Kateřina Valachová: Speciální školy nerušíme a nikdy jsme neměli v úmyslu je rušit.

středa 5. dubna 2017 ·

„Ze školské inkluze se bohužel stalo, zejména na počátku, hodně politické téma. Přitom jde o téma výsostně odborné. Je přece fér, aby existovala stejná podpora ve vzdělávání od severu na jih a od západu na východ. Jsem přesvědčena, že se nám to daří. Od prvního ledna škola dostane na korunu přesně ty peníze, které pro svého žáka se speciálními vzdělávacími potřebami potřebuje. To je obrovská změna. A blýská se na lepší časy i se snižováním administrativy. Nemyslím si, že by to budoucí vláda nějak změnila,“ říká ministryně školství Kateřina Valachová v rozhovoru pro časopis Můžeš.

A pokračuje:

Kateřina Valachová (twitter.com)
Strategické plány rozvoje jsme zdědili i my už od pravicových vlád. A i ty s inkluzivním vzděláváním počítaly. Není nutné si brát příklady z Velké Británie, USA či z Finska, které se stále opakují. Já jsem raději při zemi a inspiruji se v okolních zemích. Byla jsem se podívat, jak to vypadá v Rakousku, Německu, Maďarsku a na Slovensku. A v podstatě se dá říct, že naše cesta férových podmínek za současného zachování speciálních škol pro ty děti, které potřebují výraznou míru podpory, je mnohem méně radikální, než jste se mohli v minulém roce dočíst.

Hlavní pravidlo, které by mělo být dodrženo, je zájem dítěte. To přece není žádné politikum, na tom se shodnou všichni. A jak konkrétně to bude probíhat, to je věc odborná. Proto kladu takový důraz na školská poradenská zařízení. Také záleží na profesionalizaci speciálních pedagogů, psychologů, školních psychologů a školních speciálních pedagogů a výchovných poradců. Všichni víme, že je potřebujeme. A víme také, že v minulosti byli tito odborníci takové popelky. Nevěnovali jsme se příliš jejich ohodnocení ani vzdělávání. Speciální školy nerušíme a nikdy jsme neměli v úmyslu je rušit.

Inkluzivní vzdělávání, nebo chcete-li společné vzdělávání, především otevřelo vzdělávací systém. Dítě, které v jednom případě nutně potřebuje využít možnosti speciální školy, je v druhém případě schopno vzdělávat se bez problémů v běžném proudu. Také se nabízejí kombinace: dítě je například v prvních ročnících integrováno, následně ve vyšších třídách nebo na střední škole využije možnosti některé ze speciálních škol. Důležité je, aby byl systém prostupný.

Osobně jsem nadšená z inkluzivního vzdělávání v malých školách. Někdy ani nerozumím tomu, jak to tam ty paní učitelky dokážou zvládnout, předvádějí absolutně nadlidský výkon. Viděla jsem mnoho malotřídních škol, kde měli třeba dvanáct dětí a dvě třetiny z nich byly ve třetím a vyšším stupni podpory. Jsem ráda, že právě těmto školám se zlepšuje systém podpory. Jde vlastně o takový záchranný kruh, protože dlouhodobě už to fungovat nemohlo. Vše stálo jen na neuvěřitelném úsilí vyučujících, a je jasné, že každý má své hranice. Chtěla bych je moc pochválit. A když se ptám, proč se vydali na tak těžkou cestu, často odpovídají, že jsou to prostě jejich děti. Na tom se ukazuje, že menší obec funguje mnohem víc jako komunita a vnímá inkluzi zcela přirozeně.


Celý rozhovor naleznete v aktuálním vydání časopisu Můžeš

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. dubna 2017 v 16:27  

Od prvního ledna škola dostane na korunu přesně ty peníze, které pro svého žáka se speciálními vzdělávacími potřebami potřebuje. ....
Jak to ? Novela platí od 1.6.2016, tudíž ty peníze měly být na školách přesně od této doby!!! Nebylo to vlastně trestné???!! To, že nebyly???!!!

poste.restante řekl(a)...
5. dubna 2017 v 18:15  

Speciální školy nerušíme, jen do nich nepustíme žáky a počkáme až zaniknou samy.

vstek řekl(a)...
6. dubna 2017 v 8:31  

Když na Speciální ZŠ každý rok nastupují cca 2 prvňáčci a zároveň odchází 12 dětí z 9. ročníku, tak se Speciální škola nemusí zavírat . Letos odcházím ze Sp.ZŠ se svými deváťáky, z 1. stupně totiž přechází na 2. stupeň celý jeden žák. Poslední ať zhasne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.