První americká střední škola v ČR otevřela dveře zájemcům o studium

úterý 21. února 2017 ·

American Academy in Prague, první americká střední škola ve střední Evropě, včera přivítala první uchazeče o studium. „Naší základní výukovou metodou je tzv. projektové vyučování, při kterém studenti pracují v týmech na určitém úkolu, například zmapování období starověkého Egypta. Pomocí všech možných dostupných zdrojů vyhledávají informace, které třídí, vyhodnocují a nakonec představí ostatním žákům. Tímto způsobem, který je poměrně běžný v západních zemích, si studenti osvojí nejen potřebná tvrdá data, ale především tzv. soft skills, tedy sociální a emoční dovednosti. Právě ty jsou dnes základním předpokladem úspěchu v pracovním i osobním životě,“ řekl podle tiskové zprávy v pondělí na dni otevřených dveří spoluzakladatel školy Ondřej Kania.


Ondřej Kania (repro ČT)
Na rozdíl od tradičních českých škol studenti nebudou muset absolvovat předměty pevně stanovené školními osnovami, ale budou si moct do značné míry sami vybírat v závislosti na svých preferencích. Část výuky pak bude probíhat ve formě tzv. tematického vyučování po vzoru finské školské reformy, kdy se studenti místo klasických předmětů budou věnovat aktuálním komplexním otázkám jako například uprchlická krize či kolonizace Marsu. Výuka bude s výjimkou cizích jazyků probíhat výhradně v angličtině. Zajistí ji převážně rodilí mluvčí, případně čeští pedagogové se znalostí angličtiny, odpovídajícím vzděláním a zkušeností s výukou v zahraničí. Kromě toho škola studentům nabídne i nejmodernějšími výukové pomůcky jako např. 3D tiskárnu či brýle pro virtuální realitu.

Ambicí školy je získat do prvního studijního ročníku cca 50 studentů. V dalším školním roce předpokládá Kania dvojnásobné až trojnásobné navýšení celkového počtu studentů v závislosti na kvalitě uchazečů.

V budoucnu zakladatelé školy plánují vybudovat celou síť dalších partnerských středních škol s americkou akreditací ve střední Evropě. „American Academy je jenom začátek. Chceme také zahájit spolupráci s ostatními středními školami napříč ČR, pořádat s nimi společné workshopy nebo zajistit vzájemné výměnné stáže studentů i učitelů,“ líčí Kania své plány, kterými chce přispět k celkové modernizaci českého školství po vzoru západních a skandinávských zemí. Kromě dalších středních škol plánuje v ČR do tří let otevřít také novou soukromou univerzitu.

American Academy in Prague vznikla jako partnerská instituce prestižní internátní školy Lyndon Institute v americkém Vermontu. Škola díky tomuto partnerství získala oficiální americkou akreditaci. Výsledkem studia je tak složení americké maturitní zkoušky, která je standardně akceptovaná na všech světových univerzitách.

Studium je zpoplatněné školným ve výši 240 tisíc korun za 1 rok studia. Pro studenty, kteří studium zahájí v září 2017, platí zvýhodněné školné ve výši 160 tisíc korun.

2 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
21. února 2017 v 13:14  

A příspěvek státu činí kolik?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. února 2017 v 13:22  

Další lži o modernizaci českého školství. Vznikne jen další bublina. Antispolečné vzdělávání. Doufám, že taková škola nedostane od státu ani KČ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.