Michal Komárek: Kateřina Valachová říká, že ve volbách bude bojovat jako lvice. Zatím se učí taktizovat a mlžit.

pátek 10. března 2017 ·

„Očekávám, že předvolební rétorika bude ostrá. Připravuji se na to, že nás čeká tvrdá volební kampaň. Ale asi mě nikdo nepodezřívá, že nebudu bojovat jako lvice,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová Hospodářským novinám. Podle deníku přitom její situace není jednoduchá: Valachová v průběhu hledání kraje, kde by mohla kandidovat, tvrdě naráží na odpor svých spolustraníků, tvrdí HN. V Interview ČT 24 ovšem Valachová ukázala, že se učí. Nikoli snad útočit jako lvice, ale vykrucovat se a mlžit. Není to snad ideální příklad pro žáky a studenty, ale je to prostě politika.

Kateřina Valachová (repro ČT)
Hospodářské noviny připomínají, jak se Kateřina Valachová zřejmě nakonec ocitne na druhém místě kandidátky ve Středočeském kraji: Původně a jen velmi krátce ČSSD uvažovala nad tím, že ji postaví jako jedničku ve Zlínském kraji. Nevyšlo to. Napodruhé ji chtěl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nasadit jako dvojku v Jihomoravském kraji. Ani to se ale nepodařilo. Nakonec ji zřejmě pomůže na kandidátku ve Středočeském kraji Jan Hamáček.

Podle HN se ale šance Hamáčka, že získá na dnešním sjezdu ČSSD post místopředsedy po nabídce pro Valachovou mírně snížily. Prosazovat ministryni školství na čelná místa kandidátek zjevně není v ČSSD populární.

Kateřina Valachová nicméně ve středečním Interview ČT 24 ukázala, že se politickým dovednostem učí zdatně. Mlžení a snaha vykroutit se z odpovědi na jasně položenou otázku sice nejsou právě kompetence, které by mělo podporovat naše školství, ale politika prostě není žádný skautský oddíl, že.

Tady je přepis závěrečné pasáže Interview:

Moderátorka Světlana Witovská: Před sjezdem ČSSD bude zřejmé, jestli bude znovu kandidovat na prezidenta Miloš Zeman. Jak se podle vás sociální demokracie zachová nebo jak by se měla zachovat, pokud se Miloš Zeman rozhodne znovu kandidovat, což je asi pravděpodobnější varianta? Měla by postavit svého kandidáta nebo podpořit Miloše Zemana?

Kateřina Valachová: Tak samozřejmě nebudu zastírat, že řada sociálních demokratů čeká, co se stane ve čtvrtek, den před sjezdem, protože tedy prezident republiky avizoval, že snad by měl tedy oznámit, zda bude se ucházet o další přízeň voličů či nikoli. Také nebudu zastírat, že se Miloš Zeman uvnitř sociální demokracie minimálně s částí těší přízni.

Světlana Witovská: A u vás?

Kateřina Valachová: A co se týká mě, tak já v případě prezidenta republiky s ním vycházím pracovně, řekla bych, velmi dobře. A například jsem ráda, že podporuje změny financování škol nebo kariérní řád učitelů. Co se týká politiky...

Světlana Witovská: Dobře. A kdyby se vás někdo zeptal na to, jestli byste byla spíš pro to, aby sociální demokracie postavila vlastního kandidáta nebo vy osobně byste raději podpořila Miloše Zemana?

Kateřina Valachová: Tak v tuto chvíli z hlediska sociální demokracie nemáme vlastně, dá se říct, postaveného nebo vydiskutovaného dalšího kandidáta. Takže já bych asi to uzavřela svým přáním politickým i občanským, aby ten souboj o prezidentský post byl...

Světlana Witovská: Nemůžete mi říct, jestli byste podpořila Miloše Zemana, nebo ne? Je to těžká otázka?

Kateřina Valachová: ... byl naplněn férovou hru a množstvím kandidátů.

Světlana Witovská: Je to těžká otázka?

Kateřina Valachová: A co se týká sociální demokracie, tak opravdu dalšího kandidáta v tuto chvíli nemáme.

Světlana Witovská: A vy osobně podpořila byste Miloše Zemana?

Kateřina Valachová: Já nebudu v tuto chvíli předcházet, protože přece jenom velmi, se velmi často dostáváme jako sociální demokrati do takové, do takové šťouchané mediální, protože samozřejmě Miloš Zeman je sociální demokrat, je to úspěšný předseda sociální demokracie. To já nijak nezpochybňuji, ale počkám si na debatu uvnitř sociální demokracie, jak to bude.


Citovaný text z Hospodářských novin naleznete zde
Interview ČT 24 s Kateřinou Valachovou je ke stažení zde

38 komentářů:

krtek řekl(a)...
10. března 2017 v 8:47  

A přitom by stačilo buď nemlžit a podříznout si pod sebou větev, nebo nepolitikařit a říct, "bez komentáře".

