Speciální pedagožka: Autismus může být schovaný hluboko pod povrchem a je trvalou součástí osobnosti dítěte

sobota 22. dubna 2017 ·

„Hodně lidí si pod pojmem autismus stále ještě představí nejtěžší formu postižení. Většina lidí s autismem se ale nachází na škále středně či vysocefunkčního autismu, porucha u nich na první pohled není patrná. Okolí si pak těžko uvědomí, že zvláštní projevy v chování dítěte nemusí být způsobené výchovou, ale že se jedná o projev poruchy autistického spektra,“ říká speciální pedagožka Alena Siváková v rozhovoru pro server iDNES.cz.

Siváková pokračuje:

Alena Siváková (autismusprocit.cz)
V takových případech rodinu nehodnotí úplně pozitivně. Přitom péče o lidi s viditelným postižením má u nás poměrně dlouhou tradici a ostatní k nim podle toho přistupují. Vzhledem k tomu, že u dětí s autismem často nebývá porucha očividná, okolí od nich očekává, že se budou chovat jako ostatní děti. Autismus může být ale schovaný hluboko pod povrchem a je trvalou součástí osobnosti dítěte.

Pro rodiče dětí s lehčí formou poruchy je třeba náročné vysvětlovat, že například za záchvat v obchodním centru nemůže nevychovanost dítěte, ale přemíra smyslových podnětů, které jsou pro dítě náročné. Pro člověka, který nepřišel do styku s dítětem s autismem, je pak jeho chování těžko pochopitelné.


Celý rozhovor naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. dubna 2017 v 10:24  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
23. dubna 2017 v 10:26  

Milí novináři, psychologové a jiní odborníci. Že má dítě nějaký problém, pozná každý rodič, který se chce o to starat. Autismus je dnes in, ale jsou i jiné poruchy. Ale co s tím? Tedy neokecávejte, ale raďte, co mají rodiče dělat. Jak postupovat. Jinak je váš článek jen zbytečné špinění papíru. Zde titulek plně vystihuje obsah článku.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. dubna 2017 v 15:48  

M vanek - dovolím si nesouhlasit. povědomí např. o autismu nemají ani učitelé,, natož někteří rodiče. A problém je i s pediatry, kteří často ignorují některé podivné projevy dítěte se slovy: on se rozmluví, on se rozjede, kluci jsou pomalejší. Přitom raná péče o autistické děti je docela stěžejní. Velice malé povědomí o autismu (ale bohužovel o mnha dalších vadách) nemají učitelé. Autistu si často představují jako Rainmana s podivnou ohromnou pamětí. Přitom někteří autisti mohou být velmi nenápadní a až teprve delší pozorovnání a stesky rodičů mohou vést k celkové diagnoze. Žel, tuto diagnozu nejsou ochotní akceptovat ani někteří současní dětští psychiatři, a to už je na pováženou. proto bývá často Asperger zaměňován za expresivní poruchu chování a řeči nebo jiný typ autismu za mentální retardaci (některé děti nemluví). Vůbec si neumíte představit, jak šílené starosti mají rodiče některých autíků.Např. s obyčejným jídlem nebo oblékáním. A chování takových dětí může být svedeno na chování malého tyrana. Ty hranice jsou někdy strašně jemné a je třeba ,v zájmu dítěte, je rozpoznat a rodině pomoci. jinou kapitolou by bylo vzdělávání autíků, kteří nejsou mentálně postižení a v současnosti jsou donuceni chodit do běžných škol. Ty děti nesnáší ( ve velké míře) velký kolektiv, hluk apod. jenže do praktických škol už nesmí. nevím proč, když dnes je možné každému dítěti napsat IVP podle RVP Z. I velmi špatně mluvící autista se musí učit jazyk. je to děs.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.