Poradce ministryně školství Karel Březina neuspěl se žalobou na soudkyni, která mu potvrdila podmínku za podvod

čtvrtek 24. listopadu 2016 ·

Karel Březina byl v roce 2014 odsouzen za podvod k ročnímu podmíněnému trestu. Letos v létě se stal externím poradcem ministryně školství Kateřiny Valachové. Dnes informoval server iDNES.cz o tom, že Březina ani u odvolacího soudu neuspěl se žalobou na soudkyni, která mu trest potvrdila. Česká škola se proto obrátila na minisetrstvo školství se dvěma dotazy: 1) Je Karel Březina stále poradcem paní ministryně? 2) Nevidí Kateřina Valachová problém v tom, že jejím poradcem je člověk odsouzený za podvod?

Z oddělení vnějších vztahů ministerstva jsme dostali odpověď pouze na první otázku: „Pan Březina je v tuto chvíli stále externím poradcem paní ministryně.“

Vadí? Nevadí? Nevíme...

Karel Březina (praha.eu)
Podvodu se Březina dopustil tím, že jako předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku neoprávněně pobíral odměny v celkové výši 290 000 korun. Dopravní podnik totiž neinformoval o tom, že podnik Parcela plus, kde byl také členem dozorčí rady, je v konkurzu. Vyhlášení konkurzu podle zákona vylučuje, aby člen dozorčí rady společnosti zůstal nadále v jiných dozorčích radách. Proti rozsudku podal Březina ústavní stížnost.

Březina zahájil vrcholnou politickou kariéru už v 27 letech jako ministr vlády Miloše Zemana. Od roku 2006 je pražským zastupitelem, po volbách v roce 2010 byl náměstkem pražského primátora.

Před rokem napsal týdeník Respekt, že Březina nabídl soudci Ondřeji Havlínovi za zproštění obvinění úplatek.

Byť nyní žádnou vrcholnou funkci nezastává, zůstává zřejmě v sociální demokracii silným hráčem – má velký vliv v pražské organizaci a je přítelem premiéra Bohuslava Sobotky.

Přehled „kauz“ Karla Březiny je možno nalézt například zde. Text Respektu naleznete zde. Citovaný text iDNES.cz zde.


Michal Komárek

4 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. listopadu 2016 v 6:08  

Vyborne

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
25. listopadu 2016 v 7:38  

Dnes radí podvodník. Koho si pořídí ministryně příště? Gangstera?

mirek vaněk řekl(a)...
25. listopadu 2016 v 7:48  

Odsouzená učitelka svou práci vykonávat nemůže a odsouzený podnikatel a politik může radit ministryni?
Zajímalo by mě v čem?

Janek Wagner řekl(a)...
25. listopadu 2016 v 8:13  

Pane Vaňku, opravdu se nechci domýšlet, v čem pan Březina ministryni radí. Mám s ním osobní zkušenost z INVEXu roku 2000, kde byl jedním z prezentujících zadání Internetu do škol. Tunelovat začínal tedy poměrně brzy, jeho tehdejší "ekonomické" argumenty by vyvrátil středně bystrý žák střední ekonomické školy. Na pražském magistrátu fungoval dlouhá léta stejně...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.