Unknown řekl(a)...
10. března 2017 v 12:21  

Větev si uřízla již nepodařenou inkluzí po českém způsobu, novým financováním škol, nepodařeným KŘ, neskutečným byrokratickým zatížením,...Udělala vše pro to, aby byla ČSSD pro učitele nevolitelnou stranou.

tyrjir řekl(a)...
10. března 2017 v 12:33  

Právě jsem výpočtechl sjezdový projev paní ministryně Valachové, ve kterém se paní ministryně myslím dost sebevědomě ohání příkladnou péčí MŠSMT o žáky, učitele a jejich profesní rozvoj. Bylo by možné ten projev zveřejnit k diskusi učitelů? J. Týř

https://m.youtube.com/watch?v=JpMTIRjVigM

Eva Adamová řekl(a)...
10. března 2017 v 13:26  

že by jako mohla být jedničkou na kandidátce ve Zlínském kraji? Tam přece zuří boj o pozici lídra mezi Gajdůškovou a Škromachem, který se vynořil z bazénku!

poste.restante řekl(a)...
10. března 2017 v 13:53  

V rozhovoru o kterém se píše v článku mne osobně zaujal jiný prvek, který už jsem komentoval na Pedagogickém infu slovy:
Napadá mne jediná otázka.
Mají redaktoři veřejnoprávních médií nějaké speciální příplatky za skákání do řeči a za to, že nenechají tázaného politika dokončit víc jak tři věty bez přerušení?


To, že nechce ministryně vlády odpovědět na otázku, zda by podpořila kandidaturu Miloše Zemana, mi přijde naprosto marginální.
Proč by právě na tuto otázku odpovídat měla?
Je právem novináře položit otázku.
Je právem (nikoliv povinností) politika odpovědět tak, jak uzná za vhodné.
A je pak právem občana, učinit si na základě toho všeho svůj názor a obrázek.
Na politika, ale i na novináře.

vstek řekl(a)...
10. března 2017 v 15:39  

Tak jsem si vyslechl projev naší ministryně a málem jsem poprskal monitor. Ale do smíchu mi není, když si uvědomím, co tahle skřehotalka napáchala v našem školství za tak krátkou dobu, co je u moci.

Unknown řekl(a)...
10. března 2017 v 17:00  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
poste.restante řekl(a)...
10. března 2017 v 17:33  

Jiřina Janáčková řekl(a)
... místy připomíná projevy členů národně socialistické strany. Jen hnědá košile a páska s nápisem NSDAP na rukou mluvčí mi tam chybí.

To je poněkud levný útok. Až vulgární, řekl bych.
Nemusím být příznivcem jakékoliv strany, abych věděl, že politické projevy jsou si podobné jako vejce vejci.
Dávat ale najevo své vlastní preference tímto způsobem je, dle mého soudu, za hranou slušnosti.
Napsala byste, že ANO svou téměř stoprocentní volbou předsedy vyznává führerovský princip vedení?
Nebo že KDU-ČSL svým zdůrazňováním "tradičních křesťanských hodnot" otvírá bránu pro středověké myšlení ve stylu inkvizice?

Nevšiml jsem si na sjezdu ČSSD nějakých projevů antisemitismu, či pohrdání "méněcennými rasami".
Tohle jste, kolegyně, ale opravdu hodně přehnala.

tyrjir řekl(a)...
10. března 2017 v 19:46  

Podstatou totalitních ideologií není nacionalismus. Je jí především opakované, někdy až strach vyvolávající, šíření dogmaticky lživé argumentace a cílevědomá likvidace názorových odpůrců například pod záminkou tzv. jednoty a akceschopnosti.

Při poslechu toho sjezdového projevu paní ministryně jsem, myslím, měl chvílemi podobné pocity jako pan Moudrý a Steklý a nedivím se příliš ani názoru paní Janáčkové, neboť si myslím, že při svém vyjádření měla na mysli právě to opakované, někdy až strach vyvolávající, šíření dogmatické argumentace.

O tom, že hloupé a zbytečné chyby a dogmatismus paní ministryně školství není v ČSSD všeobecně přijímán, svědčil na dnešním sjezdu ČSSD, myslím, i projev poslance Tejce (od 2h 55min), který se například zmínil o i penězích neuváženě utrácených různými nevládními organizacemi za inkluzi a genderblbismus namísto toho, aby byly mnohem rozumněji dány například na volnočasové aktivity dětí (od 3h 02min).

J. Týř

Viz
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10997918455-mimoradne-porady-ct24/217411034000013-studio-ct24

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
10. března 2017 v 21:16  

A zase tu maže. Vždyť to aspoň každý mohl vidět, jestli píše blbosti nebo ne.

Komárkovi listy.

poste.restante řekl(a)...
10. března 2017 v 21:58  

O tom, že hloupé a zbytečné chyby a dogmatismus paní ministryně školství není v ČSSD všeobecně přijímán, ...
Ale vždyť já taky ve většině jejích kroků nemám pro ministryni Valachovou žádná slova chvály. O to tady ale nejde.

