Příběhy hrdinů 20. století: Dějiny očima těch, kdo vzdorovali nacistické a komunistické totalitě

středa 12. října 2016 ·

„Na většinu našich hrdinů jsme zapomněli. Zdaleka nejvíc jsme jich nikdy neznali. Děsím se toho, kdy vyprávěné příběhy vymizí a definitivně je vystřídají filmové sci-fi. Zbudou statistiky bez hodnot a emocí. Čísla si nezapamatujeme. A k čemu nám jsou? Abychom si uvědomili zrůdnost totalitních režimů? Zdá se mi, že nám mnohem hlouběji dávají nahlédnout příběhy. Mají kromě jiného zvláštní a jedinečnou schopnost: inspirují nás,“ píše v úvodu knihy Příběhy hrdinů 20. století ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa. Knihu vydalo nakladatelství Plus a dnes má  slavnostní křest.


Víc než tři desítky autentických příběhů z nejvražednějšího století v lidských dějinách zaznamenali lidé z neziskové organizace Post Bellum, kteří už bezmála 15 let shromažďují vzpomínky pamětníků.

„Už bezmála patnáct let chodíme za těmi, kteří do dějin 20. století přímo vstoupili, ať už jimi byli nemilosrdně vtaženi proti své vůli, nebo se tváří v tvář bezpráví nemohli schovávat a mlčet a zasáhli do událostí vedomě a dobrovolně. Jejich vyprávění přesahuje to, co obvykle nacházíme v učebnicích dějepisu,“ popisuje Kroupa.

Některé příběhy z knížky zazněly v rozhlasovém cyklu Příběhy 20. století. Knižní zpracování je obsáhlejší a detailnější.

Knihu Příběhy hrdinů 20. století od nakladatelství Plus seženete u svého knihkupce nebo na webu www.albatrosmedia.cz.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.