Ministr Chovanec je podezřelý, že úvod své bakalářské práce opsal ze středoškolských výpisků

úterý 4. října 2016 ·

Dvě stránky v úvodu své bakalářské práce opsal ministr vnitra Milan Chovanec z přípravy k maturitě, kterou na webu v roce 2003 zveřejnil tehdejší student gymnázia v Přelouči. Upozornila na to Česká pirátská strana. Chovanec plagiátorství odmítá a obviňuje Piráty ze snahy vyvolat „předvolební skandálek“. O podezření informují média například zde, zde a zde.

Milan Chovanec (vláda.cz)

Kvůli podezření, že jeho studium na plzeňské právnické fakultě bylo nestandardně rychlé, už dříve Chovanec prohlásil, že titul nebude používat. S jeho bakalářskou prací jsou navíc spojeni výrazní aktéři aféry na plzeňských právech. Oponentem byl Milan Kindl, vedoucím Ivan Tomažič. Milan Kindl byl podezřelý, že na fakultě vytvořil korupční systém, který umožňoval například politikům mimořádně rychlé a snadné studium. Zjištění, že proděkan Tomažič opisoval ve své disertační práci, pomohlo dostat aféru do médií.

Plzeňskými právy se poprvé začala zabývat policie už v roce 2005 a informace se dostaly i k tehdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. Ta v roce 2009 řekla týdeníku Respekt: „Když jsem dostala první informace o praktikách v Plzni, docela mě mrazilo. Vše nasvědčovalo tomu, že jde o organizované spiknutí. Vypadalo to, že si mafie vychovává své právníky, vyšetřovatele i soudce.“ (Respekt 40/2009)

Později se kauzou zabývala Akreditační komise a její tehdejší předsedkyně Vladimíra Dvořáková vyslovila podezření, že na plzeňských právech vládnou „mafiánské praktiky“. „Dnes to vypadá tak, že to nebyl nepořádek, nýbrž záměrný systém, který nabízel možnost snadného studia a získání titulů a tím vytvářel skupinu ,vděčných‘ a vzájemně provázaných lidí.“ (Respekt 40/2009)

Dnes Dvořáková řekla serveru Aktuálně.cz: "Je to naprosto neetická práce s odbornými zdroji. Komise mu to měla hodit na hlavu. Za normální situace by nebylo možné, aby taková práce prošla."

Chovanec se hájí, že na okopírované stránky odkazuje v seznamu literatury. Odkazuje ale jen na webovou adresu, nikoli na konkrétní text. „Tím, že tvrdí, že je vše v pořádku, když má na straně 45 odkaz na web nadšenců, kteří spravují maturitní otázky, se ukazuje jeho naprostá neznalost. To, že nedokáže rozpoznat, co je relevantní, co není. Jeho argumentace je pomýlená, netuší, co znamená akademické psaní,“ řekl k tomu serveru iDNES.cz politolog a pedagog Kamil Švec i FSV UK.

V roce 2009, kdy Chovanec práci obhajoval, zastával pozici 1. náměstka hejtmanky Plzeňského kraje.


Připravil: mik

23 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. října 2016 v 22:35  

Úvod sem, úvod tam.
Vzhledem k tomu, že na problém bylo nejspíš upozorněno z pohnutek vezkrze nízkých, tedy politických, já bych to panu ministrovi vnitra odpustil. Co sejde na názoru paní Dvořákové nebo pana Švece.
Pokud o nějakou tu akademickou certifikaci pan Chovanec doopravdy stojí, klidně mu přenéchám osvědčení o státní zkoušce z vědeckého komunismu.

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. října 2016 v 6:00  

Nemyslim si , ze je tot clanek pro Ceskou skolu. Nebo at se tu uvede sahodlouhy seznam vsech tech jakostudentu.

mirek vaněk řekl(a)...
5. října 2016 v 7:01  

Dřív se psaly práce na psacím stroji. Takže to musel dotyčný aspoň opsat. Dnes se to přímo kopíruje. A od středoškoláků.
Aspoň je vidět, že máme nějaké kvalitní středoškoláky.

Vít Tomis řekl(a)...
5. října 2016 v 7:35  

Aspoň je vidět, že máme nějaké kvalitní středoškoláky.
Nechci být pesimista, ale spíš to ukazuje na úroveň té vysoké školy...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
5. října 2016 v 7:55  

U politika standard, ne?

Michal Komárek řekl(a)...
5. října 2016 v 8:49  

Paní Karvaiová,

Jako o rychlostudentech z plzeňských práv se mimo jiné mluvilo o:
obou dětech zavražděného krále podsvětí Františka Mrázka;
Silvii Brandové, bývalá zaměstnankyně Tomáše Pitra a Františka Mrázka;
Janu Harrangozo, člen tzv. konkurzní mafie;
Janu Brázdovi, bývalý náměstek policejního prezidenta;
Monice Kocourkové, bývalá vyšetřovatelka Radovana Krejčíře;
Petru Martínkovi, ředitel hospodářské kriminálky v Ústí nad Labem;
Ivaně Řápkové, primátorka Chomutova a poslankyně za ODS;
Milanu Jančíkovi, starosta Prahy 5 za ODS,
Marku Bendovi, poslanci za ODS,
Luďku Hosmanovi, bývalém šéfovi plzeňské městské policie.

Akreditační komise měla podezření, že jde o další podnikatele nebo vysoko postavené policisty. Celá aféra ale vyzněla do ztracena – policie korupční systém na plzeňských právech nerozkryla.