Nechme ČSSD, ať si své vnitřní problémy vyřeší sama. Buďto bude důvěryhodnou stranou, nebo nebude.
To ale neomlouvá neobjektivní nálepkování a vytváření nechutných asociací při kritice zvenku. Klást rovnítko mezi ČSSD a NSDAP, to už mi přijde hodně přes čáru.

Ale tohle téma sem snad ani nepatří a já ho ani nechci dále rozvíjet.

tyrjir řekl(a)...
11. března 2017 v 0:12  

On tu někdo kladl rovnítko mezi ČSSD a NSDAP? To, že něčí dokola omílaná demagogie někomu připomíná něčí totalitní praktiky není kladení rovnítka mezi strany.

poste.restante řekl(a)...
11. března 2017 v 1:16  

Budiž, souhlasím, že nejde o rovnítko.
Ale pak můžeme při dostatečné fantazii spatřovat analogie kdekoliv.
(Opravdu nevidím smysl dál se v tom pitvat.)

tyrjir řekl(a)...
11. března 2017 v 8:43  

Spatřování opodstatněných analogií je legitimní prostředek myšlení a diskuse.
(Opravdu nevidím smysl dál se v tom pitvat.)

Unknown řekl(a)...
11. března 2017 v 10:56  

To, že editor maže nepohodlné příspěvky, které se nelíbí, je symptomatickým projevem doby. Ve školství je to běžná praxe a eliminace odlišných názorů má v tomto rezortu mnoho různých podob, počínaje školou a konče ministerstvem školství. Na projevu ministryně Valachové mne zaujal nejen vůdcovský tón, s jakým byl projev přednesen, ale i obsah toho, to bylo řečeno. Mimo jiné je zřejmé, že takový tón by ministryně v žádném případě nezvolila tváří v tvář učitelům, se kterými hovoří jako moudrá politička. Je to obratnost, či politická strategie hovořit s tou správnou skupinou voličů a podřízených tím správným tónem? Politik, který má řadu tváří a takto široký repertoár sociálního chování, je obrazem dnešní doby? Nezlobte se, ale není to nic nového. Nic, co by člověk neznal z doby předchozí.
A obsah projevu?
„Jsme na správné cestě a nic nás nezastaví….Lidé po nás chtějí, abychom byli silní, abychom dokázali, že za ně každý den bojujeme a nechtějí to od nás jenom voliči, chtějí to od nás straníci. Chtějí slyšet, že ví, kam směřujeme a ….my jsme změnou k lepšímu.“
Po vyslechnutí tohoto projevu mne prostě napadla pouze jedna patrně nepatřičná věta: „Gott sei Dank, Genosse Ministerin.“

poste.restante řekl(a)...
11. března 2017 v 11:39  

Nic, co by člověk neznal z doby předchozí.
No, lidí jsou pořád stejní a politika je také pořád politika.
Mne spíš udivuje, že to dnes ještě někoho dokáže překvapit.
Je obtížné najít lidi, kteří dokáží žít v prostoru vrcholové politiky a "nenačichnout" určitým stereotypem uvažování a vystupování.
Nemluvě o tom, že prostředí politiky určitý typ lidí vlastně přitahuje.
Nemyslím teď kariéristy prahnoucí po moci. (To samozřejmě taky.) Ale lidi, kteří se našli, anebo mají schopnost bezobsažného plácání. Ve většině profesí se po vás očekává nějaký výkon, obvykle měřitelný. V politice stačí "umět mluvit" a "vyjednávat", získávat podporu mezi spolustraníky, či jinými politiky.
Bylo by to na delší úvahu. Ale funguje to tak všude ve světě.

Holt není každý JFK aby řekl: "Ich bin ein Berliner."
Nebo M. L. King se svým: "I have a dream".
Přál bych si to, aby jsme měli aspoň dva takové.

Jsme na správné cestě a nic nás nezastaví….Lidé po nás chtějí, abychom byli silní, abychom dokázali, že za ně každý den bojujeme a nechtějí to od nás jenom voliči, chtějí to od nás straníci. Chtějí slyšet, že ví, kam směřujeme a ….my jsme změnou k lepšímu.“
Promiňte, paní Janáčková, ale tohle jde na vrub Vašeho nepochopení.
Musíte si uvědomit, že jde o projevy určené spolustraníkům. V ČSSD panuje po propadu preferencí a krajských volbách poraženecká nálada. Všechny průzkumy věští, že příští volby vyhraje Babiš. (Záměrně říkám Babiš a nikoliv ANO.)
Jedním z hlavních cílů vedení strany na aktuálním sjezdu je semknout stranu a přesvědčit své vlastní lidi, že mohou ve volbách vyhrát. Jinak to můžou zabalit rovnou a za pár let bude ČSSD tam, kde je dnes ODS.
Zkuste si představit sebe na pozici člověka, který usiluje o přední místo na kandidátní listině, kterou budou sestavovat právě spolustraníci. Nemůžete předstoupit před lidi, které chcete vést do voleb a mít projev, ze kterého bude zřejmé, že nevíte kudy kam, jste plná pochybností a váhání.
Zkuste si napsat úvodních deset vět projevu, kterým chcete lidi vyburcovat k činnosti. Pravděpodobně s překvapením zjistíte, že říkáte zhruba totéž, co se Vám v cizích projevech nelíbí.

