NÚV nabízí supervize pro školy

středa 12. října 2016 ·

Národní ústav pro vzdělávání ve spolupráci s MŠMT nyní nabízí supervize pro pedagogické pracovníky školního poradenského pracoviště zdarma, a to po celé České republice.

Vzhledem k tomu, že tato supervize bude poskytována pracovníkům z různých škol, bude zaměřena zejména kazuisticky, na problémy spojené s konkrétními případy a situacemi, které účastníci představí. Benefitem pro účastníky bude nejen možnost konzultovat pracovní případy se supervizorem, ale také sdílet dobrou praxi s kolegy z jiných škol. Supervizní den je pro pedagogické pracovníky ŠPP zdarma.

Rovněž je možné zajistit si supervize samostatně na školách, které mají žáky, u nichž zaznamenaly zvýšené rizikové chování, a chtěly by zajistit podporu pedagogů ve formě supervize.


Podrobnosti naleznete zde

14 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
12. října 2016 v 15:49  

Supervize NÚV nad školami a učiteli - to je něco jako novínka? Ona tu až dosud nebyla?! Co vlastně ta supervize obnáší to a co skutečně přináší? Proč to NÚV srozumitelně nevysvětluje a jen o tom celkem neurčitě píše?! (Viz http://www.nuv.cz/t/supervize)

Jak probíhala supervize a jak si stojí NÚV v oblastech jeho kmenových činností (například v oblasti RVP, Inkluze, DVPP,Inkluze a PedPsychol poradenství atd.)?

NÚV nemá jmenovaného ředitele, tuším, už cca 20 měsíců. Kdy bude mít, dnes myslím docela chromý, NÚV definitivního ředitele, který by tam udělal pořádek, aby NÚV mohl konečně začít řádně pracovat?

J.Týř

Unknown řekl(a)...
12. října 2016 v 16:10  

Dobrý den. Došlo zde patrně z Vaší strany, pane kolego Týři, k nepochopení. Nejedná se o supervizi nad školami, ale o supervize poskytované certifikovanými supervizory pro pedagogické pracovníky škol (ŠPP), případně pro pedagogické sbory. O tom, co to supervize je a jaké přináší výhody, existuje řada zdrojů, např. zde na portálu rvp.cz, který spravuje NÚV http://clanky.rvp.cz/clanek/c/s/17755/SUPERVIZE-PRO-UCITELE-JAKO-CESTA-K-RESENI-NAROCNYCH-SITUACI.html/, takže to pokládáme za zbytečné opakovat. Věřím, že chvilka práce s internetem každému umožní si bližší informace o supervizích najít, pokud o ně stojí. O tom, jak si NÚV stojí v jeho kmenových činnostech je možné se informovat na webových stránkách ústavu, kontaktovat jeho pracovníky či si domluvit osobní návštěvu, rádi Vás u nás uvítáme a činnosti NÚV Vám rádi vysvětlíme…
S pozdravem
Roman Petrenko, NÚV

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. října 2016 v 16:40  

Možná, že supervize jsou fajn. NUV by si ovšem měl stanovit priority. A těmi jsou podoba současné inkluze. Tolik nevyřešených problémů, že i kdyby se celý NUV seběhl dohromady, bude to ještě trvat, než se vše napraví. Takže vzkazuji, vykašlete se na supervize a řešte to,co je třeba řešit teď, než se z toho všichni zblázní.

tyrjir řekl(a)...
12. října 2016 v 20:00  

Supervize = dohled, dozor, kontrola, inspekce (http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/supervize).

Dohled, dozor, kontrola, inspekce pro učitele jako cesta k řešení náročných situací. Přeložil jsem správně název toho článku z RVP.CZ? :)))

Proč alespoň NÁRODNÍ ÚSTAV PRO VZDĚLÁVÁNÍ nepoužívá slova v jejich pravých významech? Proč celkem užitečnou službu nenazývá patřičnějším slovem?

Unknown řekl(a)...
12. října 2016 v 22:22  

Dobrý den, vážená paní Karvaiová,
děkujeme za informaci. Je naprosto v pořádku, že existují témata, ke kterým nemáte dosud uspokojivě vyřešené všechny otázky. Může to být řešení situace u konkrétních žáků nebo cokoliv jiného. Právě v těchto případech může být vysoce nápomocná supervize, tedy bezpečný prostor pro sdílení a řešení konkrétních případů. Pokud je u Vás na škole aktuálně něco vnímáno jako velká zátěž a téma, se kterým si nevíte rady, je právě supervize jednou z vhodných forem podpory. Vyberte si libovolného certifikovaného supervizora a domluvte s ním zakázku tak, aby co nejlépe pomohla Vaší škole.

