Gymnázia chystají kvůli maturitě z matematiky ústavní stížnost. Na SOŠ chce ministryně maturitu z matematiky prosadit do roka po gymnáziích.

neděle 19. února 2017 ·

Gymnázia a lycea připravují ústavní stížnost kvůli povinné maturitě z matematiky, kterou prosazuje ministerstvo školství. Povinnost by se totiž týkala ve školním roce 2020/2021 jen těchto institucí a teprve později by platila pro odborné střední školy. Ministryně Kateřina Valachová v pořadu Otázky Václava Moravce přiznala, že o chystané stížnosti nevěděla. Stížnost připravuje Asociace ředitelů gymnázií spolu se senátorem Jiřím Růžičkou.


Kateřina Valachová (twitter.com)
„Je to pro mě nová informace,“ řekla ministryně Kateřina Valachová. Dodala, že vláda bude v pondělí rozhodovat o tom, kdy začne povinná maturita z matematiky platit i na ostatních školách. „Udělám všechno pro to, aby tato povinnost byla nejpozději do roka poté, co začne platit pro gymnázia. Pokud se tak stane, tak věřím, že k ústavní stížnosti nebude důvod,“ dodala s tím, že by časový odstup nebyl tak velký.

Bývalý ministr školství Petr Fiala stávající plány kritizoval. „Nemělo se to zavádět postupně, ale najednou. Už dříve jsem mluvil s ministryní Valachovou ne o tom, zda, ale kdy se má zavést povinná maturita z matematiky. Bylo jasné, že školy musíme postupně připravit a potrvá to několik let. Prosazoval jsem, aby se spustila později a pro všechny a ušetřili bychom si tyto problémy,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce. Dodal, že pokud je maturita garantována státem, tak má smysl jedině jako celoplošná.

Ředitelka Gymnázia Budějovická Zdeňka Bednářová připomněla, že třetí povinný maturitní předmět – matematika – se paradoxně nebude týkat studentů technických, strojírenských či stavebních odborných středních škol. „Budou to mít snazší než naši studenti,“ upozornila.


Celý text naleznete zde
Otázky Václava Moravce s Kateřinou Valachovou jsou ke stažení zde

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
19. února 2017 v 19:31  

Senátor Růžička argumentuje tím, že gymnázia budou mít o jeden povinný maturitní předmět víc, což mj. porušuje rovný přístup k VŠ vzdělání. Ale ten samý problém zůstane, i když se ke gymnáziím přidají technické a ekonomické studijní obory. Studenti těchto oborů budou mít o jeden povinný maturitní test navíc oprosti sociálním, pedagogickým, uměleckým a zdravotním oborům. Nemělo by se urachleně začít uvažovat o tom, že na zěchto oborech by měli mít maturanti povinný maturitní test ze společenskovědního základu?

Simona CARCY řekl(a)...
20. února 2017 v 8:27  

Modifikovaná česká modlitba: My máme tři zkoušky a oni nebudou mít matiku, tak ať chcípnou! Z čeho pramení pocit, že třeba počet zkoušek nebo velikost penálu musí být v populaci nivelizovaně jednotná? Proč? Pak je třeba vnutit matiku sochařům, muzikantům a všem umělcům bez výjimky, lékařům a dalším. Kde se berou stále pocity zglajchšaltovaného rovnostářství? Proč nejsou na gymplu nebo na zemědělce talentové zkoušky? Nejsou umělci diskriminováni, když takovou zkoušku musí podstoupit? Je to jen multikulti demagogie Pochybuji, že se podaří sestavit ústavní stížnost tak, aby se jí ÚS vůbec začal zabývat.

Veronika řekl(a)...
20. února 2017 v 9:32  

Tak hlavně by to chtělo rozhodnout a maturitu z matematiky odložit ještě o rok, aby současní deváťáci - "možní gympláci" jasně věděli, do čeho jdou. Protože nevím, jak u vás, ale u nás na gympl jdou děti, které chtějí dělat především jazyky. Techničtí a matematičtí nadšenci jdou na dráťárnu.

Eva Adamová řekl(a)...
20. února 2017 v 15:48  

Já si s Vámi Carcy dovolím nesouhlasit. Maturita slouží jako určitá certifikační zkouška a také jako první vstupenka na VŠ, a tak by tato zkouška měla být do určité míry srovnatelná. Rovněž nevidím důvod k tomu si myslet, že když na umělecké obory se dělá talentová zkouška, že jsou umělci diskriminováni. Oni totiž nedělají už žádné jiné přijímačky.

A k paní Veronice. Odložit o rok maturitu na gymplu už z legislativních důvodů nelze. Protože je už nějakou dobu schválená a přihlášky se posílají na školy do 1. března. Dnes to sice mohl schválit parlament, jenže tím legislativní proces zdaleka nekončí a do 1. března zdaleka nebude uzavřen. Uchazeči o gymnázium už měli být dávno výchovnými poradci informováni, že z matematiky povinně maturovat budou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.