tyrjir řekl(a)...
11. března 2017 v 12:52  

Jsme na správné cestě a nic nás nezastaví… Lidé po nás chtějí, abychom byli silní, abychom dokázali, že za ně každý den bojujeme a nechtějí to od nás jenom voliči, chtějí to od nás straníci. Chtějí slyšet, že ví, kam směřujeme a ….my jsme změnou k lepšímu...

Trocha věcnosti a sebekritičnosti by myslím paní ministryni neuškodila. Takovýto nabubřele vůdcovský obsah, forma i tón jí, myslím, vzhledem k tomu, co skutečně pro školství udělala, příliš nepřísluší. Nemyslím, že by se paní Janáčková nebo mnozí další na jejím místě projevovali podobně.

Jinak ale ta dnes schválená část programu ČSSD pro školství má, myslím, docela hlavu a patu a přál bych si, aby se to podařilo uskutečnit.

J. Týř

Unknown řekl(a)...
11. března 2017 v 15:19  

Musíte si uvědomit, že (na sjezdu ČSSD) jde o projevy určené spolustraníkům.

Milý pane kolego, poste restante, nechtějte, abych si přestala vážit úsudku českého učitele. Vy byste psal projev s představou, že jej uslyší výhradně jen členové Vaší strany? Potom jste asi zednář, iluminát, či člen spolku Bilderberg, či jiných secret societes.
Jsem schopna pochopit, že přirovnání dikce, stylu, tónu a obsahu projevu paní ministryně k projevům strany, jejichž synonymem byla ve 30. letech minulého století nabubřelost, velikášství, útočnost, samolibost a nedostatek sebereflexe, byla pro pana šéfredaktora České školy asi silná káva. Bylo by pro něho přijatelnější adjektivum „militantní“ projev?
Vy jste v projevu paní ministryně neslyšel ochotu naslouchat straníkům ve vedení strany, v krajských orgánech a v členské základě soc-dem partaje? Slyšel jste snad něco o spolupráci, o ochotě naslouchat učitelům, kteří jsou hybateli jejího rezortu? Slyšel jste snad nějakou byť sebenepatrnou vizi? Slyšel jste pouze, že „Jsme na správné cestě a nic nás nezastaví….“
Upřímně řečeno, je mi lhostejné, zda cílem projevu byla sebeprezentace paní ministryně jako odhodlané a nesmlouvavé první dámy rezortu školství, která má „tah na branku a je ochotna prosadit vše, co jí napadne. U spolustraníků dost možná paní ministryně uspěje. Zařadí ji na druhé či třetí místo v některém kraji a dost možná, že bude mít ne jednu, ale hned dvě funkce. Bude ministryní a ještě k tomu poslankyní parlamentu. Zda uspěje u učitelů, jako voličů, je ovšem velká otázka.

Unknown řekl(a)...
11. března 2017 v 15:37  

Zkuste si napsat úvodních deset vět projevu.

Myslím, že to je docela hezká výzva. Chápete to jako veřejnou soutěž, nebo jen jako výzvu pro mne osobně? Dobrá, ale jen 10 vět bez oslovení posluchačů. Platí?

poste.restante řekl(a)...
11. března 2017 v 16:15  

Vy byste psal projev s představou, že jej uslyší výhradně jen členové Vaší strany?
Žertujete, viďte. :-)
Všichni přece vědí, že ze sjezdu probíhá on-line zpravodajství a celé projevy přebírají veřejná média.
Nemluvě o tom, že "u nás se všecko hned vykecá". Vždyť i to "soukromé" sdělení o kandidatuře Miloše Zemana určené pro okruh blízkých spolupracovníků a přátel bylo k dispozici sotva pár minut poté. (Jeho utajení ale ani sám MZ nevyžadoval.)

Jde o to, že slova, vyznění a celou strukturu sdělení přece vždy volíme podle okruhu jeho příjemců. Přece jinak mluvím k malým dětem a jinak k dospělým, i když jim sděluji tutéž informaci.
A jak už jsem uvedl, cílem vedení strany je v současné situaci především pozvednout morálku samotných členů. Říkejte tomu třeba "militantnost", když chcete.

Já, zřejmě na rozdíl od Vás, vyslechnul už mnoho různých projevů a od představitelů různých stran. Nenašel jsem v projevu ministryně Valachové nic takového, co bych už neslyšel od jiných a mnohdy i ještě "drsněji". Politika a to i ta čestná a poctivá je přece i o schopnosti umět oslovit různé skupiny. No tak Vás tenhle projev nejspíš neoslovil. Je kvůli tomu ČSSD fašistická strana a Valachová nový duce?

