Respekt: Pamlsková vyhláška je „evropský průměr“.

pondělí 6. března 2017 ·

Ministerská "pamlsková vyhláška", o níž se v současnosti vede spor, není v Evropské unii nijak výjimečná. Tím, že zakázalo některé potraviny (uznané za škodlivé) prodávat, a dokonce i inzerovat na školních chodbách, se Česko spíš dostává do hlavního unijního proudu. I když je potřeba říct, že žádný „unijní standard“ neexistuje. Každá země volí svoji cestu, často kombinují přísné restrikce na jedné straně a velkou volnost pro školy na straně druhé. Neplatí tu dělení na západ a východ ani na sever a jih. Informace přináší týdeník Respekt.


U automatů se Česko svou vyhláškou rozhodně neřadí mezi nejpřísnější státy. Kypr, Dánsko, Francie nebo Slovinsko je ze školních prostor jednoduše vykázaly. Tuzemské školy patří spíš do druhé, mírnější skupiny, spolu s rakouskými, nizozemskými, skotskými či portugalskými – tam všude automaty mohou mince školáků polykat, ale jejich nabídka je omezená předpisy. Velmi podobné je to v Bulharsku, Maďarsku nebo Litvě. A nakonec Italové či Španělé spoléhají na úsudek (a v některých případech i rozpočet) dětí a zdravé potraviny pouze „doporučují“, případně je nakázáno, aby byly levnější než sladké, slané či tučné pamlsky. Široká je také skupina zemí, kde mají automaty volnou ruku – v Německu, Řecku, Skandinávii nebo třeba Polsku.

Co se týče doporučení ohledně toho, jak má vypadat školní oběd, je naopak Česko mírná země. V Unii je malá skupina zemí, které žádná omezení nemají (Řecko, Kypr a Polsko), ale jinak jen málokteré školní jídelny mají tak volnou ruku jako ty české. Hlavními pionýry pečlivě předepsaných a úzkostlivě zdravých obědů jsou Maďarsko, Německo, Slovinsko či Španělsko. Přísné normy platí i v Británii nebo Bulharsku. Tam všude by smažený řízek byl nemyslitelný a v jídelnách nesmí chybět zásobnice s čistou vodou.



Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Respekt

1 komentářů:

Jirka řekl(a)...
6. března 2017 v 22:56  

Nemyslím, že je nutné usilovat v blbostech, které nic neřeší, o to, abychom se dostali do hlavního proudu nebo dokonce vynikali. Republiko, sedávej v koutě, nenajdou tě!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.