Unknown řekl(a)...
12. října 2016 v 22:35  

Dobrý den, vážený pane kolego Týři,
děkujeme za názor. Ohledně toho, co supervize pro pedagogické pracovníky vlastně je, jak probíhá a k čemu má sloužit, panuje na řadě škol velmi mlhavá představa, případně někdy pak představa zcela mylná. Právě kvůli tomu jsem rád, že nynější aktivita přináší možnost si supervize vyzkoušet řadě nových škol a pedagogů a věřím, že je to předzvěst toho, že možnost kvalitních pravidelných externích supervizí budou mít jednou všechny a všichni pedagogové v republice, protože málokterá profese je tak náročná a tuto formu podpory si zaslouží, jako právě pedagogičtí pracovníci škol. Chci Vás poprosit, napište mi e-mail na roman.petrenko@nuv.cz, společně vybereme termín a město konání supervize, aby Vám nejvíce vyhovovalo, zúčastníte se jí (společně s Vámi tam budou lidé třeba z dalších 10 různých škol) a potom nám dáte vědět, jestli to bylo o kontrole a dohledu, nebo spíše o podpoře a sdílení…

Unknown řekl(a)...
12. října 2016 v 23:29  

Výše uvedený odkaz vede jen k seminářům, kde asi moc supervizovat nepůjde, spíše si VP pokecají. Kde je prosím možnost objednat supervizora přímo do školy. Byla by taková supervize přímo v ped. procesu také zdarma? Proč je nabídka omezena jen do konce roku 2016? Děkuji. Hezký den.

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. října 2016 v 0:07  

Je naprosto v pořádku, že existují témata, ke kterým nemáte dosud uspokojivě vyřešené všechny otázky.

Toť!

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. října 2016 v 6:23  

Prominte pane Petrenko, asi jste me dost dobre nepochopil. Problemy se vyskytuji na tolika skolach v republice, ze byste se "usupervizovali". Obavam se, ze si asi vubec nejste vedomi zmatku, ke kterym v terenu dochazi. To nejsou vetsinou jen konkretni, ale obecne problemy. Az mi zbyde cas, pokusim se je sepsat a dam je jako clanek na CS. Kopii mohu zaslat i vam. Skoly nyni nepotrebuji supervizory, ale presne odpovedi na otazky. Odpovedi, ktere jsou mailem odesilany z pomocne linky k inklluzi , jsou obecne, skoro nic nerikajici a casto pouze opsane casti vyhlasky.Jiz v dubnu byla slibena vykladova cast k novemu zakonu a vyhlasce 27/2016. Dodnes nic takoveho neexistuje!!!!!! Na skolenich se lide v ruznych okresech dozvidaji zcela protikladne informace. Tohle jsem mela na mysli.

Jirka řekl(a)...
13. října 2016 v 19:57  

Na skolenich se lide v ruznych okresech dozvidaji zcela protikladne informace.

Například, že u dítěte, které může být svým okolím považována za Roma, nemůže PPP diagnostikovat LMP. Vypadá to, že už nám inkluze padla na hlavu a neměla předepsanou ochranou přilbu.
Doufám, že nějaká neziskovka posbírá dostatek víček, aby nebožátko mohlo užívat podpůrných opatření, které mu stát (PPP) odpírá. Tohle je ta cestička, na kterou nás vede naftalínová korektnost a cenzura selského rozumu, který věci nazývá pravými jmény.

Unknown řekl(a)...
13. října 2016 v 23:09  

Vážený kolego Petře Pane, ano, rovněž je možné zajistit si supervizi na konkrétní škole, která registruje zvýšené rizikové chování žáků a chtěla by zajistit právě tuto formu podpory pedagogů. V takovém případě si sama škola domluví termín s konkrétním certifikovaným supervizorem (jejich seznam je k dispozici na stránkách ČISu, ČMISKu, případně asociace supervize ve školství) a realizuje supervize do konce roku 2016. Práci supervizora po předchozí domluvě uhradí NÚV. Pro bližší informace prosím kontaktujte naše oddělení a společně najdeme pro Vaši školu/situaci nejlepší řešení. Jedná se o projekt věcně i účetně stanovený do konce roku, ale pokud se tato forma podpory pracovníků ŠPP a pedagogů osvědčí, věřím, že v roce 2017 na ni naváže další obdobná nabídka.

Unknown řekl(a)...
13. října 2016 v 23:15  

Vážená paní Karvaiová, děkuji za upřesnění. Toto je článek o nabídce supervizí, tak jsem předpokládal, že když pod něho vkládáte příspěvky, jsou supervize téma, ke kterým se to nějak váže. Pokud nemáte pocit, že by Vám tato forma podpory mohla pomoci, respektujeme to. Přeji mnoho sil do další práce a mějte se pěkně.

tyrjir řekl(a)...
14. října 2016 v 16:06  

Pan Petrenko má myslím pravdu v tom, že oddělení NÚV zabývající se důležitou prevencí sociálně patologických jevů nemůže za to, že "vlk sežral Karkulku". Vážím si toho, že pan Petrenko s námi trpělivě diskutuje a přál bych si, aby se oprávněně kritizované poměry v NÚV brzy zlepšily. Což i té prevenci pomůže. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
14. října 2016 v 16:08  

Pane Myslivče, kde jste? :)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.