Středoškolský student absolvuje během celého studia průměrně méně než 10 hodin mediální výchovy

čtvrtek 23. února 2017 ·

Jeden svět na školách, vzdělávací program společnosti Člověk v tísni, provedl ve spolupráci s agenturou MEDIAN průzkum zjišťující stav výuky mediální výchovy na českých středních školách. Výsledky prezentoval na včerejší konferenci Mediální vzdělávání a české školství.


Karel Strachota (jsns.cz)
Na 54 % škol stráví studenti mediální výchovou za celou školní docházku maximálně 10 vyučovacích hodin, tedy maximálně 2,5 hodiny ročně, přičemž skóre výrazně ovlivňují gymnázia – na SOŠ a OU to je dotace ještě nižší. Na 6 % škol se mediální výchova – ačkoli je součástí Rámcových vzdělávacích programů, a tudíž povinná – neučí vůbec. Ve většině škol (65 %) se vyučující nezúčastnili žádného kurzu výuky mediální výchovy. Výuka přitom probíhá podle materiálů, které si vyučující individuálně připravují sami (74 %), a na polovině škol nedělají žádnou evaluaci jejích výsledků.

„Vést mladé lidi ke kritickému posuzování mediálních sdělení a učit je rozlišovat mezi fakty a dezinformacemi je velmi důležité. Obzvlášť v dnešní době, kdy jsou občané ČR, a tedy i žáci, vystaveni masivním dezinformačním aktivitám a kdy jsou sociální sítě hojně zneužívány k šíření manipulativních a lživých informací,“ komentuje výsledky Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách. „To vede mimo jiné k oslabování důvěry v liberální média a parlamentní demokracii,“ dodává.

Jeho slova doplňuje Michal Řezáč, předseda Asociace učitelů občanské výchovy a společenských věd: „Žijeme ve světě, kde se propaganda a manipulace staly součástí mediálního prostoru. Pomáhat studentům se v této informační mlze zorientovat, je nelehkým úkolem učitelů – rizik je mnoho a výsledek nejistý.“

Výzkumu se zúčastnilo 132 gymnázií, středních odborných škol a odborných učilišť ze všech regionů ČR.


Další informace naleznete zde, kompletní výsledky výzkumu zde

7 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
23. února 2017 v 6:40  

No a?

mirek vaněk řekl(a)...
23. února 2017 v 7:14  

Čí je to chyba? Kdo to má hlídat?

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. února 2017 v 7:52  

1/ Zajímalo by mě, jak to počítali. Ty strávené hodiny.
2/To zase bude někdo přednášet o tom, co je a co není správné? Každý si pod textem může vysvětlit, co chce. Pamětníci si jistě vzpomenou na soudružské snahy "překládat" texty písní do roviny provokace.

Základem mediální výchovy je vzdělání jako takové. Blbý člověk opravdu nepozná rozdíl mezi pravdou a lží. On někdy i ten chytrý. Dnešní mediální výkřiky jsou někdy tak zoufalé, že se načapávají samy. Jiné jsou ,bohužel, velmi sofistikovaně propracované, takže laik nemá šanci, ani kdyby ho mediálně vzdělávali půl roku.
Tak si vyberte.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
23. února 2017 v 8:54  

Ano. Mediální výchova je průřezové téma. Moc by mělo zajímalo, jak ty hodiny napočítali. Ale možná pan expert nečetl RVP.

Pavel Doležel řekl(a)...
23. února 2017 v 8:55  

Vytvořili jsme si je, když kdosi zhasl, tak to teď holt musíme nějak vydžet. Jdu blejt.

poste.restante řekl(a)...
23. února 2017 v 9:11  

Včera jsem strávil asi 10 minut debatou s žáky na jedno aktuální mediální téma. Kam bych to měl ohlásit, aby se snad nějaký ten přehled neznehodnotil?

Proboha. To už ČvT vážně nemá nic lepšího na práci?
I když. Raději ať kecají do mediální výchovy a to ještě způsobem, kterým se ztrapní sami. V tomto případě jsou potenciální škody, které mohou způsobit, zanedbatelné.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
23. února 2017 v 16:41  

V tom světě žijeme už 200 let.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.