„Pamlsková vyhláška“ zakazuje nezdravé potraviny ve školních bufetech, regulace reklamy mířící na děti se ale nechystá

úterý 20. prosince 2016 ·

Sami marketéři by uvítali přísnější regulaci reklamy cílené na děti. Polovina z nich například tvrdí, že by měla být zcela zakázána reklama na jídlo a nápoje s vysokým kalorickým obsahem a další nezdravé potraviny. Vyplývá to z průzkumu pro MF DNES.


Reklama, která míří na děti, může vést v řadě případů k nezdravým návykům. Téměř tři pětiny marketingových manažerů českých firem si myslí, že současné zákony jsou v tomto směru příliš benevolentní. Ukázala to studie agentury Ogilvy &Mather.

Snaha o přísnější regulaci představuje celoevropský trend. Například ve švédských televizích je reklama pro děti do dvanácti let zcela zakázána. Tamní agentury navíc dobrovolně zákaz respektují i v komunikaci na internetu.

Od poloviny příštího roku začne platit zákaz reklamy na nezdravé potraviny pro všechna britská média zaměřená na děti, včetně sociálních sítí.

V Česku zakáže od ledna pamlsková vyhláška prodej nezdravých potravin ve školních bufetech. Žádné zpřísnění regulace reklamy se však zatím nechystá.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
20. prosince 2016 v 20:13  

Tak mě jen napadá, když je ve škole bufet, tak ještě chápu, že to někdo může nějak zkontrolovat. Jenže nikde není zakázáno, že když si kdokoliv přinese do školy krabici majonézových supernezdravých baget a prodá je spolužákům, jak to kdo proboha zkontroluje? A když je přímo ve školním bufetu nakoupí starší spolužák na víceletém gymplu a prodá mladším? Celá ta absurdita se změní v pěknou frašku. Děti si s tím poradí po svém a vám se pěkně hezky vysmějou. Zakazovací mašinérii třikrát zdar! Nazdar!!! Je to trapnost na entou.

Pavel Škoda řekl(a)...
20. prosince 2016 v 20:39  

Hm, vidíme to přibližně stejně. Toto jsem nedávno napsal pro Reflex.
Tzv. pamlskovou vyhlášku považuji za naprostou hloupost. Stát by se měl starat o důležitější věci. Do práv a svobod občanů by měl zasahovat co nejméně a jen v nejnutnějších případech. O tom, co budou a nebudou žáci jíst, by měli rozhodovat především jejich rodiče a také žáci sami. Prodej zboží ve své škole by měl přiměřeně korigovat ředitel školy. Je na rodičích, žácích a řediteli školy, aby se domluvili, co bude školní bufet prodávat. Myslím, že žádný rozumný ředitel nedovolí ve své škole prodej něčeho vysloveně škodlivého. V každé škole je Rada školy, která může i v této věci spolupracovat s ředitelem a v případě stravovacích prohřešků ho tlačit k nápravě.
Jak to bude dál? Budeme kontrolovat nezávadnost svačin, které si žáci koupí mimo školu nebo které si přinesou z domova? Bude stát za chvíli říkat, i co si mají žáci oblékat (mohli by přece nastydnout nebo si nevhodnou obuví poškodit klenbu či vypěstovat plísně), bude ve škole povinné čištění zubů pod dozorem pedagogů? A co myšlenky? Mohou mít žáci vlastní myšlenky? Co když jsou podle ministerského úředníka nevhodné? Začne tedy stát prostřednictvím MŠMT říkat, které myšlenky jsou vhodné? Vždyť tím, že toto všechno bude škola tolerovat, bude přece, v duchu vyjádření MŠMT ke školním bufetům, přispívat k formování nevhodných vzorců chování.
Pokud zabráníme žákovi, aby se přiměřeně poučen školou i rodiči svobodně rozhodoval, co si koupí k jídlu či pití a tak podobně, krátkodobě ho ochráníme před některými možná nepříznivými důsledky jeho chování, ale zcela v něm potlačíme něco mnohem důležitějšího, a to schopnost se svobodně, samostatně a hlavně zodpovědně rozhodovat.
Bufet zavírat nebudeme. Označíme ho nápisem: Žákům nižšího gymnázia vstup zakázán. Pak budeme sledovat, jak společně budujeme Potěmkinovu vesnici a rozvíjíme u žáků vyššího a čtyřletého gymnázia finanční gramotnost a kompetence k podnikání.
Pavel Škoda
ředitel Jiráskova gymnázia, Náchod, Řezníčkova 451

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. prosince 2016 v 6:30  

Socialni inzenirstvi nam zacina prerustat pres hlavu. Ve jmenu dobra se pachaji prasarny. Zakazeme jezdit auty, protoze se v nich obcas nekdo zabije. Zakazeme lidem dychat, protoze vzduch kolem nas neni prave zdravy. Zakazeme zit, protoze stejne vsichni umreme. Jak to napsal Werich o te blbosti?

Unknown řekl(a)...
21. prosince 2016 v 13:10  

bufet do školy nepatří,stačí skříně s pitím: min vodou a čajem,žádné cukrvody nebo kafe (podle průzkumu vypijí nejvíce kávy páťáci).jednotné oblečení=školní uniformy by taky nebyly špatné,čínské oblečení a boty jsou zdraví nebezpečné,žáci chodí nemytí,smradlaví,čuňata, co si mají žáci myslet je hlavním úkolem školy,kdo to nechápe ,tak teda nevim za co bere plat,ale to je problém státu a státnbí ideologie,pravomoc rodičů končí před prahen školy,mohou demonstrovat,psát petice,schůzovat na radnicích apod každá škola musí mít kamerový systém a profesionální ostrahu atd atd

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.