Nový projekt podpoří pedagogy v oblasti společného vzdělávání

sobota 15. dubna 2017 ·

„Úspěšná realizace společného vzdělávání mnohdy naráží na malou podporu pro učitele, ředitele škol nebo školská poradenská zařízení. V rámci tohoto projektu vzniknou ve všech krajích centra, která školám poskytnou tuto podporu v podobě vzdělávání, konzultací, spolupráce s experty, mentory či metodiky,“ říká k novému projektu Národního ústavu pro další vzdělávání (NIDV) Tomáš Machalík.


NIDV spouští pětiletý projekt Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi, který se zaměřuje především na posílení kompetencí pedagogických pracovníků potřebných k úspěšnému zvládnutí společného vzdělávání žáků. Projekt zpřístupní školám po celé republice komplexní nabídku vzdělávání, poradenských a konzultačních služeb, mentorského vedení či koučinku a zefektivní vzájemnou výměnu zkušeností. Prohloubením kompetencí pedagogů a řídících pracovníků škol by měl přispět ke zvýšení dostupnosti kvalitního vzdělání pro žáky s různou mírou potřeby podpůrných opatření v běžných školách.

Hlavní aktivity

„Úspěšná realizace společného vzdělávání mnohdy naráží na malou podporu pro učitele, ředitele škol nebo školská poradenská zařízení. V rámci tohoto projektu vzniknou ve všech krajích centra, která školám poskytnou tuto podporu v podobě vzdělávání, konzultací, spolupráce s experty, mentory či metodiky. Školy by mohly prostřednictvím například stáží sdílet a šířit dobré praxe a zkušenosti dále do celé krajské sítě. Pro pedagogy připravujeme ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání programy profesního rozvoje, posílíme naši poradenskou a konzultační činnost. Do budoucna chystáme i interaktivní informační databázi, která usnadní orientaci v celém systému společného vzdělávání.“, přibližuje klíčové aktivity, které budou v rámci projektu probíhat, jeho hlavní manažer Tomáš Machalík z Národního institutu pro další vzdělávání.

Centra podpory v každém kraji

V každém kraji vzniknou Centra podpory pro společné vzdělávání, která budou pomáhat školám a školským zařízením přímo v regionech. Vybraná skupina škol v kraji absolvuje vzdělávací programy základní přípravy pedagogických pracovníků a programy pro vedení škol. Další školy budou příjemci portfolia rozšířených vzdělávacích, mentorských a koučovacích služeb a služeb externích odborníků (speciálních pedagogů, psychologů, metodiků DVPP aj.). Takto podpořené školy vytvoří základ krajské sítě škol vzájemně spolupracujících při předávání know-how a příkladů dobré praxe. Odborníci se v rámci Center budou podílet na přípravě Školských inkluzivních koncepcí krajů.


Další informace naleznete zde

6 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
15. dubna 2017 v 11:12  

Takže pětiletý projekt, říkáte? A že zřídíte krajská centra, říkáte? A co bude po pěti letech? Zase kulové, protože na fungování center nebudou peníze. To už jsme tu několikrát měli.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. dubna 2017 v 13:16  

Ale spousta užitečné práce za těch pět let, jak by řekl sir Humphrey Appleby.

Ferda44 řekl(a)...
15. dubna 2017 v 13:18  

Vlastním a prvořadým smyslem Center (potažmo NIDV) je čerpat...

Unknown řekl(a)...
15. dubna 2017 v 15:36  

MAS, KAP, MAP, Krajská centra společného vzdělávání,...a co ještě?

Unknown řekl(a)...
15. dubna 2017 v 17:50  

Další tunel na peníze. Kdyby opravdu podpořili učitele. To by ale museli zjistit, co kantoři potřebují. Z kanceláře se to zjišťuje těžko.

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. dubna 2017 v 18:00  

Pošeptám vám všem jedno tajemství. Ta centra inkluzivního vzdělávání již v krajích byla. Tedy, nikdo o nich v podstatě nevěděl. Byla to taková hezká čerpačka EU penízků. Ihned po skončení čerpačky byla zrušena. Při auditu na to poukázal i NKÚ. Ministerstvo se z toho nějak vymluvilo. A nyní budeme zakládat znovu. Zase čerpačka. Kdypak to konečně skončí? K čemu to všechno bude? Kdybychom spočítali všechny peníze, které jdou na podobné připitoměliny, a vrazili bychom ty peníze přímo do rozpočtu školství, bylo by dobře.

http://www.cpiv.cz/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.