Ondřej Šteffl: Na konci působení Kateřiny Valachové se učitelům nežije líp

čtvrtek 18. května 2017 ·

„Zájmy učitelů Valachová hájila s mnohem větším halasem než její předchůdci. Platy se jim zvýšily. Jenže ve výsledku méně než všem ostatním státním zaměstnancům od hasičů přes policisty až po úředníky. A poměr platu učitele k průměrnému platu jiného vysokoškolsky vzdělaného člověka se opět zhoršil,“ píše Ondřej Šteffl v komentáři pro Hospodářské noviny.

Šteffl pokračuje:

Ondřej Šteffl (facebook.com)
Na konci jejího působení se učitelům nežije líp, nemají lepší pocit ze své práce, nemají více autonomie ani lepší výhled do budoucnosti. Pocit nedůvěry a podezírání ze strany státu jen zesílil. Kvalitnější uchazeči o studium na VŠ jen málokdy jdou studovat na učitele a důvod "Tak jak dnes práce učitele vypadá, není to, co by se mi líbilo" uvádějí třikrát častěji než třeba nízké platy.

Nejnebezpečnějším krokem Valachové je změna financování. Zjednodušeně: ze současného vcelku přehledného financování na žáka máme od roku 2018 přejít na financování na třídu. Výsledkem bude nepředvídatelný nárůst výdajů, aniž by bylo jakkoliv zajištěno, že to povede ke zvýšení kvality vzdělávání. Vypadá to, že jde spíše o školství, ne o vzdělávání. Důvodová zpráva k zákonu uvádí nárůst výdajů každoročně o 2,5 až 5 miliard. Takže o kolik vlastně nevíme. A když dáme miliardy na tohle, z čeho budeme přidávat učitelům?


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
18. května 2017 v 17:15  

"Nejnebezpečnějším krokem Valachové je změna financování. Zjednodušeně: ze současného vcelku přehledného financování na žáka máme od roku 2018 přejít na financování na třídu."
Financování na žáka bylo jistě přehledné - i pro žáky. Žáci SŠ a jejich rodiče dobře věděli, že si jich škola musí vážit, že cesta k maturitě je přijetím na školu zajištěná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.