Inspekce: Školky nejsou na dvouleté děti připravené

úterý 20. prosince 2016 ·

Už za tři roky budou mateřské školy muset přijmout všechny dvouleté děti, jejichž rodiče o to požádají. Čerstvá výroční zpráva České školní inspekce ale upozorňuje, že na to školky nejsou vůbec připravené. „Rodiče mají o umístění dvouletých dětí do školek velký zájem, ty na to ale nemají vybavení, chybí odborná příprava učitelů, vzdělávací plány pro děti ve věku dva až tři roky a velkým problémem jsou vysoké počty dětí ve třídách,“ uvádí zpráva. Informace z výroční zprávy připomínají Hospodářské noviny.

V Česku může být ve třídě až 28 dětí od tří do šesti let. Třeba v Estonsku je to maximálně 24 dětí, v USA mají limit dvacet dětí. „Stěžujeme si na to už několik let. Žádné konkrétní řešení, které by počty dětí ve školkách snížilo, ale zatím nepřišlo,“ vysvětluje Eva Opravilová, předsedkyně Asociace předškolní výchovy. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se ale dušuje, že s inspekcí komunikují a pracují na tom.

Vysoký počet dětí připadající na jednu učitelku v mateřské škole je podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala závažný problém zvlášť v době, kdy se o sebe děti přicházející do školky neumějí postarat a vyžadují pomoc učitelky čím dál víc. „Potom se nelze divit, jak přibývá soukromých školek a zařízení pečující cho malé děti, kde je dětí méně,“ říká Zatloukal.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. prosince 2016 v 13:11  

foto toho ydyota, co to vymyslel, nechat v médiích kolovat

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. prosince 2016 v 13:17  

Někdo vypíše z evropských peněz školení na téma utíraní řití a bude to...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.