Potom jste asi zednář, iluminát, či člen spolku Bilderberg, či jiných secret
societes.
Ne, to bohužel nejsem. :-)

Slyšel jste snad něco o spolupráci, o ochotě naslouchat učitelům, kteří jsou hybateli jejího rezortu?
Tak znovu. Šlo o projev na stranickém sjezdu, kde 9 z 10 účastníků o školství absolutně nic netuší. Nešlo o projev na učitelském fóru a pro učitele.

Slyšel jste snad nějakou byť sebenepatrnou vizi?
Jakou vizi chcete představit v šestiminutovém vystoupení? (Leda tak do deseti let poletíme na Mars.)

Slyšel jste pouze, že „Jsme na správné cestě a nic nás nezastaví….“
Ale slyšel jsem také, že - volně parafrázuji - měli bychom slyšet a využít každý názor, i když je odlišný od názoru vedení.
A slyšel jsem: "nechceme si půjčovat z kapes učitelů", "nechceme šidit naše děti".
Ruku na srdce, není problém spíše v tom, co chcete slyšet? Na co kladete důraz?

Podívejte, tohle vystoupení rozhodně nevstoupí do dějin veřejných projevů.
Dokážu si představit, že i na tomto fóru mohlo a mělo zaznít něco úplně jiného.
Ale souvislosti, do kterých celou událost stavíte, jsou podle mého názoru hrubě přehnané a já se nemohu zbavit dojmu, že spíše nežli o objektivní kritiku Vám jde o vyjádření vlastních politických preferencí.

Šlo o jeden z mnoha projevů jedné političky z mnoha jiných politiků.
Nezaznělo v něm ale nic takového, co by opravňovalo jej srovnávat s vystoupeními na sjezdech NSDAP.
Kromě toho, mne více nežli slova zajímají skutky.
A tam máme dost jiného, za co můžeme ministryni oprávněně kritizovat. A také to děláme.
Partajní projevy jsou až na posledním místě mého seznamu.

tyrjir řekl(a)...
11. března 2017 v 17:40  

Video: Vystoupení Kateřina Valachové na sjezdu ČSSD

Unknown řekl(a)...
11. března 2017 v 19:58  

"Já se nemohu zbavit dojmu, že spíše nežli o objektivní kritiku Vám jde o vyjádření vlastních politických preferencí."

Klasika. Vy se, pane kolego, neztratíte nejen v současném, ale budoucím školství, protože slyšíte trávu růst.

tyrjir řekl(a)...
11. března 2017 v 20:22  

Projev to byl politický, ale hlavně propagandistický a prázdný. Nic konkrétního o vykonaném a už vůbec ne o budoucnosti. Myslím, že sílí přesvědčení, že dosavadní "přídavky" učitelům vydávané za zvýšení platů nebylo ničím víc, než pouhou valorizací. Při vší úctě k ostatním tématům finance jsou největším problémem našeho školství. Stále slyšíme jen sliby a řeči, realita je stále ubohá. Nejde jen o naši životní úrověň, ale hlavně o to, aby v našich školách byli ochotni učit opravdoví odborníci. Není jediný seriózní důvod, aby naši pedagogové měli cca poloviční platy než ostatní VŠ v ČR (52 %, OECD, 2013). V civilizovaných a úspěšných demokratických zemích mají učitelé platy podobné jako lékaři nebo piloti. Naše školské odbory jsou neschopné a učitelé jsou dlouhodobě vydáni napospas politikům a dostanou jen to, co zbyde. A učitelé si to nechávají stále líbit. To, jak nesebevědomě se chováme výmluvně vypovídá o naší úrovni jako spol. skupiny. Od ministryně/ministra školství očekávám prosazení radikálního přílivu peněz do školství a zvýšení platů učitelů. Asi nejde přidat naráz 100 %, aby se učitelé vyrovnali hned třeba s inženýry ve firmách nebo právníky, ale třikrát po sobě zvýšit mzdy o 25 nebo 30 % možné je. A je to nezbytné pro budoucnost této země. Už dávno sklízíme důsledky zanedbání školství, to není hrozící budoucnost, ale přítomná realita. Školství musí být teď priorita č. 1 – skutečná priorita, ne jen priorita jako politická propaganda. A měli bychom si to umět i vynutit, když to bude nutné.
O. Šmerda


http://www.pedagogicke.info/2017/03/video-vystoupeni-katerina-valachove-na.html

Vcelku souhlasím.

poste.restante řekl(a)...
11. března 2017 v 20:22  

No, celá tahle polemika je spíš o tom, že "trávu růst" slyšíte spíš Vy. :-)
Alespoň podle mého názoru.

Hele ujasněme si to. Jste volič ČSSD? Jste ochotná sdělit nám své politické preference?
Já nijak nezastírám a i na tomto fóru jsem mnohokrát přiznal, že jsem levicově zaměřený člověk. Přesto do Valachové šiju, hlava nehlava.

