Kateřina Valachová: Blíží se tvrdá vyjednávání rozpočtu a já chci ukázat, že my máme každou korunu pod kontrolou

pondělí 10. dubna 2017 ·

Vláda vzala na vědomí Soubor opatření ministerstva školství v oblasti školství a vzdělávání, který shrnuje cíle MŠMT v následujícím období a opatření k jejich naplnění. „Blíží se tvrdá vyjednávání rozpočtu a já chci ukázat, že my máme každou korunu pod kontrolou a každá koruna je skutečná reálná investice, která se někde ukáže,“ upozornila ministryně školství Kateřina Valachová, která soubor opatření na vládě předkládala.

Jedním z hlavních kroků je navyšování kapacit základních a mateřských škol, zejména ve Středních Čechách a v okolí Prahy, Brna či Plzně, kde je největší nedostatek míst ve školách. „Do 14 dnů navštívím všechny obce a města, která jsme prosadili do nového investičního programu, takzvaný paprsek kolem Prahy, a také samozřejmě vyhlásím, tak jak jsem slíbila, do poloviny roku navíc program pro takzvané modulové školy,“ uvedla ministryně Valachová. V novém programu určeném na rychlou výstavbu učeben mohou obce získat od MŠMT polovinu celkové částky na vybudování míst v mateřských a základních školách.

V mateřských školách ministerstvo školství také plánuje snížení počtu dětí ve třídách a dofinancování dalších úvazků pedagogů škol tak, aby se snížila vyučovací povinnost ředitelů mateřských škol. Co se týká základních škol, podporu je potřeba zacílit na rozšíření nabídky pohybových aktivit ve školním i zájmovém vzdělávání. Na podporu kvality vzdělávání je dále nutné umožnit učitelům systematický profesní rozvoj a nabídnout odpovídající finanční ohodnocení, které v roce 2020 dosáhne 130 procent průměrné mzdy.

MŠMT dále připravuje zcela nový model financování vysokých škol, jehož cílem je stabilizace rozpočtů vysokých škol, navyšování kvality a systémové zajištění potřebných profesí pro rozvoj ČR. MŠMT dále hodlá systémově řešit studium v doktorských studijních programech. Zájmem MŠMT je rozšířit a zajistit finanční podporu vzdělávání v oborech s významnou společenskou potřebností. Již v minulých letech byla přijata dílčí opatření v nejvíce problémových oblastech lékařství, učitelství a dalších.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

3 komentářů:

Ámos Kl řekl(a)...
10. dubna 2017 v 19:24  

Jestlipak si paní Valachová uvědomuje, že za poslední tři roky došlo k obrovskému propadu mezd učitelů oproti průměru ČR? Celostátní průměr u 29 tisíců, průměr pedagogů na střední škole (opravdu reálný - včetně přesčasů a všech možných příplatků) 26 tisíc. To asi nebude 130 % že? Ono to není ani na úrovni sta procent. Fakt nechápu, co si - my učitelé - necháme líbit. Nedostatečný růst mezd a ještě k tomu neskutečný nárůst administrativy s inkluzí. Chce se mi..... velebnosti. :(

Unknown řekl(a)...
10. dubna 2017 v 21:10  

každou korunu to je fajn,te8ď ješt každou miliardu

Unknown řekl(a)...
10. dubna 2017 v 22:37  

Míč je naší straně, na straně učitelů. Pokud si necháme z hlediska finančního ohodnocení už asi 25 let dobrovolně kálet na hlavu, výsledek musí být tristní. Alfou a omegou je prostě zásadní zvýšení platů pro základní článek procesu, pro učitele. Nic jiného. Obyčejného učitele nespasí pseudokariérní řád, šablony, jízda v projektech za evropské peníze, prostě ne. Valachové nelze upřít snaha alespoň o symbolickou nápravu, ale je to opravdu symbolické, kdy uf uf udržíme mzdový růst s ostatními státními zaměstnanci ( hasiči, policisté, ...), nebo alespoň jdeme s mírou inflace. Rýsují se budoucí scénáře. Prvním je naprostá destrukce, kdy bude učit každej Pepek Vyskoč, protože stejný děngi vydělá prakticky úplně každý bez nutnosti přemejšlet skoro kdekoliv, a srcaři prostě chtě nechtě budou vymírat a nebude je ( chtít) nikdo nahradit, ani ženy zajištěných partnerů, kteří mají školu spíše jako melouch. Druhým scénařem je masivní privatizace, kdy se na to stát prostě vykašle, protože ušetří, děj se co děj.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.