Akademici v Turecku se po puči ocitli na dlažbě. Olomoucká univerzita prvního zaměstnala

sobota 26. listopadu 2016 ·

Na Univerzitu Palackého v Olomouci dorazil první pronásledovaný vysokoškolský učitel z Turecka, který přišel o místo po rozsáhlých čistkách v souvislosti s pokusem o puč proti prezidentu Erdoganovi. V Česku je od minulého čtvrtka a na filozofické fakultě už přednáší. Olomoucká univerzita je první z českých vysokých škol, která turecké pedagogy zaměstnala. Kromě historika, experta na novověkou Osmanskou říši, má do Olomouce přicestovat i politolog. Další akademické instituce příchod profesorů z Turecka plánují. Od ledna má další z Turků vyhozených z práce působit na Masarykově univerzitě. Informuje o tom server Aktuálně.cz.


„Jeden z tureckých pedagogů už přijel na univerzitu. Jedná se o historika, další profesor přicestuje příští týden,“ potvrdil deníku Aktuálně.cz rektor olomoucké vysoké školy Jaroslav Miller. Druhý Turek až do masivních červencových čistek ve školství, při kterých přišlo o práci až na 21 tisíc učitelů, působil jako politolog.

Brněnská univerzita také vyčlenila peníze a vypsala nový speciální program, který podporuje zaměstnávání zahraničních odborníků. „Nelze říct, že by byl určený pouze a jenom tureckým akademikům, ale příchod pedagogů v tíživé situaci usnadní,“ dodala Fojtová s tím, že program budou moct využít například i odborníci z Ukrajiny a jiných zemí.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.