Pokud Vy na výše uvedené otázky nejste ochotná odpovědět, tak to prostě uzavřeme na tom, že Vy jste vyslovila nějaký názor, nebo dojem, chcete-li. No a já ten názor zkritizoval a zaspekuloval si o jeho příčinách.

Já bych nechtěl dál ostatní kolegy obtěžovat sporem, který má nejspíš více politický, nežli věcný charakter.
Ne, že by školství nebylo politikum. Tam se můžeme o různých tématech dohádat až do krve.
Ale tady jde spíš o výklad a dojmy z nějakého celkem bezvýznamného vystoupení a já opravdu nevidím v pokračování debaty tímto směrem žádný smysl.

Vždyť se přece nemusíme ve všech názorech shodnout. Kdyby jo, byla by to nuda. :-)

tyrjir řekl(a)...
12. března 2017 v 6:57  

Jste volič ČSSD? Jste ochotná sdělit nám své politické preference?

Jak to propánakrále souvisí s názorem na, domnívám se, stupidně a nabubřele ne dost věcný, nesebekritický a rádoby partajní sjezdový projev ministryně školství? Já například jsem členem ČSSD od roku 1990, kus práce jsem v ní udělal, vždy jsem ČSSD volil a budu volit, protože vím, že je v ní mnoho lidí, kteří obětavě pracují pro veřejný zájem i přes občasné koniny tropené jejím vedením. To však neznamená, že jsem ochoten stupidní, tj. zpětnou vazbu postrádající, projev ministryně školství tolerovat tím, že bych k takovémuto veřejnému projevu veřejně neřekl svůj názor. ČSSD je velká demokratická strana, ve které se i z toho důvodu nutně střetávají názorové proudy. K tomuto střetávání patří i to, že se některé věci diskutují veřejně.

Paní ministryně má za ty necelé dva roky svého působení ve funkci, myslím, dost másla na hlavě. Jako ministryni školství i jako novopečené člence ČSSD jí především přísluší mluvit pravdu. To obnáší i nepřekrucování, nezastírání a nezamlčování systémově důležitých věcí. Takový poctivý přístup při svých projevech paní ministryně ne vždy uplatňuje a při tom sjezdovém projevu to, myslím, jasně ukázala - k tomu viz např. názory v diskusních příspěvcích výše.

Je mi poněkud záhadou, proč se paní ministryně ve svém projevu namísto ne vždy zcela opodstatněné sebechvály nezmínila o některých konkrétních problémech a o programu ČSSD, který se je snaží vcelku systematicky a poctivě řešit.

J.Týř

poste.restante řekl(a)...
12. března 2017 v 12:43  

Jak to propánakrále souvisí s názorem na, domnívám se, stupidně a nabubřele ne dost věcný, nesebekritický a rádoby partajní sjezdový projev ministryně školství?
Pane Týři, já ten projev nehájím. To jsem snad dal jasně najevo.
Jen jsem chtěl vysvětlit, že při aktuální situaci v ČSSD vcelku chápu u sjezdového projevu jeho "burcující" charakter. Nebo "militantní", jak to nazývá paní Janáčková. A naopak neočekávám jeho sebezpytující a sebekritický charakter.
Když si pustíte celý záznam, tak ani u jiných řečníků tam moc sebekritiky neuslyšíte.
Myslím, že právě jako člen ČSSD byste tohle měl chápat. Kritická a sebekritická slova, nechť zazní na interních jednáních a na programových konferencích. Ne na sjezdu strany, která se má v přímém přenosu sjednotit k volebnímu boji a sama sebe přesvědčit, že v něm může uspět.

Mimochodem, když vezmu v potaz, že všichni řečníci věděli, že projevy jsou přenášeny do médií, tak jen málo z nich využilo možnosti kromě delegátů sjezdu oslovit také voliče.

I když tedy hodnotím tento projev jako ne zrovna vydařený, nedomnívám se, že je možné hledat paralely mezi ČSSD a NSDAP, jak tomu paní Janáčková činí.
To hodnotím jako neopodstatněnou a účelovou agresi.


Dovolil jsem si zaspekulovat o příčinách tohoto hodnocení:
Já se nemohu zbavit dojmu, že spíše nežli o objektivní kritiku Vám jde o vyjádření vlastních politických preferencí.

Na což paní Janáčková reagovala slovy:
Klasika. Vy se, pane kolego, neztratíte nejen v současném, ale budoucím školství, protože slyšíte trávu růst.

No tak jsem se rovnou zeptal, jaké jsou její politické preference.
Ať víme, na čem jsme.
Možná je stejně jako Vy členkou ČSSD a Valachová ji štve.
Možná je voličkou/členkou ODS/ANO/?? a využívá této platformy pro "nenápadnou" politickou agitaci.
Možná zná Valachovou osobně a má pro svá tvrzení důvod.
Možná jí Valachová v dětství majznula lopatičkou na pískovišti a tak na ni má pifku. :-)
Já nevím. A tak jsem se jen zeptal.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
12. března 2017 v 13:37  

Holt není každý JFK aby řekl: "Ich bin ein Berliner."
Nebo M. L. King se svým: "I have a dream".
Přál bych si to, aby jsme měli aspoň dva takové.

