Každý šestý student VŠ se potýká s vážnými finančními problémy. Nejvíce studenti uměleckých, zemědělských a pedagogických škol

pátek 14. října 2016 ·

Výzkumníci v celoevropském šetření Eurostudent letos na jaře zjišťovali, jací studenti přicházejí na vysoké školy, proč si vybrali svůj obor, jak vidí svou budoucnost, kolik peněz potřebují a kde je berou. Na výsledky průzkumu upozorňuje server Aktuálně.cz.

Obor studia si mladí lidí nejčastěji vybírají podle toho, jaké jsou jejich zájmy. Odpovědělo tak 70 procent dotázaných. Zhruba polovina se řídila i tím, jaké budou mít po absolutoriu uplatnění. Pro čtvrtinu studentů byla velmi důležitá také prestiž, finanční dostupnost i šance na přijetí. Dvě třetiny studentů by si stejný obor vybraly znovu. Nejvíce svého výběru litují studenti zemědělsko-lesnických a veterinárních oborů.

Proč studenti z vysokých škol odcházejí? Necelá polovina kvůli nespokojenosti s náplní studia, 38 procent lidí odchází kvůli vysoké náročnosti studia, dvacet procent s nespokojeností s kvalitou studia. "Patnáct procent studentů opustilo studium kvůli nedostatku peněz na životní náklady," upozornil vedoucí výzkumu v Česku Jakub Fišer, zároveň předseda Rady vysokých škol.

S vážnými finančními problémy se potýká 16 procent studentů. Nejvíce ti, kteří si vybrali umělecký či zemědělský obor. Hned v závěsu jsou budoucí učitelé. Nejmenší problémy mají studenti ekonomických a právnických oborů. Třetina studentů by si nemohla dovolit mimořádný výdaj ani v hodnotě pět tisíc korun měsíčně.

Většina studentů si při studiu alespoň příležitostně přivydělává. Pravidelný výdělek má čtyřicet procent studentů prezenční formy, 27 procent si vydělává příležitostně.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. října 2016 v 22:00  

Každý šestý student VŠ se potýká s vážnými finančními problémy. Nejvíce studenti uměleckých, zemědělských a pedagogických škol.

U studentů pedagogických fakult je to v rámci kursu 'Příprava na profesi'.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.