Nejvíce hlasů ve druhém kole senátních voleb získal učitel Michael Canov. Suverénně zvítězil i Jiří Růžička.

neděle 16. října 2016 ·

Dlouholetý starosta Chrastavy a gymnaziální učitel Michael Canov získal ve druhém kole senátních voleb absolutně nejvíc hlasů ze všech 54 kandidátů. Známým i mimo region se v posledních měsících stal především svým vystupováním v kauze chrastavského výchovného ústavu. V Praze 6, obvodě s nejvyšší volební účastí zase jasně vyhrál ředitel gymnázia Jiří Růžička. I on je známý jako kritik ministerstva školství.


Michael Canov (chrastava.cz)
Michael Canov tvrdě kritizoval ministryni Kateřinu Valachovou v souvislosti se změnami v chrastavském výchovném ústavu. Ministerstvo letos v květnu dosadilo do Chrastavy novou ředitelku, když označilo dosavadní režim v ústavu za nepřijatelně tvrdý.

Podnět k prošetření situace v ústavu daly dvě jeho pracovnice. Reagovala na něj i zpráva ombudsmanky, v níž se mimo jiné píše: „Chlapci jsou postihováni za sebemenší prohřešky a projevy emocí. To, že mají bezvýhradně dodržovat neadekvátně přísná pravidla, v nich vyvolává strach a napětí.“ (O případu jsem psali zde)

Kateřina Valachová přijela v červnu změny osobně vysvětlit na veřejnou schůzi zastupitelstva do Chrastavy. Atmosféra byla velmi bouřlivá, velká část lidí v Chrastavě vyjadřovala z nových poměrů v ústavu obavy. „Poslouchám tady šíření paniky, nepravd a lží. Ráda bych připomenula, že každý třetí chovanec byl v době kontrol na útěku,“ reagovala Valachová.

A připomenula, že v ústavu docházelo k nepřijatelnému zacházení s jeho chovanci a porušování zákona. Za nejzásadnější pochybení považuje to, že dětem byl styk s rodiči umožněn jen za odměnu a že chovanci museli platit za telefonování a praní vlastního prádla.

Canov se postavil za staré vedení ústavu a mimo jiné prohlásil: „Ministerstvo dehonestovalo a zničilo práci generace pedagogických a nepedagogických pracovníků chrastavského ústavu a nesmazatelně se tak zapsalo černým písmem i do dějin města."

Jiří Růžička (top09.cz)
Na otázku Deníku.cz „Jaký je nejpalčivější problém českého školství?“ odpověděl tento týden Jiří Růžička následovně: „Nedostatek vize, co je vlastně podstatou vzdělávání pro děti a mladé lidi, kteří budou v nejproduktivnějším věku za dvacet, třicet let. V době, kdy nebude existovat většina současných povolání. Místo abychom rozvíjeli jejich dovednosti komunikace, jazykovou připravenost, matematickou a informační gramotnost, občanské kompetence, připravujeme je stále na povolání, kterých se nedostává právě teď. S tím ovšem souvisí i finanční zajištění škol a mzdy pro kvalitní učitele. Skoro nikdo v zemích OECD nedává tak málo na vzdělávání v poměru k HDP jako Česká republika!“ (O názorech Jiřího Růžičky na aktuální situaci ve školství jsme psali zde.)


Celý text v Deníku.cz naleznete zde

Citace v textu podle ČTK a iDnes.cz zde

6 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. října 2016 v 10:07  

Jsou to aspoň alternativní učitelé? Jestli né, tak je to na pováženou.

Voliči by se měli příště zamyslet. Enem aby to nebýl ten "oxymorón".

Unknown řekl(a)...
16. října 2016 v 11:18  

Jak tito exkolegové pozitivně ovlivní české školství zůstane zřejmě na dost dlouhou dobu záhadou, pač Senát ČR je podružná instituce. Senát je tak maximálně dobrý na to, aby jednou za 10 let v případě krize vydával zákonná opatření.

BP řekl(a)...
16. října 2016 v 14:21  

Tito pánové tam nekandidovali z důvodu pozitivního ovlivnění českého školství, nýbrž z důvodu dobrého bydla. Naše paní exsenátorka Alena Gajdůšková si tak nadělala na pěkný důchod (12 let!), zatímco ze školství by jí zůstal jen "holý zadek". Tak se na to dívám já. Můžete se mnou nesouhlasit, ale mě nepřesvědčíte o opaku.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. října 2016 v 21:01  

A kdo by nešel za lepším, kdyby měl tu možnost? Ředitelny snad zejí prázdnotou? Nebo má česká školní inspekce pod stav? Těmto pánům to přeji. Zaslouží si, bezesporu.
Znám pár jiných senátorů, kteří by možná museli déle pozapřemýšlet, kdyby měli odpovědět na otázku, komu kromě vás a vašeho blízkého okolí to vaše senátorování prospělo?

Unknown řekl(a)...
17. října 2016 v 7:44  

po sněmovně i senát ovládnou učitelé,naděje na školské reformu se zvyšuje

tyrjir řekl(a)...
18. října 2016 v 20:32  

Jen houšť a větší kapky. Michael Canov je excelentní učitel chemie v libereckém gymnáziu. I během svého statečného starostování v Chrastavě tam učil. V tom Senátu, doufám a věřím, nebude jen do počtu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.