Ale máme jednoho, co se právě vrátil z Hradu (když už se jinde naučil někomu zakroutit krkem).

poste.restante řekl(a)...
12. března 2017 v 14:34  

Ale jestli máte na mysli toho, co já, tak ten už umřel,
byl nabalzamován, sestoupil do podsvětí na Letné, málem se rozpadl a byl konečně pochován.
Jen jeho myšlenky, pravda, žijí dál, jak jsem se mohl dnes opět v televizi přesvědčit v OVM.

V současnosti je to dost bída. Když vynechám projevy Václava Havla, tak jediný veřejný projev, který mi utkvěl v paměti, byl projev Lívie Klausové, když po "sarajevském atentátu" četla dopis svého syna v duchu: "Tatínku, ty jsi nejlepší".
:-)

Máte třeba někdo jiný typ na někoho z našich politiků, kdo by uměl opravdu zřetelně a smysluplně oslovit občany?

krtek řekl(a)...
12. března 2017 v 15:34  

Sice odbíháme, ale mně jsou sympatičtí politici, co umí říci "já nevím", ale mají jasné hodnoty, za kterými si stojí. Trvalo mi to, ale tak jsem přišel na chuť Petru Pithartovi. A spoléhám na Jiřího Drahoše, že výzvu vyslyší.

tyrjir řekl(a)...
12. března 2017 v 19:58  

Kritická a sebekritická slova, nechť zazní na interních jednáních a na programových konferencích. Ne na sjezdu strany, která se má v přímém přenosu sjednotit k volebnímu boji a sama sebe přesvědčit, že v něm může uspět.

Cože? Sjezd je podle stanov nejvyšším rozhodovacím orgánem strany. Jeho hlavním úkolem tedy zcela jasně není pouhé "sjednocování", ale především řešení hlavních problémů a schvalování programu. Hloupé polopravdy, bohapusté fráze do něj nepatří.

tyrjir řekl(a)...
12. března 2017 v 20:59  

Při aktuální situaci v ČSSD vcelku chápu u sjezdového projevu jeho "burcující" charakter. Nebo "militantní", jak to nazývá paní Janáčková. A naopak neočekávám jeho sebezpytující a sebekritický charakter.
Když si pustíte celý záznam, tak ani u jiných řečníků tam moc sebekritiky neuslyšíte.
Myslím, že právě jako člen ČSSD byste tohle měl chápat. Kritická a sebekritická slova, nechť zazní na interních jednáních a na programových konferencích. Ne na sjezdu strany, která se má v přímém přenosu sjednotit k volebnímu boji a sama sebe přesvědčit, že v něm může uspět.


Já nezodpovídám za to, co chápete nebo nechápete, pane poste restante. Pochopil už jste, co je sjezd demokratické strany a co do něj patří a nepatří? Uvítal bych, kdybyste na základě toho přestal kádrovat diskutující v České škole a přestal mě poučovat, co bych měl nebo neměl.

J.Týř

PS: Paní ministryně školství si to poučení obsažené v celé této diskusi, myslím, zasloužila.

poste.restante řekl(a)...
12. března 2017 v 23:15  

Pane Týři.
Předně se domnívám, že tato diskuse sem na toto fórum vůbec nepatří.
Sice ji sem svým komentářem zanesl pan Komárek, ale řekl bych, že se od tématu odchýlila nepatřičným směrem.
Nemám pocit, že bych Vás, nebo kohokoliv "kádroval". Jen jsem vyjádřil svůj názor na příspěvek paní Janáčkové i na ten Váš. Nic jiného vlastně ani v diskusích přece neděláme. Ve svém příspěvku jsem použil způsob podmiňovací a nikoliv rozkazovací. Je tedy přece jen na Vás a Vaší vůli, co budete, nebo nebude chtít chápat či přijímat.

Myslím, že o procesech probíhajících v demokratických stranách, jejich sjezdech i zákulisí toho vím vcelku dost.
Pokud se průběhu tohoto konkrétního sjezdu týče, jen jsem se pokusil vyjádřit určitý stupeň pochopení pro situaci. Vy sám pak posuďte, zda Váš názor je ve Vaší straně převažující.

Pokud souhlasíte, mohli bychom vbrzku naši diskusi na toto téma ukončit. Nemyslím, že bychom navzájem mohli ovlivnit své postoje a nemyslím ani, že by mohla být nějakým přínosem pro ostatní čtenáře.

tyrjir řekl(a)...
13. března 2017 v 0:47  

Svůj názor jsem již vyjádřil. S ukončením diskuse na toto téma s panem poste restante souhlasím. J.Týř

poste.restante řekl(a)...
13. března 2017 v 9:26  

Děkuji. Bylo mi ctí.

