Novinky v roce 2017: Jednotné přijímačky, povinná školka, změna zápisů, změna maturit... Jednání o platech, kariérním řádu a změně financování škol.

pátek 30. prosince 2016 ·

ČTK shrnuje hlavní novinky a plány, které čekají školství v příštím roce. Na jaře se poprvé plošně uskuteční jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol. Všichni uchazeči o studium maturitních oborů budou muset napsat testy z matematiky a českého jazyka, které připraví a vyhodnotí Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT).


V září bude poprvé povinný poslední rok předškolního vzdělávání. Nemusí se odehrávat jen v mateřské škole, kterou již nyní navštěvuje drtivá většina pětiletých dětí, ale také doma.

Později než dosud se budou konat zápisy dětí do 1. ročníku základních škol. Z období o 15. ledna do 15. února se přesouvají na celý měsíc duben.

Ze školních bufetů a automatů pro žáky ve věku povinné školní docházky v lednu musejí zmizet nezdravé potraviny a nápoje.

Změna letos čeká také maturanty. Slohové práce z českého jazyka se po třech letech, kdy je známkovali učitelé na školách, budou znovu hodnotit centrálně.

Sněmovna a následně případně Senát a prezident se budou zabývat reformou financování škol, která by měla změnit současný systém rozdělování peněz podle počtu žáků na financování podle odučených hodin.

Projednávat se bude také návrh kariérního řádu učitelů.

Na jaro ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) plánuje vyjednávání o růstu učitelských platů v dalších letech a obecně zvyšování objemu peněz na vzdělávání. Chtěla by, aby se učitelské platy do roku 2020 zvýšily na 130 procent průměrné mzdy v Česku, tedy asi 40.000 korun.

Na sport bude místo šesti miliard naplánovaných na rok 2017 žádat minimálně 7,5 miliardy korun.



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. prosince 2016 v 19:39  

Ze základek zmizí nezdravé potraviny, ale i tytéž nezdravé potraviny si středoškoláci statečně vybojovali. Smysluplné rozhodnutí a hodné naší kakánie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.