Marek Švehla: Klaus 2.0. Velká reportáž týdeníku Respekt o Václavu Klausovi mladším

pondělí 6. března 2017 ·

„Pak konečně stáčí řeč na školství. Netváří se jako reformátor, spíš jako ten, kdo by chtěl změny zastavit. Škola má „učit číst, psát, počítat, a ne fungovat jako komunitní centrum“, prohlašuje. „Je módní říkat, že se mají děti hlavně cítit ve škole dobře. Myslím si ale, že ve školách mají děti hlavně překonávat překážky.“ Taky říká, že by se toho mělo hodně zrušit – povinný rok ve školce před nástupem do školy, devátá třída, seznam povinné látky zvaný rámcový vzdělávací program, „který stejně nikdo nečte“. Zavedl by „důslednost“ a pomocí častých testů by vymáhal znalosti,“ popisuje reportér Respektu Marek Švehla vystoupení Václava Klause na besedě v Kyjově.

Švehla pokračuje:

Václav Klaus (ods.cz)
Nezapomíná také sdělit, že současná ministryně školství je neomarxistka, rozpočet vysávají nevládky, „které chodí jen deset dní v měsíci do práce a mají drahé kanceláře“, inkluze je „zločin, který ničí dětem životy“ a ve školách opět vládne ideologie – tentokrát multikulturní. Když chce říct, že se aktivistům nevládek něco nelíbí, tak řekne, že „kvičí“.

Potřebné razanci vystoupení pomáhá i značně benevolentní vztah k číslům. Špatný školský zákon má v podání školského experta tři sta stran (v reálu polovinu), inkluze stojí devět miliard (pro první dva roky se počítá s třetinou), cenu interaktivních tabulí, které slouží jako důkaz nesmyslných evropských dotací, nadsadí desetkrát.

Jako vzor pro Česko zmiňuje Klaus Čínu, kde „nemůže studovat každý jako u nás, je tam konkurence a děti musí makat“. Když si pak jeden z posluchačů postěžuje na úpadek civilizace, Václav Klaus uklidňuje: „Celosvětově se něco mění k lepšímu, lidi se začínají bouřit. Vidíme v Americe, v Polsku, v Maďarsku, zčásti v Rakousku, že je tady naděje. Hájíme přirozené věci a kyvadlo vývoje se jednou vrátí.“

„Kantory si určitě získá, díky němu je v politice konečně někdo, kdo školství rozumí,“ raduje se jeden z účastníku diskuse, učitel češtiny. „Mluvil mi z duše. Učitel má být náročný. Teď je to samá škola hrou, rušení přestávek, slovní hodnocení. Ale dril je nutný, bez toho se násobilku nenaučíte,“ říká také učitelka učící v Kyjově na prvním stupni. Její společnice, pracovnice laboratoře z místní nemocnice, přikyvuje: „Dneska vystuduje každý debil. Ti absolventi, co k nám přicházejí, to je hrůza.“


Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Respekt

8 komentářů:

krtek řekl(a)...
6. března 2017 v 9:04  

Bohužel politiků, kteří by k problémům ve školství přistupovali vyváženě a nedemagogicky a populisticky, je málo.

Tajný Učitel řekl(a)...
6. března 2017 v 9:41  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
6. března 2017 v 9:43  

Pokud je Valachová neomarxistka tak Klaus junior je populistický kryptofašista...

Nowak řekl(a)...
6. března 2017 v 10:09  

Tak projednou souhlasím s Tajným Uč.

krtek řekl(a)...
6. března 2017 v 10:26  

Což - paradoxně - znamená, že jsou oba extrémní ve svých názorech. Takže také souhlasím ;-)

Eny Gma řekl(a)...
6. března 2017 v 23:55  

MŠMT je pátou kolonou ve vzdělávání naší populace. Pokud něco hyne (hnije) pomalu, celý systém se vysiluje. Když už jsme tak svobodomilní, proč nenechat školy (učitele) a rodiče zvolit možnost udělat školy s kreditem a školy obyčejné? Ano rodiče by chtěli mít děti vzdělané stát také, ale co náročnost? Nechcete matematiku? Dobře mějme počty. Ale lepší střední škola přijme (pokud bude chtít být lepší) jen absolventy volitelného předmětu matematika. Ať mají všichni vyznamenání nebo dokonce samé jedničky! Nebo jen papír na doložení završení základního vzdělání, stejně teď už nezjistíte, zda bylo vzdělávání podle upraveného ŠVP... Kdo chce než počítat do sta, ať se naučí do sta a jestli půjde na gymnázium, jeho volba. Jednou si tu vejšku stejně udělá!

Jiri Janecek řekl(a)...
7. března 2017 v 13:57  

Na jednu stranu je pozitivní sledovat, jak se z mediální ikony moderního/soukromého školství stává konzervativní vyvrhel. Třeba pokrok jednou semele i Kartouse...
Na druhou stranu je taky zajímavé sledovat ten kojzarovský styl Švehly. Akce byla pořádaná buňkou ODS. Tu jsem nikdy nevolil a myslím, že z lidí, s kterýma mluvím, ji taky skoro nikdo opakovaně nevolil... Ale tak nějak myslím, že necelý rok před volbami už jede kampaň a k té bychom mohli přistupovat volněji...

Pavel Doležel řekl(a)...
8. března 2017 v 19:44  

"Třeba pokrok jednou semele i Kartouse"

On už semlel, akorát mu to neřekli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.