Kolegyně vyhozené učitelky: Chceme znát, kde jsou hranice toho, co učitelé mohou a nemohou

pátek 10. března 2017 ·

Pozoruhodné svědectví o nejistotě a pocitu ohrožení učitelů přináší rozhovor s učitelkou základní školy v Tršicích Evou Žundálkovou pro MF DNES. Eva Žundálková je kolegyní učitelky, které dal ředitel výpověď kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování žáků na škole v přírodě. Vanda Fabianová dostala výpověď na konci loňského školního roku kvůli tomu, že se při večerní hygieně na škole v přírodě v Ostružné zavírala s chlapci ze své třídy v koupelnách. Tam dohlížela, aby se důkladně umyli po celém těle včetně genitálií. Případ mělo na stole okresní i krajské státní zastupitelství. Obě ho bez prověřování odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal.

Eva Žundálková v rozhovoru vysvětluje, proč se připojila ke stížnosti na kolegyni Fabianovou:

Udělaly jsme to také proto, že jsme se bály reakce rodičů. Už před školou v přírodě jsme s nimi měli velké potíže. Stačil by jeden, kterému by se to konání nelíbilo, a bylo by to špatně. Možná jsem dnes na místě paní Fabianové mohla stát já, protože bych zatajila, k čemu tam došlo.

A dodává:

Víte, jak to dnes ve školství je. My nemáme ani právo podívat se dětem do vlasů, jestli nemají vši. Myslím, že i ostatní kolegové čekají na rozhodnutí soudu, aby věděli, jestli se mohou dětí dotýkat, nebo ne. Chceme znát, kde jsou hranice toho, co učitelé mohou a nemohou.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
10. března 2017 v 21:36  

„Situace ve škole není dobrá, ale ne všichni učitelé vystupují proti panu řediteli. Je tady spousta kolegů, kteří pracují dobře a šikanováni nejsou."

Moc hezky řečeno.

poste.restante řekl(a)...
10. března 2017 v 22:06  

Udělaly jsme to také proto, že jsme se bály reakce rodičů. Už před školou v přírodě jsme s nimi měli velké potíže. Stačil by jeden, kterému by se to konání nelíbilo, a bylo by to špatně. Možná jsem dnes na místě paní Fabianové mohla stát já, protože bych zatajila, k čemu tam došlo,“ tvrdí.
Na co jste si stěžovaly?
Například na nepodávání léků nebo na to, že se léky předávaly prostřednictvím třetí osoby, i když oprávnění od rodičů k tomu měla pouze zdravotnice, tedy paní Fabianová. Potom šlo i o to mytí. Ale s tím já mám také problém, protože v žádném případě nikdo neřekl, že by paní učitelka děti nějak sexuálně obtěžovala. Padlo jen to, že to mytí bylo nevhodné.
Myslíte, že až pan ředitel to posunul do roviny možného zneužívání?
Sama se divím, kam se to stáčí. Původně to bylo jenom o tom, že paní učitelka děti myla. Sama to řekla při jednání, kterého se účastnili vedoucí zástupci školy. Bylo nás tam asi sedm a všichni byli zděšeni z toho, jak paní učitelka postupovala. Taky jsem byla překvapená, že dostala výpověď, ale pan ředitel řekl, že se informoval na školských orgánech a u psychologů.
Opravdu si myslíte, že postup, jaký paní učitelka zvolila, byl nevhodný?
Víte, jak to dnes ve školství je. My nemáme ani právo podívat se dětem do vlasů, jestli nemají vši. Myslím, že i ostatní kolegové čekají na rozhodnutí soudu, aby věděli, jestli se mohou dětí dotýkat, nebo ne. Chceme znát, kde jsou hranice toho, co učitelé mohou a nemohou.


Ano. Myslím, že právě takové postoje "kolegů" jsou jednou z příčin, proč naše školství je tam, kde je.

Janek Wagner řekl(a)...
10. března 2017 v 22:29  

Vzhledem k tomu, že i z předchozí školy odešel kvůli podobnému excesu (http://olomouc.idnes.cz/kauza-skola-v-trsicich-vyhazov-ucitelky-kvuli-udajnemu-sexualnimu-obtezovani-stiznosti-jaromir-vachu-i8r-/olomouc-zpravy.aspx?c=A160708_192707_olomouc-zpravy_stk), nevidím důvod ředitele hájit. A to se ředitelů spíše zastávám... A když si přečtu jeho odpovědi v http://olomoucky.denik.cz/zlociny-a-soudy/postupoval-bych-stejne-trva-na-svem-vachutka-20170222.html, tak mu už moc nevěřím.

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. března 2017 v 7:35  

Není co komentovat ,stačí porovnat:
1/lékař uřízne prst na špatné ruce: seberou mu osobní ohodnocení na 3 měsíce. Za něj se postaví kolektiv celé nemocnice.
2/učitelka dohlédne na umytí všech tělesných partií u malých dětí. Následuje výpověď, tahanice v tisku. Kolegové se jí nezastanou ani ve škole, natož v tisku.

Každý moudrý člověk si tohle musí vyhodnotit sám.
Už tušíte, proč o postupném odlivu pedagogů, pedagogických studentů nerozhoduje pouze výše platu?

Q. E. D. řekl(a)...
11. března 2017 v 11:43  

Ono si stačí dohledat, že ty dvě udavačky prakticky ihned poté povýšily. Jedna z asistentky pedagoga na plnohodnotnou pedagožku, druhá z obyčejné učitelky na zástupkyni ředitele. No comment.

Jirka řekl(a)...
11. března 2017 v 17:26  

Ano. Myslím, že právě takové postoje "kolegů" jsou jednou z příčin, proč naše školství je tam, kde je.

Máte pravdu, protože učitelů je vždy více než ředitelů. Čestných, i těch druhých.

Ygrain řekl(a)...
12. března 2017 v 15:57  

With colleagues like these, who needs enemies.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.