Marie Ferencová: Kdyby Romové měli v rodině někoho úspěšného, pomohlo by jim to

pondělí 20. února 2017 ·

„Myslím, že Romové nevyužívají šance přístupu ke vzdělání. Rodiče by měli děti víc nutit, aby se vzdělávaly a využívaly své možnosti. Vůbec to mnohokrát nedělají. Chybí nám právníci, doktoři, učitelé - tyto osobnosti máme jen málo a pak Romové vzory nevidí. V lokalitách, kde žijí, se nepředává dál, že se má klást důraz na vzdělání,“ říká Marie Giňová v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Rozhovoru mimo jiné o bydlení a vzdělání se účastnila i Marie Ferencová.


Marie Ferencová (facebook.com)
Marie Ferencová v rozhovoru říká: Vzory chybí. Kdyby Romové měli v rodině někoho úspěšného, pomohlo by jim to.

Marie Giňová: Když vedle sebe nemají někoho, kdo jim řekne, že vzdělání je důležité, a neptá se ho, proč dítě nechodí do lepší školy, když to jeho ano, je to složité. Já mám střední školu a můj syn studuje gymnázium - a to proto, že moji rodiče mě vychovali v duchu, že nejdůležitější je učit se, pracovat a něco v životě dokázat. Rodina musí tyhle věci předávat dál. A to se nestává.

Marie Ferencová: Když lidé žijí na ubytovnách v jedné komunitě, těžko tam najdou vzory. Žijí ze dne na den, nedívají se na to, co bude zítra a pozítří. Jsou rádi, že žijí dnes, a kdo ví, jestli budou žít zítra. Nemají plán, co by chtěli v budoucnu dosáhnout a co pro to udělat. A to je strašně špatně.

Marie Giňová: Ale my nejsme odlišní. Jen naši rodiče nám dali něco jiného, viděli svět jinak.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.