MŠMT se bude podílet na financování vývoje špičkových laserových technologií

čtvrtek 24. listopadu 2016 ·

Evropská komise oficiálně oznámila, že se bude společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy podílet na financování vzniku nového „Centra excelence“, které se zaměří na průmyslové využití špičkových laserových technologií. Vědci centra HiLASE z Fyzikálního ústavu AV ČR (FZÚ) a britského Science and Technology Facilities Council (STFC) budou společně pracovat na 5,5 letém projektu ve výši 1,2 miliardy Kč. Jedná se o historicky první výzvu „Widespread Teaming“ programu Horizon2020, která si klade za cíl pozdvihnout inovační potenciál členských států EU.


Pracoviště HiLASE, které se nachází v těsné blízkosti Prahy v obci Dolní Břežany, se v budoucnu přemění na evropské centrum excelence (CoE). HiLASE se věnuje vývoji pokročilých pevnolátkových laserových systémů vhodných pro aplikace v hi-tech průmyslu. Otevírá tak cestu novým průmyslovým technologiím pro úpravu materiálů využitelným např. při povrchovém vytvrzování, konstrukci polovodičových součástek či mikro/nanoobrábění.

Brian Bowsher, ředitel STFC uvedl: „Jsem nadšen, že byl tento projekt Evropskou komisí vybrán k financování. STFC nedávno dodalo HiLASE laserový systém v hodnotě 10 milionů liber. Financování nového centra excelence nám umožní, aby byl výzkum, kterému se HiLASE věnuje, plně využitelný průmyslem. Těšíme se na společnou práci, která bude příležitostí jak ještě více upevnit naše partnerství s českými kolegy.“

Pouze 10 evropských projektů ze 169 původně přihlášených prošlo úspěšně hodnocením druhé fáze výzvy. HiLASE CoE je jediným českým projektem, který bude finančně podpořen. Kateřina Valachová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy uvedla: „Velice mě těší, že se díky prostředkům, které byly vynaloženy z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, podařilo vybudovat tak špičkovou a moderní infrastrukturu, která je schopna získat vysoce prestižní evropský grant a nyní tak významně přispět k růstu mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky."


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.