Ministryně KateřinaValachová k Mezinárodnímu dni učitelů

středa 5. října 2016 ·

Dnes si připomínáme Mezinárodní den učitelů vyhlášený Organizací spojených národů v roce 1994. Ten náš, český Den učitelů (28. března), má tradici mnohem delší. Oba mají ale stejný cíl. Vzdát hold a vyseknout poklonu těm, kteří se starají o naše děti, o vzdělání a výchovu dalších a dalších generací. A toto není vždy úkol snadný.


Kateřina Valachová (vláda.cz)
Mým cílem jako ministryně je zlepšovat podmínky, ve kterých naši učitelé pracují. Učitelské profesi se v minulých obdobích nedostávalo potřebné podpory – platy učitelů i dalších pracovníků ve školství dlouhodobě stagnovaly a ve srovnání s platy ostatních vysokoškolsky vzdělaných lidí patřily v ČR k nejnižším mezi zeměmi OECD. To se v posledních letech snažíme měnit, naším cílem je, aby se platy v průběhu několika dalších let dále navyšovaly tak, aby průměrný plat pedagoga byl na úrovni 130 % průměrné mzdy v České republice.

Dalším zásadním faktorem pro stabilizaci českého školství jsou změny v oblasti financování regionálního školství. Připravená novela školského zákona zavádí systém založený na financování reálného objemu výuky, a zabezpečí tak školám dostatek finančních prostředků pro zajištění kvalitní výuky i pro odpovídající odměňování jejich pracovníků.

Pro úspěch vzdělávací soustavy je nezbytná nejen stabilita škol a stabilita pracovních míst pedagogických i nepedagogických pracovníků, ale také systém dalšího vzdělávání. To zajistí navrhovaný kariérní řád, který další vzdělávání učitelů spojuje s profesním růstem a má jasnou vazbu na odměňování.

Je toho mnohem více, musíme diskutovat také o roli rodiny, vzájemném respektu a zlepšování prostředí a klimatu ve školách. Je to jen začátek cesty, během které chceme pomoci našim učitelům stabilizovat české školství. Bez nich to nepůjde a já bych jim ráda vrátila respekt, který si zaslouží. Každé společnosti, která vnímá školství jako svoji prioritu, se to v pozitivním výsledku vrátí. Výchova našich děti nám nemůže být lhostejná!

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.