Valachová: Revize programů povede ke dvěma typům maturit

středa 12. dubna 2017 ·

Ministerstvo školství pracuje na komplexní revizi rámcových vzdělávacích programů, která by měla vést k vytvoření odlišných maturit pro gymnázia a střední odborné školy. V rozhovoru s ČTK to řekla ministryně školství Kateřina Valachová. Nový způsob ověřování by měl fungovat od roku 2022, kdy se povinnou součástí státních maturit stane zkouška z matematiky.

Kateřina Valachová (twitter.com)

V současnosti je podle ministryně systém nastaven tak, jakoby byl výstup z gymnázia a střední odborné školy shodný. "Myslím si, že poslední dva roky, ale celkově v dekádě je zřejmé, že tomu tak není," řekla. V roce 2021 či 2022 by proto měl být jiný jak obsah vzdělávání, tak i obsah ověřování znalostí a dovedností.

Valachová se domnívá, že je nutné udělat pořádek v rámci velkého množství různých středoškolských oborů. Není podle ní zcela jasné, zda se některé obsahově nepřekrývají nebo jestli jsou vůbec potřebné. Do roku 2018 chce proto rámcové vzdělávací programy nastavit tak, aby bylo jasné, co se v rámci oboru učí a z čeho by měl být maturant zkoušen.

Nyní podle ní Národní ústav pro vzdělávání intenzivně pracuje na úpravách vzdělávacích programů středoškolských oborů, které začaly před dvěma roky. "Když to nebudeme mít hotovo, tak nebudeme schopni dobře diskutovat o tom, jak máme mít nastavenu síť z hlediska páteřních oborů středních škol," vysvětlila. Nově vypracovanou analýzu o síti páteřních oborů středních škol chce v květnu projednat s hejtmany.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
12. dubna 2017 v 7:32  

No hezké. Ale i mezi obory odborných šklol jsou obrovské rozdíly. To budete členit maturitu i podle oborů? RVP všem nacpali stejnou matematiku. Přitom požadavky na matematiku u elektrotechnika jsou úplně jiné než u policisty. To jsem zvědav, co NUV bez kantorů vymyslí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.