Ladislav Hrzal: Jsem ombudsmanem na půl úvazku

pátek 23. prosince 2016 ·

Rozhovor se školským ombudsmanem Ladislavem Hrzalem přinesla stanice Český rozhlas Plus. Kromě diskuse o tom, co ombudsman řeší a co by řešit měl, přináší rozhovor i poměrně málo známou informaci – že práce školského ombudsmana je prací na půl úvazku.

V rozhovoru zazněly i tyto otázky a odpovědi:

Ladislav Hrzal (msmt.cz)
Neměl byste být více v terénu než sedmkrát za tři měsíce?

Já jsem si původně naplánoval, že budu vyjíždět dvakrát do měsíce, ono přece jenom té další práce kolem je ještě dost, ale například teď jsem byl na škole v Kladně a musím se tam ještě jednou vrátit, protože to nebylo možné vyřešit při jedné schůzce. A ono pokud třeba mám být mediátorem, tak za prvé musejí všechny ty strany chtít, abych se tím mediátorem stal, a pak to není na jedno setkání, to jsou dvě, tři, čtyři setkání.

No právě, protože v září při vašem uvedení do funkce ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD řekla, cituji: "Nový ombudsman by měl víc navštěvovat školy, komunikovat s rodiči i učiteli. Aby škola klapala, musí klapat vztah učitel-dítě-rodič." Konec citace. Tak právě když jsem o tom přemýšlel, tak jsem myslel, že trávíte většinu vašeho času v terénu, tak to není.

No, ono to tak zatím není, ale já jsem ombudsmanem na půl úvazku, takže nejsem na celý úvazek, kromě toho ještě učím na jazykové škole češtinu, takže to je jedna věc. A druhá věc, to nejsou jenom výjezdy do škol, ale já jsem absolvoval X různých setkání a X různých besed, kde se právě o tom, co dělám, mluví, kde se mluví o problémech ve škole, takže to není jenom tohlento. Absolvoval jsem třeba školení krajských koordinátorů prevence, absolvoval jsem konferenci k programům prevence ve školách a tak dále.

Neměla by být práce školského ombudsmana prací na celý úvazek?

No, já nevím. To nevím. Já si myslím, že tak, jak se asi dostává do povědomí lidí, že existuje školský ombudsman, že to k tomu spěje. Ale jak jsem říkal, já mám teda k ruce téměř celé ministerstvo, mohu se na kohokoliv obrátit a ještě my s tím hodně pomáhá oddělení prevence na ministerstvu.


Celý rozhovor je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.