Ve sporech o reformu školství v Polsku jde také o povinnou četbu a Harryho Pottera.

pondělí 6. února 2017 ·

"Polské školství čekají zásadní reformy. Jde při nich také o to, čím by měli malí Poláci na základní škole zaplnit své čtenářské deníky, aby si vybudovali vztah k literatuře a rodnému jazyku. Učitelé se při jejich posuzování mají řídit jednotným kánonem povinné a doplňkové četby. Nová pravidla povinné literatury připravila skupina odborníků jmenovaná ministerstvem školství. Předseda komise Andrzej Waśko v nedávném rozhovoru pro deník Gazeta Wyborcza vysvětloval, proč jsou příběhy spisovatelky J. K. Rowlingové o Harrym Potterovi přesně tím typem knížek, které by polské děti číst neměly," píše Filip Rožánek v komentáři pro Hospodářské noviny.


Filip Rožánek (linkedin.com)
Akademik je členem vládní strany Právo a spravedlnost a od ledna se školstvím radí také prezidentovi. „Literatura tu není od toho, aby se líbila, má být moudrá,“ řekl novinářům. „Pokud se má dítě rozvíjet, musí čelit výzvě, že něčemu nerozumí,“ pokračoval ve své myšlence. Populární knížky podle něj žádné složité otázky neřeší, takže myšlení školáků nepodnítí.

Komentátoři Gazety Wyborczy celkově označili ohlášené reformy za návrat do devatenáctého století. Vládní plány se nelíbí ani učitelským odborům. Důvody k tomu mají různé, Waśkův originální přístup k povinné literatuře pro školáky na základním stupni je jenom jeden z nich.

Tvorba J. K. Rowlingové už dříve dráždila konzervativní katolíky, jejichž internetové debaty o teologickém výkladu sedmidílné ságy a údajné propagaci okultismu působí na českého čtenáře jako horečnaté halucinace.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

krtek řekl(a)...
6. února 2017 v 7:13  

"Nechci hodnotit, co se děje v Polsku, a už vůbec ne na politické úrovni, ale fakt, že polská veřejnost nebyla spokojená s tím, co se děje ve školství, vedl politiky k tomu, aby se snažili přijít s nějakými návrhy." - říká v současné době Bob Kartous. Nelze nedat do souvislosti.

Josef Soukal řekl(a)...
6. února 2017 v 7:14  

U nás jsem o žádné povinné četbě pro žáky základních škol už dlouho neslyšel, s výjimkou pitomostí šířených MfD (?), na které zde poukázal Zdeněk Sotolář.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. února 2017 v 19:56  

Harry Potter dráždil fundamentalisty. Ti rozumější naopak hledali cesty, jak využít popularity HP. Viz https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/109331/?lang=cs

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.