Libor Prudký: V této zemi se nepovedlo přesvědčit významnou část populace, že vzdělání k něčemu je

pondělí 20. února 2017 ·

„Mezi svými studenty dělám výzkumy už patnáct let. Pořád platí, že podíl lidí, kteří chodí k nám do školy a mají rodiče se základním nebo nižším vzděláním, je tři čtyři procenta. A tak je to pořád,“ popsal Právu sociolog Libor Prudký z Univerzity Karlovy v Praze. Jeho zkušenost tak potvrzuje výsledky mezinárodních průtkumů, podle nichž se v Česku více než jinde ve světě „vzdělání dědí“.


Libor Prudký (repro ČT)
Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin doplnil, že lidé se vzděláním a zkušeností toho, k čemu jim bylo v životě dobré, vnímají vzdělání samotné jako důležité. A proto prokazují silnou motivaci i svou ratolest obdařit co nejlepším vzděláním, protože s vyšším vzděláním se jí pak rozšiřují možnosti uplatnění i vyššího výdělku.

Prudký potvrzuje, že lidé bez vzdělání nevnímají vzdělání jako potřebu. „V této zemi se nepovedlo přesvědčit významnou část populace, že vzdělání k něčemu je,“ řekl Právu.

Právě motivaci rodičů pokládá Feřtek za nejvýznamnější faktor. „Na víceletá gymnázia chodí jednoznačně děti vzdělaných a bohatších rodin. Vzdělaná rodina dítě dotlačí k tomu, aby vůbec na přijímačky šlo. A také ho na ně připraví, ať už doma, nebo v rámci placených kurzů,“ vysvětlil Feřtek. „V 11 letech nepřijímáte na víceleté gymnázium talentované dítě, ale usilovného rodiče,“ dodal.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
20. února 2017 v 10:01  

Takové trojčlenkování mne u někoho, kdo se považuje za sociologa, celkem překvapuje... U Feřteka ani ne...

Co znamená to že "v Česku se více než jinde ve světě vzdělání dědí"? Jako než kdekoli jinde na světě? Třeba v Británii? USA? Číně? Lybii? Egyptu?
Je někde v těch průzkumech zohledněna rozdílná vzdělanostní struktura v různých zemích? Je lepší 0 % studentů od rodičů z ZŠ a nižším vzděláním v nějaké ideální severské utopii kde všichni z generace rodičů byli dohnání k nějaké formě maturity? A nebo 30 % někde v zemích Maghrebu (tak 20 let zpátky), kde většina populace měla právě jen to základní vzdělání...

krtek řekl(a)...
20. února 2017 v 10:48  

A obráceně. Když každý rok půjde studovat 3 % z rodin bez vzdělání, kolik rodin bez vzdělání bude za 5 let? A za 10? Tady - zdá se mi - někdo neumí přemýšlet. A počítat. Už aby ta povinná maturita z matematiky byla ;-)

Eva Adamová řekl(a)...
20. února 2017 v 15:36  

A především si někteří neumí dát věci do souvislostí. Že to neumí Feřtek, by ani tak nevadilo, kdyby ovšem do všeho nepindal. Ale že to neumí VŠ vzdělaný sociolog, to už je alarmující. A pak nezbývá než se ptát, když už tedy jsme u té důležitosti vzdělání, k čemu je (ani ne tak mu, ale celé společnosti) jeho VŠ vzdělání vlastně dobré?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.