Janek Wagner řekl(a)...
13. března 2017 v 9:45  

Doporučuji http://www.pedagogicke.info/2017/03/stepan-kotrba-o-skolstvi-pod-taktovkou.html.

Unknown řekl(a)...
13. března 2017 v 9:50  

Milí členové strany a voličové,
1. O svých protikandidátech nemohu říci nic dobrého.
2. Jest mi to velice trapné, tím trapnější, poněvadž bych tak ráda řekla vše nejlepší, abych dokumentovala, jak nejkrásnější pomstou může být, neohlížeje se napravo ani nalevo, podvrátit činnost svých protikandidátů jiných politických stran, abych jim jaksi tímto skutkem vyrazila z ruky zbraně proti sobě.
3. Každý člověk stejně jako i naše strana má chyby, řeknu spíše malé chybičky, jichž v lidském životě vyskytuje se celá řada, kteréžto slabůstky však sloučeny v jeden celek jsou s to učinit z každého jednotlivce a partaje v očích interesentů neobyčejného lotra.
4.I toto slovo zdá se mi však ještě ne dosti zjemnělé, i užívám slova „lotr“ beze všech příkras čili epiteton orans.
5. Bohužel však ani slovo „lotr“ nevystihuje dobře soukromou i veřejnou činnost mých kritiků a pánů protikandidátů na post ministra školství, i snažím se vystihnout lépe jejich charakter, aniž bych je urážela slovem „padouch“.
6. Jedno jméno horší než druhé svrbí mne na jazyku, ale nemohu, doopravdy nemohu, velectěné shromáždění, těmito přiléhavými tituly odhalit vám celou tu mravní nahotu, s kterou nestydí se předstoupit před vás.
7. I kdybych nekandidovala v nadcházejících volbách parlamentních, nemohla bych docela mlčet, ale tím méně mohu mlčet teď, kdy ucházím se o vaši důvěru a kdy i jiní o vaši důvěru se ucházejí, kteří ovšem by udělal nejlépe, kdyby vzhledem k svojí odporné minulosti zůstali pěkně doma a nelezli s máslem na hlavě na slunce.
8. Když pak přece odvážili se na slunce veřejné kritiky, konám tímto milou povinnost, že okrývám mizernou anonymitu jejich minulosti a od případu k případu dovolím si rozebrat každého jednotlivého žvastouna, který by jistě nejlépe udělal, kdyby se šel udat k soudu a prosil úřady, aby ho udělal neškodným.
9. A nyní, moji milí členové strany a oklamaný lide, zanedlouho přistoupíte k volebním urnám, abyste svými hlasy dali průchod svému smýšlení a najevo dali, koho z těch lotrů, pravím to opět bez příkras, chtěli byste mít ve vedení strany a v parlamentě.
10. Vezměte si prvního, kterého vy jistě znáte, stejně jako znáte druhého a třetího, ale ten první stojí za osmnáct, ten druhý za dvacet bez dvou a ten třetí za čtyřiadvacet bez šesti.
Děkuji za pozornost.

Ba věru, tak neotřele by asi vystoupil se svým projevem na sjezdu strany mírného pokroku v mezích zákona Jaroslav Hašek. V příštím díle obrátíme své zraky k americkému kontinentu, kde dle Stephena Leacocka sjezdové projevy a volebního klání nabyly rozměrů transkontinentálních.

poste.restante řekl(a)...
13. března 2017 v 11:08  

Děkuji pan Wagnerovi za uvedený odkaz.
Když už se tato větev diskuse stala politickou ...
Článek pana Kotrby stojí, myslím, za přečtení celý, navzdory jeho délce.
I když některá slova bych volil jinak a ne se všemi názory autora úplně souhlasím, musím konstatovat, že při hodnocení situace je velmi přesný a výstižný.

Příspěvek paní Janáčkové je, myslím, aplikovatelný naprosto univerzálně na jakoukoliv stranu.

Nevzpomíná si někdo z diskutujících na název povídky Marka Twaina, jak se rozhodl kandidovat ve volbách a byl následně vláčen konkurenčními novinovými plátky? Už delší dobu si nemohu ten název vybavit.

tyrjir řekl(a)...
13. března 2017 v 14:56  

Článek pana Kotrby stojí, myslím, za přečtení celý, navzdory jeho délce.
I když některá slova bych volil jinak a ne se všemi názory autora úplně souhlasím, musím konstatovat, že při hodnocení situace je velmi přesný a výstižný.

Příspěvek paní Janáčkové je, myslím, aplikovatelný naprosto univerzálně na jakoukoliv stranu.


Souhlasím a pro odlehčení připojuji dva odkazy na jednu nadčasovou Haškovu povídku :)

Jaroslav Hašek - Obecní volby - Youtube
Jaroslav Hašek - Obecní volby - mp3 a pdf

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.