Šestnáctiletá skautka se postavila neonacistickému průvodu. Její fotka obletěla svět

čtvrtek 4. května 2017 ·

Fotografie šestnáctileté skautky Lucie Myslíkové, která se 1. května postavila v Brně spolu s několika dalšími skauty neonacistickému průvodu, obletěla během několika hodin svět. Snímek, jenž pořídil fotograf Vladimír Čičmanec, patří v současnosti k nejsdílenějším fotografiím nejen v českých sociálních sítích. Reportáž přinesl Deník.cz. Rozhovor s Lucií Myslíkovou přineslo Radio Wave.



Lucie Myslíková (FOTO: Vladimír Čičmanec)


V rozhovoru na Radiu Wave zazní i tyto otázky a odpovědi:

Proč ses rozhodla demonstrovat ve skautském stejnokroji, a ne normálně v civilu?

Myslím, že to perfektně zapadlo do konceptu celé akce a dávalo to mnohem větší smysl, protože fašismus a totalitní režimy vůbec jsou se skautingem v rozporu. Ačkoliv je skauting apolitický, tak vyhranění vůči totalitním režimům a konkrétně fašismu, který skauting kdysi zakázal, je podle mě zcela na místě. Navíc skauting vychovává k tomu, abychom byli svobodní, abychom se mohli projevovat a byli aktivní ve veřejném prostoru. Abychom se zkrátka zasadili o lepší svět, a tohle byla ideální možnost, jak ukázat, že tomu tak opravdu je.

Vybavuješ si tu scénu z fotografie, co se vlastně v tu chvíli stalo?

Snažili jsme se přehlušit neonacistické projevy, hrálo se na kytary a na bubny, zpívali jsme a bylo to takový pěkný a veselý. Naše skupina skautů měla několik bannerů a já jsem tam tak hopkala a tančila, občas jsme něco zaskandovali. Na druhé straně měli proslovy lidé, kteří říkali pro nás nepřijatelné věci. Někdo by možná řekl, že jsme je provokovali, ale podle nás bylo na místě ukázat, že jsme proti tomu, co říkají, i proti tomu, že tam vůbec jsou. A někteří z nich se prostě neudrželi a chtěli si to s námi vyříkat.

Pamatuješ si, co ti ten člověk říkal? Snažil se ti něco vysvětlovat nebo byl agresivní?

Nejdřív se začali s mým kamarádem trochu ostře bavit o tom, co je stát a národ. Kamarád říkal, že stát neexistuje a hranice nejsou a že na tohle už se vůbec nehraje. Ten pán to vůbec nechápal a byl trochu agresivní. Nikomu z nás nic neudělal, jen se nás párkrát dotkl a měl takový velký gesta, ale nic většího si dovolit nemohl. Myslím, že byl ale hodně naštvanej. Konkrétně se mnou se pak bavil o migraci a imigrantech a nakonec to skončilo tak, že mi říkal, že se bojí, že mě někdo znásilní. Bylo to vtipný.


Citované texty naleznete zde a zde

3 komentářů:

Vít Tomis řekl(a)...
4. května 2017 v 14:41  

Navíc skauting vychovává k tomu, abychom byli svobodní, abychom se mohli projevovat a byli aktivní ve veřejném prostoru.

Na druhé straně měli proslovy lidé, kteří říkali pro nás nepřijatelné věci. Někdo by možná řekl, že jsme je provokovali, ale podle nás bylo na místě ukázat, že jsme proti tomu, co říkají

Mám pocit, že si slečna odporuje... Taky by se dalo říci, že ona a její veselí kamarádi narušili povolené shromáždění.

Tajný Učitel řekl(a)...
5. května 2017 v 14:07  

Aspoň někdo se primátům postavil. Ať žije skaut. Dnes, kdy je ok mít sprostého a malicherného prezidenta, moc zneužívajícího ministra financí, díky za každý projev zdravého rozumu.

Nowak řekl(a)...
5. května 2017 v 21:32  

Více viz: http://reportermagazin.cz/a/iAgrM/skautka-z-titulky

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.