Senátor Canov navrhl odmítnutí kariérního řádu. Ústavně-právní výbor ale novelu doporučil

čtvrtek 18. května 2017 ·

Ústavně-právní výbor senátu včera doporučil ke schválení kariérní řád učitelů. Dva senátoři hlasovali proti, šest pro. Plénum senátu bude hlasovat na konci května.

Podle informací České televize upozorňovali někteří senátoři na to, že školy v souvislosti s kariérním řádem neúměrně zatíží nárůst administrativy. Senátor Michael Canov dokonce navrhl odmítnutí novely, která kariérní řád zavádí. A senátor Jaroslav Větrovský prohlásil, že školy nepotřebují tento řád, ale osvícené ředitele. Pouze tito dva senátoři ale nakonec hlasovali proti.


Zprávu ČT naleznete zde (cca od 11:00)

10 komentářů:

Pavel řekl(a)...
18. května 2017 v 9:31  

Zamítnutí je jediné rozumné řešení.

mirek vaněk řekl(a)...
18. května 2017 v 9:57  

Senátoři neučí a už nikdy učit nebudou. Nepochopí v čem je kariérní řád špatný. Je to politické rozhodnutí, které nemá nic společného s prospěšností. Můžeme jen doufat, že dojde k radikálním změnám kariérního řádu až po volbách.

Radek Sárközi řekl(a)...
18. května 2017 v 11:02  

Výzva senátorům k zamítnutí kariérního řádu má již 3.700 příznivců

Během prvního dne (pondělí 15. 5. 2017) se k naší Výzvě senátorům k zamítnutí kariérního řádu připojilo 2.000 učitelů a jejich počet dále roste (celkem ji podpořilo 3.700 pedagogů). Prosíme, pomozte nám s šířením výzvy mezi pedagogy, aby se dostala do všech škol a ke každému učiteli. Musíme vše stihnout do 24. května 2017, kdy se uskuteční veřejné slyšení v Senátu, nejpozději pak do 31. května 2017, kdy budou senátoři hlasovat o osudu této novely. Děkujeme 🙂

Celý text Výzvy: http://www.pedagogicka-komora.cz/2017/05/vyzva-senatorum-k-zamitnuti-karierniho.html

Celý text novely Zákona o pedagogických pracovnících s kariérním řádem: https://drive.google.com/open?id=0B6ir-4sFpVqOWFNSY0hrQmpBaWc

Unknown řekl(a)...
18. května 2017 v 11:08  

Takto navržený kariérní řád neodpovídá ani kompetenčnímu modelu vzdělávání, ani potřebám budoucnosti, ani není reálný pro rozvoj zkušeností a podporu učitelů, není saturován dostatečně finančně, nezohledňuje kvalitu a individualitu školy, nepracuje s dovednostmi učitele, které potřebuje pro práci se skupinou.
Ano, zamítnutí je jediné krizové řešení. Ti, co ho navrhovali nevědí, jak se na školách žije a pracuje. Už se sice nemluví o reformě školství, ale provádí se řada nepromyšlených a těžce napravitelných rozhodnutí. Komu ku prospěchu?

tyrjir řekl(a)...
18. května 2017 v 23:49  

Nepořádek v tzv. systémových vzdělávacích projektech (systém RVP/ŠVP, Inkluze, Kariérní řád atd.) je vedle rozpočtového podfinancování školství hlavní příčinou školských problémů. Myslet si, že Parlament to jen tak snadno uzná a shodí např.Kariérní (ne)řád, je, myslím, dost naivní. M. Canovovi a J. Větrovskému proto patří dík za odvahu. Držím palce Pedagogické komoře a její petici. Uvidíme, jaký to pak bude mít v Senátu průběh. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
19. května 2017 v 1:08  

Téma dne: Začinají se objevovat základní školy bez ředitelů v důsledku administrativní náročnosti jejich práce. Kariérní řád učitelů ani MŠMT to neřeší - nedostali k tomu podnět ani např. od Svazu měst a obcí. Je to prý věc zřizovatelů škol, říká v brněnskem vydání pořadu Události v regionech 18.5.2017 (4.41 min) šéf poradců ministryně školství P. Pavlík...

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/317281381990518-udalosti-v-regionech/

Hlavně, že si mnohdy "neviditelní vyvolení" v resortu MŠMT takzvaně "systémově zaprojektovali"?

Chápete někdo, proč například Nejvyšší kontrolní úřad ještě, zdá se, nezahájil v MŠMT prověrku účelnosti a efektivnosti čerpání vzdělávacích dotací?

tyrjir řekl(a)...
19. května 2017 v 1:15  

Pro odlehčení:

Strukturovaně prožitková společensky angažovaná výuka volného pádu při fyzice na SŠ

:)))

Unknown řekl(a)...
19. května 2017 v 7:05  

Nechci vám kazit náladu, ale víte, že MŠMT už schválilo 508 miliónů Kč pro NIDV na podporu a rozvíjení kariérního řádu?

http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/zapisy-z-jednani-vyberovych-hodnoticich-komisi-ridiciho-organu-op-vvv

Zapis_z_jednani_VK_RO_OP_VVV_KPSVL_28_2_2017.pdf Zápis z jednání VK ŘO OP VVV IPS 7. 4. 2017 - zveřejněno dne 12. 4. 2017

tyrjir řekl(a)...
19. května 2017 v 7:46  

Vláda a jednotlivá ministerstva České republiky se zodpovídají Parlamentu ze svých činů. Platí to i pro MŠMT. Petice Pedagogické komory i předchozí připomínky odborné veřejnosti (viz i mnohé články a diskuse na České škole) popisují závažné nesrovnalosti při tvorbě Kariérního řádu, které nemá a nesmí Senát PČR opomíjet. Týká se to veřejného slyšení i samotného projednávání věci v Senátu.

Viz
http://www.ceskaskola.cz/2017/05/vyzva-senatorum-k-zamitnuti-karierniho.html

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. května 2017 v 14:28  

Obycejny ucitel ma pravdu. Scenar protlaceni KR je stejny jako u inkluze. Tam se take nacpalo spoustu penez, ktere skoncily buhvi kde. Treba jen tzv. krajska strediska pro inkluzivni vzdelavani, o kterych nikdo netusil ze jsou, spolkla miliony. A stale se prizivuji dalsi a dalsi instituce. Na KR uz padlo take dost penez, ktere skoncily v ..... takze tahle sranda musi pokracovat, i kdyby to byla nejvetsi hloupost sveta.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.