali cca před týdnem a celé to spíš vypadá jako laboratorní práce ve vládě. Tak schválně, který pokus vyjde?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.