Singapurský paradox: Úspěch v testech PISA nemusí znamenat inovativní výuku pro budoucnost

pátek 30. prosince 2016 ·

Singapur se už od roku 2006 umisťuje na předních příčkách mezinárodních žebříčků PIRLS, TIMSS a PISA, a to jak v matematice nebo přírodních vědách, tak ve čtenářských dovednostech a schopnosti řešit problémy. Výsledky singapurského Střediska výzkumu pedagogiky a praxe přitom ukazují, že singapurská výuka je postavena zásadně na předávání předepsaných znalostí, učitel většinou mluví k celé třídě, používá sekvence otázek a odpovědí ke kontrole zvládání učiva, postupuje podle učebnice a doprovodných pracovních listů, které musí žáci vyplňovat za domácí úkol. Pokud kantoři použijí inovativní metody, je cílem hlavně správně odpovídat, nikoli porozumět problému. Na paradox upozorňuje server scio.cz.


Testy PISA se snaží testovat dovednosti pro 21. století, a pokud v nich vítězí Singapur, mělo by to znamenat, že právě uvedené metody vedou k jejich rozvoji. Přesto bylo opakovaně potvrzeno, že taková výuka nevychovává kritické a inovativní myslitele potřebné pro příští podobu ekonomie a nerozvíjí individuální talenty. Autoři proto varují před nepromyšleným přebíráním tzv. dobré praxe a upozorňují, že je stále otázkou, do jaké míry testy PISA skutečně měří potřebné dovednosti, a jestli by měly být primárním ukazatelem výkonu vzdělávacích systémů.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
30. prosince 2016 v 13:08  

Pravidlo nazývá paradoxem ten, kdo nepochopil pravidla fungování světa.

Když náhodou pozorování neodpovídá zvěstované teorii, je třeba nějaké marketingové akce.

Jiri Janecek řekl(a)...
30. prosince 2016 v 16:55  

"Přesto bylo opakovaně potvrzeno, že taková výuka nevychovává kritické a inovativní myslitele potřebné pro příští podobu ekonomie a nerozvíjí individuální talenty."
---
Znamená to, že inovativní výuka takové myslitele vychovává? Jména, věk a adresy, prosím...
A neinovativní v žádném případě?
Kolik je takových myslitelů potřeba?
Není možné, že by ty potvrzující studie byly cinknuté? Nebo jen špatně pochopené?

Nowak řekl(a)...
30. prosince 2016 v 18:09  

"myslitele potřebné pro příští podobu ekonomie"- Je skvělé, že někdo ví, jaké myslitele přesně do budoucna potřebujeme.
Jiný příklad podobného paradoxu: Jehovisté. Mladí Svědci Jehovovi mívají ve škole skvělé známky a tuším,že patří i mezi skvělé řešitele všech možných testů. Od malička jsou trénovaní se učit - prý bez porozumění a velkého přemýšlení.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. prosince 2016 v 19:49  

Někdo objevil Ameriku?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.