Jak učit o Chartě 77? ÚSTR plánuje novou metodiku a analýzu učebnic

sobota 19. listopadu 2016 ·

Výuka soudobých dějin na základních a středních školách zpravidla dospěje minimálně do 90. let 20. století, zjistila Česká školní inspekce. Období spojené s Chartou 77 tak do toho spadá. "Zůstává však otázkou, jakou pozornost věnují tématu učitelé," uvedl podle ČTK vedoucí oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Vojtěch Ripka.

Vojtěch Ripka (ustr.cz)
Podle poznatků Ústavu pro studium totalitních režimů nepředstavuje Charta zásadní téma, k němuž by učitelé žádali podklady. Jiné zkušenosti má šéfredaktor portálu Modernídějiny.cz Petr Šimíček. "Zájem o tyto materiály je poměrně vysoký, srovnatelný s materiály k období 50. let v Československu," napsal ČTK. Doplnil, že obecně je největší zájem o materiály k období protektorátu a druhé světové války.

Výuka soudobých dějin, kam Charta 77 patří, je specifická v tom, že se jedná o "živou" historii, shodli se oba odborníci. Podle Šimíčka, že se těchto témat proto mnozí obávají. "To může v extrému vést k tomu, že některá témata či fenomény zamlčují, záměrně vynechávají, v nejhorším případě dokonce ideologicky dezinterpretují."

Základním principem moderní výuky dějepisu by měl být badatelský přístup. Učitel by neměl jen předávat žákům informace, ale vést je k vytváření vlastních postojů k historickým událostem. "Dějepisné vzdělávání by mělo mít povahu pátrání, jež se odehrává nad prameny v pomyslné historické dílně," poznamenal Ripka..

Ústav pro studium totalitních režimů připravuje metodiku, která by akcentovala badatelský přístup k Chartě 77. Plánuje také analýzu zpracování tématu Charty 77 v současných učebnicích dějepisu, na jejímž základě by mohl navrhnout jejich inovaci.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
19. listopadu 2016 v 13:07  

"Základním principem moderní výuky dějepisu by měl být badatelský přístup. Učitel by neměl jen předávat žákům informace, ale vést je k vytváření vlastních postojů k historickým událostem."
Trochu v tom vidím rozpor... Je taky otázka, jestli při "vedení k vytváření vlastních postojů" je to slovo "vlastní"
Já chápu, že prorežimní indoktrinaci je asi dobré balit do nějakých pozitivních slov, ale neměly by to být do očí bijící kraviny...
---
"Dějepisné vzdělávání by mělo mít povahu pátrání, jež se odehrává nad prameny v pomyslné historické dílně," poznamenal Ripka.
Byl autor někdy v nějakém archivu třeba středověkých dějin?
Neviděl nikdy třeba dvě rozdílné interpretace stejných primárních zdrojů?
Viděl někdy živé dítě?
---
Jinak elektronickým projitím zákona o ÚSTRu jsem nenašel jedinkrát slovo "škola", "výuka", "dějepis" nebo "metodika". O analýze učebnic taky nic...

---

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
19. listopadu 2016 v 14:12  

Politicky naoktrojovaný ústav může sotva mluvit o vytváření vlastních postojů.

Josef Soukal řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 16:32  

Přesně.

Unknown řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 19:56  

Vazeni,
dekuji za komentare, byt dost prikre. Pokud chcete videt nasi praci (a ne jen par citaci v tiskove zprave CTK), pak se treba podivejte na nekterou nasi vzdelavaci pomucku na dejepis21.cz ci soocialismrealised.eu.
Do urcite miry chapu obavy o moznou indoktrinaci, ale zkousime verejnost, zejmena skolskou, jiz osm let presvedcit o tom, ze takova obava neni na miste.

A jeste k vytvareni vlastnich postoju: ja v tom rozpor nevidim. Rodice mohou take vest sv deti bud k prejimani vlastnich postoju, nebo k vytvareni vlastnich. Jeden z klicu je pro nad v tom, ze nas postoje zaku, jejich postrehy a myslenkove pochody, zajimaji. Respektujeme je a snazime se ucitelum pomoci vytvorit pro ne prostor.
Vojtech Ripka

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.