V případě zdravotních sester platí, že když se o jejich vzdělávání školy perou, nemocnice pláčou

úterý 28. února 2017 ·

Zákon z roku 2004 přiznal absolventkám středních zdravotnických škol jen označení zdravotnický asistent s tím, že mohou pracovat pouze pod dohledem plně kvalifikované všeobecné sestry nebo porodní asistentky. Idyla však nenastala. Po pár letech bylo zřejmé, že je něco špatně. Dívky ze středních zdravotek začaly mířit se svou maturitou radši jinam než do nemocnic, zdravotní sestry z vysokých škol se k lůžkům nehrnuly a děvčata z vyšších odborných škol (VOŠ) svou praktickou kariéru začatou kolem třiadvacátého roku ukončují už za pár let mateřstvím. O aktuálním tématu vzdělávání zdravotních sester píše Radka Kvačková v Lidových novinách.

Karel Štix (azscr.cz)
Politici ustavili komise a začali se radit s odborníky. Kdosi objevil, že evropská směrnice, která specifikuje podmínky pro výkon povolání zdravotní sestry, je vlastně jen doporučující, nikoliv ultimativní a kromě toho berou v zahraničí stejně i absolventky středních zdravotek. V zásadě se ale začala řešit hlavně dvojkolejnost vzdělávání. To znamená, že se vysoké školy a vyšší odborné školy (VOŠ) začaly o obor všeobecná sestra přetahovat.

K další podstatné změně došlo v roce 2014. Podle ředitele Střední a vyšší zdravotnické školy v Českých Budějovicích Karla Štixe vstoupilo do hry „politikum“ - princip známý jako „4 plus 1.“ Ten předpokládá, že by si absolventky středních zdravotnických škol nastavily studium ještě o rok na vyšší odborné škole a získaly tak plnohodnotnou kvalifikaci, vyhovující i evropským směrnicím. Přitom by kvůli profesi nemusely studovat celkem sedm let, ale jen pět.

Nápad se ovšem nelíbí školám. Ani těm vysokým, jimž by tak asi ubylo uchazeček, a tím i peněz, ale ani těm vyšším odborným, které by měly systém 4 plus 1 zajišťovat. „Vůbec není jasné, jak bychom měli pokračování maturantů ze zdrávek zabezpečit,“ ohrazuje se Karel Štix a pokračuje: „Co jim uznat? Na střední škole mají zhruba 900 hodin praxe, podle evropských směrnic je nepodkročitelnou hranicí pro regulované povolání všeobecné sestry 2300 hodin teorie + 2300 hodin praxe.“ Ten rozdíl se podle jeho slov za rok nezvládne, o závěrečné práci a odborné angličtině nemluvě. A navrhovaný model 4 plus 1 nevítá ani asociace zdravotních sester.

V březnu se diskusí o navrhované normě budou znovu zabývat poslanci.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
28. února 2017 v 14:21  

A bude hůř. Na zdrávky se před dvaceti lety hlásila děvčata s vyznamenáním nebo nejvýš jednou či dvěma trojkami na vysvědčení, před deseti lety děvčata s trojkami na vysvědčení a dneska tam míří čtverkařky, a to některé i na hraně propadnutí. Děvčata jsou to většinou hodná, ale nedovedu si představit, že by měla jakékoliv nadstavbové studium zvládnout nebo že by v budoucnu byla schopná toto náročné povolání vykonávat. Pokud VŠ a VOŠ nezačnou lovit mezi maturantkami z gymnázií, bude zle.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.