Čerpání peněz na znevýhodněné žáky se zrychlí a zjednoduší

pátek 6. ledna 2017 ·

Finanční podpora na vzdělávání znevýhodněných žáků je od 1. 1. 2017 vázána na potřeby konkrétních škol. Krajské úřady dostanou od 1. 1. 2017 z MŠMT cíleně finance na podpůrná opatření dle skutečně vykázaných potřeb každé jednotlivé školy. Čerpání peněz se tak zrychlí a získat podporu je jednodušší.


Na podporu společného vzdělávání přidalo MŠMT v loňském roce více než půl miliardy korun. „Dále jsme vyhlásili rozvojové programy, z nichž mohou školy žádat o peníze na asistenty pedagogů nebo nákup speciálních učebních pomůcek pro konkrétního žáka. Na nadstandardní opatření v rámci celé školy, například zřízení funkce školního psychologa nebo sociálního pedagoga, pak mohou školy získat peníze z průběžně vyhlašovaných výzev z EU fondů,“ vysvětlil náměstek ministryně školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Stanislav Štech hlavní kroky k zajištění dostupnějšího vzdělávání žáků se znevýhodněním.

Peníze rozdělují krajské úřady. Ty obdržely v mimořádném termínu údaje o tom, jakou podporu školy poskytují. Peníze z MŠMT budou kraje nově dostávat právě s ohledem na vykázané potřeby škol. Pro školy je navíc připravena zjednodušená žádost o dotace, a získání příspěvku je tak snazší. Kraje už také mají k dispozici prostředky na asistenty pedagoga, kteří nastoupili do prosince 2016.

„Peníze na podporu společného vzdělávání určené na rok 2017 budou moci školy využít už v tomto školním roce. Letos také očekáváme zvýšený zájem o služby školských poradenských zařízení, proto jsme na navýšení jejich kapacit vypsali nový program,“ dodal náměstek Štech. Ministerstvo také plánuje z titulu společného vzdělávání pravidelně provádět úpravy rozpočtu, které zohlední konkrétní potřeby jednotlivých krajů.

Pedagogicko-psychologickým poradnám, které se kvůli zvýšené diagnostice potýkaly s větší administrativou, byl už v loňském roce navýšen rozpočet o 80 milionů korun. Na asistenty pedagogů v soukromých a církevních školách pro zdravotně postižené pak bylo v rámci rozvojového programu rozděleno dalších 150 milionů korun a na asistenty pro sociálně znevýhodněné žáky 119 milionů korun navíc. Kromě navýšení rozpočtu na podpůrná opatření a změny v systému financování se také na podporu znevýhodněných žáků upravila legislativa a Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, přičemž byla zrušena příloha pro děti s lehkým mentálním postižením.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. ledna 2017 v 21:22  

Tak to brzy soudruzi. Ja jen za ministryne se chvalila, ze penize uz jsou, na podzim. Prdlacky!

Janek Wagner řekl(a)...
6. ledna 2017 v 21:58  

Takže nám paní ministryně nejméně půl roku lhala?

Eva Adamová řekl(a)...
7. ledna 2017 v 14:37  

Jestliže je nyní možné získat na asistenta či na pomůcky peníze standardní cestou přes krajský úřad, pak nerozumím tomu, proč existují jakési rozvojové programy. Neměly by se peníze z rozvojových programů přelít do standardního systému?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.