Myslím, že text na Českou školu patří, protože je to portál o vzdělávání a školství. Plagiátorství na VŠ je důležité téma. Navíc obecná politická kultura a vzdělání a úroveň politiků nepochybně ovlivňují stav vzdělanosti a školství, respektive to, nakolik ho berou politici vážně. Milan Chovanec je dnes jedním z nejmocnějších českých politiků a zdá se, že nedokázal napsat ani bakalářskou práci. To, že odhalení aféry má zřejmě politický podtext, na věci samotné nic nemění. Děkuji! Hezký den!

Unknown řekl(a)...
5. října 2016 v 9:16  

Angličtinář na gymnáziu nám často říkal: opisujete pitomosti, místo, abyste si je vymýšleli sami.
To platí i pro mnoho bakalářských i diplomových prací, které se často vytvářejí pomocí myši.
V posledních letech už ale vysoké školy používají program, který plagiáty částečně odhalí.

Lexxa řekl(a)...
5. října 2016 v 9:45  

Program na ohalování plagiátů má Masarykova univerzita už deset let, ale v něčem je to nevýhodou. Kolegyně, která psala doktorandskou práci na UP dala kamarádce k dispozici nějaké materiály k její diplomce na flešce a ta beze zbytku její důvěry využila. Kolegyně pak nemohla obhájit doktorandskou práci kvůli plagiátorství jen proto, že její kamarádka byla prostě rychlejší.
Pak někomu důvěřujte.

Unknown řekl(a)...
5. října 2016 v 9:46  

Souhlasím s panem Michalem Komárkem. Tento článek zde patří. Nelze "jen" vydělovat školství z celospolečenské atmosféry. Vše souvisí se vším. Nelze přece vystudovat bakalářský obor veřejná správa za 9 měsíců a ještě při tom všem opisovat stránky od středoškoláka. Ukazuje to každopádně na morální "kvality" pana ministra. O škole v Plzni ani nemluvě.

Charlie řekl(a)...
5. října 2016 v 12:42  

Nebojím se říci, že i to je důsledek bezbřehé snahy mnoha politických špiček (a lobistů), mít co největší podíl VŠ studentů a následně absolventů v populaci. Komu není shůry dáno, studoval v Plzni na právech (abych se nedotkl zbytku univerzity, ta je myslím na špičkové úrovni) nebo ve Sládkovičovu nebo na UJAK ... No a dnes mají teplá místečka zabetonovaná zákonem o státních úřednících.

To Michal Komárek:
Opomenul jste také VIP studenty/ky z řad modelingu, je ale pravdou, že nenahrnou-li se do politiky, příliš škody se svým titulem nenadělají.

tyrjir řekl(a)...
5. října 2016 v 13:34  

Víc mě mrzí, myslím dost "unáhlená" a z některých hledisek pochybná "inkluze policejních sborů", než páně ministrovo bakalářské "Zatloukat. Politizovat. Plivat." zveřejněné na stránkách mvcr.cz. Z mého pohledu je i tohle na Blicí Pytlik.

Když se Blicí Pytliky náplní, nastávají zpravidla změny. Platí to, myslím, i pro paní ministryní školství. Například ve věcech školského rozpočtu a platů učitelů, Inkluze, Kariérního řádu učitelú, plánovaného odtržení VŠ do "Bělobrádkova" MVaVaVŠ, zlo řádů v čerpání EU dotací, NÚV atd.

Omlouvám se za další výčet podle mého názoru nejzávažnějších problémů školství. Už moje babička říkala "Častá krůpěj kámen probíjí". Asi jsem tím nějak "zavile socansky" postižen. :))) J. Týř

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. října 2016 v 14:08  

Taky možná babička používala sousloví "Do zblbnutí..."

tyrjir řekl(a)...
5. října 2016 v 14:16  

Jedete stále na počet přízemních komentářů, pane Anonymní? Nezblbl už jste z toho?

Eva Adamová řekl(a)...
5. října 2016 v 16:04  

Proboha, pane Komárku, nechcete na Českou školu umístit ceduli, že lidi beze smyslu pro humor mají do diskuzí vstup zakázán?

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. října 2016 v 18:24  

lidi beze smyslu pro humor

Mít smysl pro humor není k zahození, pravda.
Co si ale počnou třeba takoví pytlici, kteří mají pro humor k dispozici jenom samé nesmysle.

tyrjir řekl(a)...
5. října 2016 v 19:06  

Souhlasím a jako členy Humorné komise České školy si dovoluji navrhnout paní Adamovou a pány Pytlika a Doležela. :)))

Eva Adamová řekl(a)...
5. října 2016 v 19:19  

Když už jsme u těch průpovídek pane Týři, znáte tu o potrefené huse?

Josef Soukal řekl(a)...
5. října 2016 v 19:19  

Tyrjirhumorhorror

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. října 2016 v 19:36  

Hele, proč tu kromě tučného písma nejde nastavit i výrazně větší, nebo aspoň červené.
Já už fakt nevim, čím ho trumfnout. Nevim... fakt

tyrjir řekl(a)...
5. října 2016 v 19:41  

:))) Přidá se ještě někdo?

tyrjir řekl(a)...
5. října 2016 v 20:01  


Když nemáte TRUMFY, hrajte třeba betla nebo durcha, pane Pytliku. Nebo třeba piškvorky :)))

Jirka řekl(a)...
5. října 2016 v 20:16  

Zavolejte Chocholouška! Pozná ho podle tučného písma.

tyrjir řekl(a)...
5. října 2016 v 20:57  

Proboha, pane Komárku, mohl byste, prosím, po té cenzuře a zákazu vstupu škarohlídům ještě zakázat formátování textu v diskusních příspěvcich? Nékterým pytlikům i využívání možnosti formátování textu, zdá se, vadí. Mezi pytlíky už jste byl přivítán. Teď se možná můžete stát i jejich trumfovým esem. Děkuju. Hezký den! :)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.