BBC: Robotika zničí pracovní příležitosti. Je nutno vypracovat nový sociální model

pondělí 6. března 2017 ·

"Dívám se na to z hlediska osob, které přijímají služby. Mnoho lidí říká, samozřejmě, lidi přijdou o práci, ale mě spíš zajímá, že máme zdravotnictví, které řádně nefunguje, školství, které řádně nefunguje. A nyní vznikají technologie, které dokáží aktivně pracovat v zájmu pacientů, studentů, zákazníků. Takže nám to přinese řešení pro problémy zdravotnictví, školství, právního systému, a tak dále," řekl v besedě rozhlasové stanice BBC o dopadech robotiky a umělé inteligence na ekonomiku profesor Richard Susskind, přededa společnosti Počítače a právo a autor knihy Budoucnost profesí. Na besedu upozorňuje server Britské listy.

Richard Susskind (twitter.com)
V besedě vystupoval také Calum Chase, autor knihy Economic singularity: "Umělá inteligence bude poskytovat daleko lepší služby. Zlepší všechny služby, které potřebujeme, ale učiní to tím, že nahradí lidi, kteří nám nyní tyto služby poskytují nedokonale. Tak si v budoucnosti budeme muset vymyslet, jak budou lidé dostávat příjem. A to je velký problém.

Richard Susskind: "Musíme si ujasnit, jak to bude časově. Dvacátá léta budou věkem nikoliv nezaměstnanosti, ale restrukturalizace zaměstnání. Budeme svědky toho, že mnoho profesně kvalifikovaných lidí - lékaři, právníci, účetní odborníci - získají novou kvalifikaci, aby se naučili budovat nové počítačové systémy. Takže ve dvacátých letech jednadvacátého století vznikne úplně nový průmysl, kdy lidé budou předávat své znalosti počítačovým systémům. Ve třicátých a čtyřicátých letech jednadvacátého století to pak bude už něco úplně jiného."

Calum Chase: "Předchozí kola automatizace nevyvolala dlouhodobou nezaměstnanost. Jenže teď je to jiné. Dosavadní kola automatizace byla totiž převážně jen mechanizací. Stroje nahradily sílu našich svalů. To nebylo příliš dobré pro koně, protože koně neměli nic jiného co nabídnout než sílu svalů. Teď ale přichází vlna kognitivní automatizace, kdy stroje budou dělat práci, kterou my nyní provádíme mozkem. A až převezmou tato zaměstnání, není úplně jasné, co budeme ještě mít co nabídnout. Částečně souhlasím s Richardem, že dvacátá léta jednadvacátého století nebudou dobou, kdy dojde k masivním vlnám nezaměstnanosti. I když si myslím, že v určitých sektorech ekonomiky toho budeme svědky. Například profesionální řidiči vozidel. Ti drtivou většinou přijdou o zaměstnání v důsledku vzniku samořídících automobilů. To je asi milion lidí v Británii, asi pět milionů lidí v USA. Není úplně jasné, jakou jinou práci budou moci dělat.


Celý text a odkaz na původní zdroj v angličtině naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
6. března 2017 v 15:05  

Ano. Poručíme větru dešti. Trochu mi to připomíná naivní sci-fi 70.let. To jsme se ve škole učili o termojaderné elektrátrně, která je už skoro hotova a podobně.
O umělé inteligenci se sní už od Čapka. Takže asi zůstanu v klidu. Prostý dělník to bude mít horší. Tam manipulátory už teď nahrazují lidi. Ale jak znám lidi, dpíš se dožijeme éry rozbíjení strojů, než ba se politici shodli na smysluplném řešení.

Nowak řekl(a)...
6. března 2017 v 15:58  

Asi bude mnohé jinak. Ale slibovat, že teď zavedem Školu 4.0. přesně šitou na Průmysl 4.0. a že se všichni skvěle uživí, že víme, jak na to - to je větší pitomost.

Jiri Janecek řekl(a)...
6. března 2017 v 17:14  

No, hlavně doufám, že jednou stroje nahradí podobné myslitele...
---
Co mi v těch úvahách nějak chybí, jsou ty dvě hnací síly současné společnosti - energie a prachy.
PS: Co řádně nefunguje ve školství? Jak by to mělo být?

Jan Hučín řekl(a)...
7. března 2017 v 9:50  

Stroje nahradily sílu našich svalů. To nebylo příliš dobré pro koně, protože koně neměli nic jiného co nabídnout než sílu svalů. Teď ale přichází vlna kognitivní automatizace, kdy stroje budou dělat práci, kterou my nyní provádíme mozkem.

A teď mi řekněte, čím to je, že se mé děti těší už rok na letní koňský tábor? Že by koně měli přece jen co nabídnout? Čím to je, že lidi chodí na pěší výlety, jezdí na kole, když se dá jezdit autem? Budou lidi chtít jezdit v samořidících taxících, kde si nebudou mít s kým popovídat?

Takových předpovědí už bylo. Že televize vytlačí kina. Že technicky dokonalé nahrávky vytlačí živé koncerty. Že kanceláře budou bezpapírové. Že internet dokáže nahradit sociální kontakt. Fascinuje mě, jak Blisty na jedné straně hrají na soucit (skoro bych řekl až na první signální), když jde o migranty, bezdomovce, lidi v nouzi, a na druhé straně servíruje přetechnizované vidění světa, kde není místo pro lidský faktor.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.