Etnický princip do sociálního začleňování nepatří, shodly se neziskovky

středa 17. května 2017 ·

Uplatňování etnického přístupu v sociálním začleňování je z principu špatné, nefunkční a eticky pochybné. Shodl se na tom náměstek libereckého primátora Ivan Langr s pracovníky ze sociálních služeb z Německa a libereckého občanského sdružení D.R.A.K., kteří si v těchto dnech vyměňují zkušenosti ze sociální práce s národnostními menšinami, sociálně vyloučenými a uprchlíky.


Ivan Langr (liberec.cz)
„Názorově jsme se naprosto sešli v tom, že veškerá pomoc a práce se sociálně vyloučenými skupinami obyvatel by měla být založena na začleňování jednotlivců bez rozlišování jejich původu. Jen tak je šance se vyhnout opakování tragédií z historie lidstva, protože etnický přístup z principu lidi vždy rozděloval a rozděluje a nikoli sbližuje. Pomoc prostřednictvím individuálního začleňování je naopak daleko efektivnější, protože cílí přímo ke konkrétním jedincům a rodinám,“ řekl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

Náměstek již v minulých týdnech zaslal na Úřad vlády ČR návrh nového přístupu v začleňování, který je založen na konceptu sociálního vyloučení a etnický princip zatlačuje do pozadí. „Zatím jsem z úřadu neobdržel vůbec žádnou oficiální odpověď, už dva měsíce přitom čekám i na reakci ke Zprávě o stavu romské menšiny, kterou na mou žádost odmítla rada města schválit a odeslat dál. Místo toho máme z úřadu ohlášenou kontrolu loňského čerpání dotace k výkonu terénní práce. I to je vlastně způsob odpovědi, kterou nám stát adresoval,“ vysvětlil Ivan Langr.

Město Liberec se od loňska v oblasti sociálního vyloučení řídí schválenou Strategií pro sociální začleňování, která mj. umožňuje čerpat finance z operačních programů pro vzdělávání a zaměstnanost. „Podle čerstvých informací se nám podařilo uspět i s druhým vzdělávacím projektem s názvem Férové školy v Liberci, takže jsme tím pádem do Liberce dohromady přivedli už 55 miliónů korun na začleňování v mateřských a základních školách. O podporu dalších projektů ještě budeme žádat dál,“ podotkl Ivan Langr.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. května 2017 v 8:29  

Hlavně odborníci z Německa, tam začleňovali, až dozačleňovali. Turci jim přerůstají přes hlavu a po desetiletích začleňování, by Merkelovou klidně vyměnili za Erdogana.

mirek vaněk řekl(a)...
17. května 2017 v 9:56  

To by ale měli objevit vládní úředníci. Kteří se chvástají bojem proti rasismu a xenofobii. Etnický přístup je rasismus.
Stejnou podporu by měl dostat každý se stejným problémem, ať je bílý, hnědý, černý, žlutý, rudý, modrý nebo zelený.

Josef Soukal řekl(a)...
17. května 2017 v 15:39  

http://www.ascestinaru.cz/inkluzia-v-nemecku-zlyhala-pise-der-spiegel/

tyrjir řekl(a)...
18. května 2017 v 3:26  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
18. května 2017 v 4:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.